Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

NADÈCHE VERRAST ZUSJE OP TELEVISIE IN 'HOE ZAL IK HET ZEGGEN?'

'Myrthe moppert nooit als ik een uitstapje af moet zeggen'

Nadèche heeft een chronische bindweefselaandoening. Een zeer zeldzaam type van het Ehlers Danlos Syndroom (EDS), waarbij ze vaak na een korte inspanning al oververmoeid is. De lichamelijk achteruitgang is bij haar snel gegaan. Vijf jaar geleden kon ze nog fietsen, nu is ze volledig afhankelijk van een (elektrische) rolstoel. Toch staat Nadèche positief in het leven. Ze studeert en woont op kamers in Tilburg. Het is soms wat behelpen, maar klagen doet ze niet. ,,Ik heb geaccepteerd dat ik met deze ziekte moet leven", vertelt Nadèche aan de eettafel van haar ouderlijk huis in Boxtel-Oost.

De band tussen haar en Myrthe is door deze erfelijke aandoening erg hecht geworden: ,,Ze helpt me met douchen en aankleden en zeurt nooit als we weer eens een familieuitstapje moeten afbreken omdat ik te moe ben", vertelt de grote zus. Moeder Mireille voegt daar nog aan toe: ,,Ze voelt zich zelfs schuldig als ze zelf iets leuks gaat doen en Nadèche thuis moet blijven."

REMAKE

Tijd om Myrthe te laten zien hoeveel haar ongebreidelde inzet gewaardeerd wordt, dacht Nadèche. Via een bekende kreeg ze de tip om zich op te geven als kandidaat voor het programma 'Hoe zal ik het zeggen'. Dit is een Nederlandse remake van een Belgische show, waarbij mensen op een ludieke, emotionele of subtiele wijze iets duidelijk willen maken aan een familielid of vriend. Zij worden daarbij verrast; hun reacties worden gefilmd met geheime camera's. Jamai Loman presenteert het programma. Hij gaat ook met de deelnemers, waaronder dus Nadèche, in gesprek waarom ze zich hebben opgegeven.

Na haar aanmelding kreeg Nadèche snel reactie en ze ging in gesprek met de programmamakers. Die bedachten een leuke manier om Myrthe te verrassen. ,,Vanaf toen was het aan ons de taak om alles voor haar geheim te houden. Dat was soms nog best lastig en op een paar momenten is het écht heel close geweest. Zo wilde ze eigenlijk naar de kapper op de dag van de opnames, maar hebben we haar ervan moeten overtuigen om een week eerder te gaan. Ze had gelukkig niks door", grinnikt Nadèche.

TEASER

Op zijn Facebookpagina geeft Jamai al flink wat prijs van de actie van de Hanique-zusjes. In een zogenaamde teaser voor het programma is te zien hoe Myrthe met haar moeder in een lunchroom zit en er een man in een hartvormig pak de zaak binnen komt, bij een tafeltje naast die van haar gaat staan en een serenade brengt. Het blijkt echter voor de verkeerde persoon te zijn en als Jamai binnen komt lopen krijgt Myrthe langzaam door dat het om haar gaat. Het blijkt al snel dat vrijwel iedereen in de lunchroom bij het complot betrokken is. Waarna Nadèche binnen komt rijden en haar zusje emotioneel omhelst.

,,Achteraf vond Myrthe dat we dit helemaal niet hadden hoeven doen, maar ik vond van wel. Zelfs na de opnames cijferde ze zichzelf weg voor mij."

De verrassingsactie van Nadèche is vanavond vanaf 21.30 uur te zien op RTL 4. Het programma is vervolgens nog terug te zien via www.rtlxl.nl. Daarnaast is er op donderdag 12 december nog een speciale 'best of'-aflevering, waarin de zusjes ook weer voorbij komen.

p Nadèche (links) heeft door een zeldzame bindweefselaandoening een bijzondere band met haar zusje Myrthe. Op de nationale televisie zet ze Myrthe in het zonnetje. (Foto: Gerard Schalkx).