Langs de Beneluxlaan staan platanen. Die verliezen nogal wat blad. Vandaar dat hier een van de twee korven in de wijk Oost te vinden is. (Foto: Henk van Weert).
Langs de Beneluxlaan staan platanen. Die verliezen nogal wat blad. Vandaar dat hier een van de twee korven in de wijk Oost te vinden is. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

VEEL MANDEN VOOR LIEMPDSE BLADEREN

Buurtbewoner wil meer bladkorven in wijk Oost

JAN HERMENS

Het opruimen van herfstbladeren was een taak voor medewerkers van de gemeente Boxtel. Tot dit jaar. Nu verzorgt een aannemer deze klus, in drie rondes. Blad afvoeren is makkelijker vanaf gras dan vanuit een bladkorf, laat de gemeente weten. Vandaar dat ze veel minder van die megamanden geplaatst heeft dan voorheen. Gerard Smits uit de wijk Oost is er niet blij mee.

,,Er staan slechts twee bladkorven in de gehele wijk Oost met tienduizend inwoners. In Liempde bijna één per huishouden", zegt Smits met enige overdrijving. Wel staan er in de hele plaats Boxtel en Lennisheuvel samen net zoveel manden als in Liempde alleen. ,,Vorig jaar hebben we 86 bladkorven geplaatst, dit jaar zijn er 34 neergezet", aldus een gemeentelijk woordvoerder. ,,Waarvan de helft in Liempde. Dit dorp telt heel wat bomen, maar weinig brede bermen of grasvelden waarop het blad kan worden verzameld. Vandaar die zeventien manden."

Smits woont aan een pleintje met veel senioren en de nodige forse bladverliezende bomen. Volgens het huidige beleid zouden buurtbewoners de bladeren op het pleintje moeten strooien, tot ongenoegen van de Boxtelaar: ,,Een zuchtje wind en alle blaadjes vliegen onze woningen binnen." Een buitje doet echter wonderen, aldus de woordvoerder. ,,Nat blad waait niet zo snel weg. Ook als het tegen een boom aanligt, blijft het redelijk op z'n plek."

OPZUIGEN

Er is een reden voor de wens om blad in hopen op gras, in bermen of boomspiegels te verzamelen, volgens de gemeentewoordvoerder ,,Het is dan eenvoudiger op te ruimen voor de aannemer. Korven worden stuk voor stuk minstens eenmaal per week door een vrachtwagen met knijper geleegd en teruggezet. Maar het blad dat niet in de manden ligt, moet alsnog worden verzameld." De eerste ronde waarin bladafval wordt opgeruimd, vindt plaats als de bomen ongeveer de helft van hun loof kwijt zijn. Dat is meestal het geval rond half november.

Volgens de gemeente is de nieuwe werkwijze geen bezuiniging, maar een verbetering van de interne bedrijfsvoering. ,,Onze groenmedewerkers krijgen nu ruimte om te snoeien en andere werkzaamheden uit te voeren waarbij meer vakwerk komt kijken."

Smits zet vraagtekens bij de aanpak: hij heeft zijn klacht gemeld bij de lokale SP, die de kwestie heeft opgepakt. ,,Ik hoop dat die partij er wat aan kan doen."