SONY DSC
SONY DSC Foto: Albert Stolwijk

JOOST ONDERZOEKT WACHTLIJSTEN

'Boxtelaren worden niet verdrongen uit het dorp'

Joost vindt het voorbarig om te stellen dat de wachttijden zijn opgelopen door de nieuwe website Woonservice Regionaal of dat Boxtelaren minder kans maken op een huis in hun eigen woonplaats. ,,We zien wel dat er meer wordt gereageerd, maar de woningen in de regio Boxtel worden nog steeds vooral toegewezen aan Boxtelaren." Dit laat de organisatie weten als reactie op de stelling die SP-raadslid Rinze van der Veen nam over opgelopen wachttijden. Hij maakt zich zorgen over de verdeling van de sociale huurhuizen.

Per 1 juli zijn Sint-Joseph en De Kleine Meierij gefuseerd tot Joost en werd overgestapt op een andere website: WoonserviceRegionaal.nl. Wie zich via de site inschrijft voor een huis, krijgt te zien als hoeveelste hij of zij voor de betreffende woning in aanmerking komt. Die posities zijn van sommige woningzoekenden flink gedaald, zo kreeg SP afgelopen zomer van verschillende huurders te horen. De coalitiepartij stelde begin september schriftelijke vragen aan het college van B en W. Ook richtte de politieke partij een meldpunt op.

ELF MELDINGEN

Tot nog toe hebben elf mensen zich gemeld bij de raadsafractie. Van der Veen meent dat door de fusie en de nieuwe website Boxtelaren aan de achterste mem komen te hangen. Er zijn namelijk acht woningbouworganisaties aangesloten bij Woonservice Regionaal. Bij Daarwilikwonen.nu (het vorige systeem) waren dat er drie. Oftewel, er zijn veel meer woningzoekenden bijgekomen die ook op Boxtelse huizen kunnen reageren, beredeneerde het raadslid.

Maar Joost ziet niet dat er van buiten de regio een stormloop is op Boxtelse sociale huurwoningen. ,,Mensen moeten ook wennen aan het nieuwe verhuursysteem. Zo zien we dat gebruikers per ongeluk reageren op woningen in Boxtel, omdat zij nog niet gewend zijn dat huizen uit die gemeente sinds 1 juli óók op Woonservice Regionaal worden geadverteerd. Het merendeel van de gebruikers reageert echter op een huis in hun eigen woonplaats."

MEER REACTIES

De positie van mensen is veranderd doordat meer woningzoekenden kunnen reageren, aldus een woordvoerder van Joost: ,,We zien inderdaad dat er op een aantal woningen meer reacties komt, maar we zien niet dat er een verdringing plaatsvindt. De woningen in de regio Boxtel worden nog steeds vooral toegewezen aan Boxtelaren. We hebben inmiddels via een steekproef gegevens van vóór en na 1 juli met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt dat er voorheen ook al woningzoekenden van buiten de regio in Boxtel kwamen wonen. Dat is nu niet anders. Iedereen mag natuurlijk ook wonen waar hij of zij wil."

De woonstichting benadrukt dat voorafgaand aan de fusie en de overstap op het nieuwe systeem kritisch is gekeken naar de wachttijden van omringende gemeentes zodat die in Boxtel niet zouden toenemen. ,,Dit hebben we ook zorgvuldig afgestemd met de gemeente Boxtel en de Huurders Belangen Vereniging. De gemiddelde inschrijftijd van woningzoekenden uit het oude systeem (Daarwilikwonen.nu - red.) kwam bijvoorbeeld overeen met die van woningzoekenden die geregistreerd stonden bij Woonservice Regionaal. Iedereen die al ingeschreven stond bij Woonservice Regionaal behield één inschrijving met behoud van de langste inschrijftijd." De komende maanden houdt Joost de gegevens in de gaten. ,,Ook staan we open voor alle signalen."


GEMEENTERAAD NEEMT MOTIE D66 AAN

Onderzoek naar verbod vrachtverkeer Kapelweg

PÅL JANSEN

Het onderzoek naar een vrachtwagenverbod op de Kapelweg in buurtschap Kalksheuvel wordt in april 2020 opgeleverd. De Boxtelse gemeenteraad nam dinsdag dat besluit nadat D66 hierover een motie indiende.

Het vrachtwagenverbod is al jaren een punt van discussie, en was zelfs al een tijdje van kracht in 2009. Enerzijds willen aanwonenden niet dat de trucks door hun straat denderen. Aan de andere kant waren Ladonk-ondernemers, destijds nog verenigd in de werkgeversorganisatie WeB, fel tegen het verbod. De rechter gaf die laatste partij toen gelijk en het werd in 2010 weer opgeheven.

In het coalitie-akkoord van de huidige regerende partijen was al afgesproken dat er een onderzoek kwam naar een nieuw vrachtwagenverbod in de buurtschap. Dat zou in 2019 worden uitgevoerd. Maar dit is tot op heden niet gedaan.

OMLEIDEN

D66 vindt het verbod weer actueel, dit door het opschorten van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en het besluit van de Raad van State omtrent de stikstofproblematiek. ,,Dus komt het weer in beeld als alternatief", doelt de fractie op het omleiden van vrachtverkeer. Als de trucks niet via die weg van en naar Ladonk rijden, kunnen ze de route Tilburg-Oisterwijk-Boxtel niet pakken om het bedrijventerrein te bereiken. Dus zullen de chauffeurs via de rijksweg A2 en de Keulsebaan op Ladonk moeten komen.

AFSPRAAK IS AFSPRAAK

In de begrotingsplannen van 2020 was echter geen ruimte opgenomen voor dit onderzoek, constateerden de democraten. 'Afspraak is afspraak' vindt de partij. Verkeerswethouder Herman van Wanrooij was het ermee eens met de datum waarop het onderzoek klaar moet zijn. Alleen oppositiepartijen Balans en VVD stemden tegen het voorstel.

Het onderzoek moet onderbouwen of er nut en noodzaak is voor het vrachtwagenverbod. D66 wil dat de studie zich toespitst op geluidsoverlast, trillingen, verkeersveiligheid en milieu. Nut en noodzaak moet voor de rechtbank worden aangetoond, menen de democraten.

q De gemeenteraad stemde in met D66 om onderzoek te doen naar een vrachtwagenverbod op de Kapelweg in buurtschap Kalksheuvel. (Foto: Albert Stolwijk, 2009).

Winkelcentrum Oosterhof