Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

DE SERENADE HUISVEST DECEMBERCONCERT

't Grote Kerstbal krijgt een Liempdse variant

't Grote Kerstbal krijgt een Liempdse variant

PÅL JANSEN

Hij organiseert al verschillende jaren het Grote Kerstbal in Oisterwijk en Tilburg en vond het tijd dat er ook een editie kwam in de gemeente Boxtel. Daarom zet producent Dave Hanhart, onder meer bekend van de lokale uitvoeringen van Jesus Christ Superstar, in sociaal-cultureel centrum De Serenade een Liempdse variant op touw. De kaartverkoop is vanaf heden gestart.

Een show die de sfeer ademt van André Rieu, van smokings, maar ook van gemoedelijkheid en gezellige kersttruien. Die ambiance wil muziek- en theaterproducent Dave Hanhart in december op de planken brengen in de Serenade. ,,Het Grote Kerstbal kent al edities in Tilburg en Oisterwijk. Maar ik wilde het ook graag naar Boxtel brengen."

Ten westen van Boxtel zijn de jaarlijkse edities dikwijls uitverkocht. Een keur aan artiesten, zowel lokaal als regionaal, treedt dan op. ,,Er komt operette voorbij, maar net zo goed Nederlandstalige nummers. En dan bedoel ik natuurlijk wel de betere liedjes", zegt Hanhart met een knipoog. ,,Denk bijvoorbeeld aan Het Dorp van Wim Sonneveld. Overigens, ook Engelstalige nummers passeren de revue."

Een jazzy versie van Rudolph the Rednose Raindeer ontbreekt niet. Maar ook het sfeervolle Perhaps Love van John Denver is een lied dat in het geheel past. ,,We zetten een programma in elkaar dat een gezellig avondje uit voor het hele gezin moet bieden", weet Hanhart.

THEATER

Het worden allesbehalve statische optredens, aldus de producent. Zo verschijnen op schermen de songteksten en worden er theaterelementen toegevoegd aan de show, onder meer dankzij de Boxtelse groep Tint, bestaand uit enkele tientallen zangers en zangeressen.

Ook de Liempdse zangers Lisa van Nuenen en Haico Berkelmans en Boxtelaar Theo de Vries verschijnen op de planken. Tevens zijn er optredens van het Vrilkhoven strijkkwartet onder leiding van Harold van de Laar. Karin Tooren, die enkele jaren geleden ook al deel uitmaakte van de cast van Jesus Christ Superstar, is onderdeel van het programma. Ze zingt én speelt dwarsfluit.

Twee semiprofessionele vocale ensembles maken hun opwachting tijdens Het Grote Kerstbal in Liempde. De Melodiva's uit Tilburg brengt klassieke muziek en operette. SaYezz is een meerstemmige jazz-groep met muzikanten uit Tilburg en Goirle. De presentatie is in handen van Joleen van Rooij uit Liempde.

Na het concert vindt er nog een demonstratie plaats. Wies van Haaren, die in 2013 nog Nederlands kampioen ballroom-dansen werd, geeft dan samen met danspartner Bart van Nistelrooij een voorstelling op de vloer.

Het Grote Kerstbal in Liempde start zaterdag 21 december om 20.15 uur, de zaaldeuren openen om 19.30 uur. Een kaartje kost vijftien euro en is te bestellen via de website www.deserenade.nl.


Expositie over het werk van Liempdse 'dorpsfotograaf'

Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd staat van vrijdag 15 tot en met zondag 17 november bomvol met foto- en filmmateriaal over de laatste zestig jaar in Liempde. Heemkundestichting Kèk Liemt houdt dan de expositie Ontwikkeling van een actief dorp in beeld. Aanleiding voor de tentoonstelling is het werk van de Liempdse fotograaf Gerard Schalkx.

De succesvolle foto-expositie 'Gerard Kiekte 50 jaar' trok in 2017 enkele weekeinden op rij honderden belangstellenden. Vanwege dat succes werd besloten om een boek - 'Gerard Schalkx, onze dorpsfotograaf' - samen te stellen met het werk van Schalkx. De uitgave is vanaf 15 november te koop bij D'n Liempdsen Herd voor 27,50 euro. De eerste honderd kopers krijgen gratis een gedichtenbundel van Schalkx.

De expositie verbindt op thematische wijze de beelden met verhalen. Ook worden in de zogeheten Goeikamer filmpjes getoond uit het archief van de voormalige Lokale Omroep Liempde (LOL). Op zaterdag 16 en zondag 17 november vertellen Schalkx, Ger van den Oetelaar, Arnold van den Broek en Peter van de Wiel elk heel uur verhalen en gedichten. Zondag 17 november is het mogelijk om deel te nemen aan een fietstocht onder leiding van Van den Broek. Deelnemers vertrekken om 10.00 uur.

De tentoonstelling is 15 november geopend van 19.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 16 en zondag 17 november van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.


NIEUWE SCHUUR VOOR NOSTALGISCHE CLUB

Terug in d'n Tèd opent deuren van De Skop

PÅL JANSEN

Een finale klap op een huzarenstukje. Zo omschreef voorzitter Paul Saris van nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd uit Liempde de opening van De Skop, oftewel de schuur. Hij en de andere leden van de Liempdse club, die onder meer de Brabantse Oldtimerdag organiseert, openden zondag de deuren van het nieuwe onderkomen op het terrein van bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd.

Onder leiding van Bert Timmermans, Driek Termeer en Jos van Heerebeek hebben de leden van de vereniging de handen uit de mouwen gestoken. Dit drietal werd dan ook in het bijzonder bedankt door Saris onder luid applaus van de tientallen aanwezigen.

Onder hen ook de familie Van de Ven. ,,Op de Hezelaar konden we tijdelijk gebruik maken van de stalling dankzij Van de Ven. Maar als vereniging vinden we dat we in het hart van Liempde thuishoren", verklaart Saris de verhuizing.

CENTRAAL PUNT

In 2017 werd al een intentieverklaring met Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde getekend om de veldschuur op het terrein van D'n Liempdsen Herd te plaatsen. In mei werden enkele bijgebouwen, het bakkers- en klompenmakershuisje, op het erf opgeleverd. Nu is ook het laatste pand dat moest verrijzen achter het bezoekerscentrum een feit. ,,Als vereniging hebben we nu een centraal punt waar we elkaar kunnen treffen en evenementen zullen voorbereiden", aldus de voorzitter.

Ondertussen zijn de leden van Terug in d'n Tèd al door de omgeving verwelkomd. Voor de openingsgelegenheid zorgden buren Jos en Ien van bakkerij Van Eijndhoven voor de taart. Nabijgelegen slagerij Vleeschmeester Beerens zorgde dat de gasten niet met een lege maag naar huis hoefden.

q Van links naar rechts: Bert Timmermans, Driek Termeer en Jos van Heerebeek openden zondag 't Skopke. Onder leiding van dit drietal werd de veldschuur van Terug in d'n Ted gebouwd. Voorzitter Paul Saris (vierde van links) is blij met het nieuwe onderkomen. (Foto: Gerard Schalkx).