SONY DSC
SONY DSC Foto: Albert Stolwijk

SPAARSYSTEEM BEWIJST TIEN JAAR WAARDE VOOR LIEMPDE

Liempde gaf al 1,7 miljoen muntjes uit

PÅL JANSEN

Het is er nog steeds goed toeven, maar Liempde gaat economisch achteruit. Er moet iets gebeuren zodat er voor de lokale ondernemers meer leven in de brouwerij komt. Deze discussie leidde in 2009 tot de oprichting van Op Liemt Gemunt (OLG). Tien jaar later zijn er 1,7 miljoen muntjes gedoneerd door Liempdse consumenten. 'Het muntje' hoort nu bij het interieur van Liempde. En dan doemt de vraag wel eens op: waarom is het er ook alweer en waarom is het nog steeds relevant? Een gesprek met een aantal van de oprichters.

Ten tijde van de plannen voor Op Liemt gemunt was de wereldwijde financiële crisis in volle gang. Dit werd ook voelbaar in kleine kernen. De bakker, slager, een supermarkt: veel van deze dorpswinkels moesten wijken. Consumenten speurden naar aanbiedingen en de hand ging vaker op de knip. Bij veel dorpen kwam de leefbaarheid door die ontwikkeling onder druk te staan. Immers: verdwijnt een super of bakker in Eindhoven, dan zijn er zat alternatieven. Verdwijnen dat soort zaken in kleine gemeenschappen, dan is dat voor inwoners een aderlating. En dat gebeurde ook in veel dorpen.

CRISISPOT

Tegen de achtergrond van de crisis groeide ook het idee voor een plan van aanpak bij Ondernemersvereniging Liempde (OVL). ,,Er kwam in de zomer van 2009 een nieuw bestuur bij OVL waarin we constateerden: er moet iets gebeuren", aldus Michel Michielsen, destijds voorzitter. ,,Meer leven in de brouwerij voor onze voorzieningen in het centrum."

Maar plannen kosten geld. De gemeente Boxtel stelde in 2008 een crisispot ter beschikking waar 100.000 euro in zat. Ook OVL klopte aan en kreeg prompt een bedrag van 56.500 euro. Het gros daarvan (40.000 euro) was voor Liemt in 't Licht: de jaarlijkse actie van OVL waarbij leden van lokale verenigingen het dorp volhangen met kerstverlichting voor meer sfeer. De rest van het bedrag was voor de oprichting van Op Liemt Gemunt, waarmee het muntje werd geboren.

KOKERS

Ieder muntstuk zou een waarde van elf eurocent vertegenwoordigen die aan een Liempdse vereniging kon worden gedoneerd. ,,We hebben kokers laten maken waarin mensen ook kunnen zien welke clubs het goed doen. Ook werd om de zoveel tijd een lijst met de tussenstanden per vereniging opgehangen", zegt José Quinten, penningmeester van toen: ,,Een aantal deelnemers begreep het systeem in het begin nog niet, maar na een half jaar veranderde dat. Toen werd het eerste bedrag uitgekeerd: dat was me toch een bult geld..."

Inmiddels is er 168.000 euro uitbetaald. Het idee is nog steeds dat de inkomsten die clubs vergaren, zoveel mogelijk weer uitgeven in het dorp. ,,In het begin werd het geld contant afgegeven en moest je ook een doel benoemen waarvoor je als vereniging spaarde. De buurtbus bijvoorbeeld zamelde in haar eerste jaar geld in voor extra rijlessen voor de chauffeurs", gniffelt Quinten.

WEINIG CONTROLE

Probleem was echter dat er weinig controle was op hoe het geld werd uitgegeven: clubs konden de inkomsten ook buiten Liempde besteden. Zo zou het plan zijn doel voorbij schieten. ,,Daarom bedachten we op een gegeven moment de waardebonnen", aldus Willy Beerens, die nog steeds bij OLG betrokken is. ,,De clubs kunnen die alleen bij OLG-ondernemers inruilen voor producten of diensten, zodat het geld toch in eigen dorp blijft."

,,Dat is de economische kant van het verhaal", vult Michielsen aan. ,,Maar belangrijk is vooral het creëren van het wij-gevoel. Om mensen bewust te maken dat er veel in hun eigen dorp valt te halen." Vorig jaar nog werd begonnen met de 'Week van het Muntje'. In zo'n week vertegenwoordigt ieder muntstuk een korting van één euro op aanbiedingen van de lokale ondernemers die deelnemen aan OLG.

E-COMMERCE

Dat de crisis nu voorbij is, betekent echter allerminst dat er geen uitdagingen meer zijn voor lokale ondernemers. E-commerce en goedkope bezorgdiensten, ook bij supermarkten, is voor de stenen winkels zonder die service een lastige concurrent. Maar is dat gemak wel zo efficiënt als het lijkt, denkt Michielsen hardop. ,,Een Jumbo-bestelwagen stond recent midden op de Nieuwstraat. Een jongen kwam zeven kratjes bier leveren bij een inwoner. Ik heb daar een minuut of acht met mijn auto stilgestaan. Ik moest daar iets van zeggen tegen die persoon, vond ik zelf. 'Bij de Coop daar iets verderop kun je het nu halen, hoef je niet zo lang te wachten', zei ik."

STUKJE LOPEN

Hopelijk willen mensen nog dat ene stukje lopen voor de lokale winkel, vertelt Michielsen. Dat consumenten bij de Liempdse ondernemers kopen, is echter geen vanzelfsprekendheid. Dat ligt ook bij ondernemers zelf, weet voormalig slager Beerens. ,,Maar stel: als ieder Liempds gezin één keer per maand mijn winkel bezocht, had ik twee keer zoveel personeel kunnen inhuren", vertelt hij. De oprichters hopen dat mensen bewust blijven van het belang van de lokale ondernemingen. Beerens: ,,Deze blijven belangrijk voor de leefbaarheid in het dorp, dus ook voor inwoners zelf."

p In de beginjaren keerde Op Liemt Gemunt het bedrag aan de verenigingen nog halfjaarlijks uit. Tijdens het festival Limuscene in 2011 werd het bedrag van een kleine vijftienduizend euro op ludieke wijze bekendgemaakt door het komische duo Deze en Gene. (Foto: Albert Stolwijk).


Prinsenvereniging brengt laatste tip voor Ploegersprins

De nieuwe carnavalsprins van Ploegersland wordt zaterdag 2 november vanaf 20.15 uur bekendgemaakt in Het Hof in Liempde. Prinsenvereniging De Ploegers biedt mensen de mogelijkheid kaarten te winnen.

Om tickets te kunnen bemachtigen, moeten deelnemers op basis van tips raden wie de prins wordt. Inzendingen worden gestuurd naar voorzitter@ploegers.nl. De laatste tip luidt: Praten over andere mensen trekt onze rechtvaardige Prins niet. Check eerst of het klopt. Voordat ook anderen gaan nadenken of zelf doordenken. Ook belangrijk: veroordeel toch echt niet zomaar iets. Bestudeer het eerst.


Kunstwerk maken Esch

Trees Claassen uit Esch geeft vrijdag 1 en zaterdag 2 november de workshop Schilderen op Steigerhout. Dit doet zij samen met kunstenares Mieke Daamen. Beide dagen duren van 10.00 tot 16.00 uur. Deelname kost 85 euro inclusief materiaal, lunch, wandeling en versnaperingen. Aanmelden kan via de website www.mycreatives.nl of via telefoonnummer 06-24 69 01 50.