Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Drie avonden feest in Boxtelse manege De Langspier

'DuckOUT: 100 procent jeugdcarnaval'

LINDA VAN DE WIEL

Een spetterende party in Boxtel voor jeugd tussen de twaalf en achttien jaar. Dát is wat Cindy van der Meijden, Marcel van Pinxteren, Helmie van Hal en Yasmine Melis voor carnaval 2020 gerealiseerd hebben in manege De Langspier aan de Molenwijkseweg in Boxtel. Op carnavalszaterdag, -zondag en -maandag kunnen jongeren hier 's avonds terecht voor een alcoholvrij feest. Cindy: ,,Wij willen dat ook de jeugd in het dorp schik kan maken. Dat is mogelijk dankzij DuckOUT Boxtel."

Het idee voor een carnavalsfeest voor jongeren tot achttien jaar ontsproot al in 2017 aan het brein van Yasmine (40). ,,Ik heb jaren in de horeca gewerkt en zag dat er steeds minder voor de jeugd tot achttien jaar te doen was. Hierdoor ontstond overlast door deze doelgroep."

Toen Yasmine tijdens Koningsnacht bij Kingsnight Fissa was op de Boxtelse Markt werd ze enthousiast: ,,Zo'n evenement wilde ik ook organiseren. En dan voor jongeren. Ik vond het zó'n leuk feestje. Het deed me denken aan de Blurptent uit mijn jeugd."

GROEPSAPP

Het eerste jaar kreeg Yasmine het evenement niet van de grond, maar in 2018 werd wél wat georganiseerd. Ze vertelt: ,,Op carnavalsvrijdag mochten we in Partycentre Denziz een feestavond houden. En hebben we een busreis op touw gezet zodat jongeren carnaval konden vieren op Scratch XXL in Den Dungen. Ook was er de Mega Monday in de Kwekpoel."

Deze activiteiten werden met een grote groep vrijwilligers op poten gezet. Uiteindelijk bleef het organiserend kwartet over voor DuckOUT Boxtel 2020. Yasmine, Cindy, Marcel en Helmie zijn al maanden bezig met de voorbereidingen. Zelfs tijdens de zomervakantie was de groepsapp van het viertal zeer actief.

Helmie (47): ,,Maar we weten waarvoor en voor wie we het doen. Zelf hebben we kinderen in de leeftijdscategorie waarvoor we het evenement organiseren."

Cindy (44): ,,We hebben gekozen voor manege De Langspier omdat deze voorziening een festivalachtige uitstraling heeft. We bouwen die om tot vette feestlocatie. Ook is er voldoende parkeergelegenheid én is het complex goed bereikbaar."

Marcel (42) vult aan: ,,Wij willen de jeugd juist in ons eigen dorp carnaval laten vieren. Nu B-Pool tijdens carnaval gesloten is kunnen zij nergens meer terecht in Boxtel. Op deze manier kunnen jongeren lekker met de fiets op stap. Én - ook niet onbelangrijk - zo kunnen ouders zelf ook op stap gaan tijdens carnaval."

PROGRAMMA

Het programma van DuckOUT Boxtel lijkt met de artiesten Schorre Chef & MC Vals, Jaks'n Hyde, Zanger Kafke, SR-JR DJ Team, PartyfrieX en Mr. JeePee een garantie voor succes.

De Boxtelse jeugd is niet de enige doelgroep van DuckOut Boxtel. Ook jongeren uit omliggende dorpen als Lennisheuvel, Esch, Liempde, Gemonde en Sint-Michielsgestel zijn welkom. Helmie: ,,Er kunnen per avond 450 jongeren binnen, dus kom gerust."

Dat de organisatie in handen is van vier ondernemers lijkt geen toeval. Want ondernemen is risico's durven nemen. En dus zijn alle artiesten al maanden geleden geboekt. Cindy: ,,We wisten dat we artiesten moesten gaan vastleggen, anders zijn we te laat. En hoe verder? We zijn druk bezig met het benaderen van sponsors en de inrichting van de feestlocatie. Dus zorg dat je op tijd je kaarten bestelt."

Toegangskaarten voor DuckOUT Boxtel zijn vanaf vanavond, donderdag 31 oktober, te bestellen via de website www.duckoutboxtel.nl. Hierop is ook meer informatie over het programma en de locatie te vinden.

Een kaart voor één avond kost elf euro. Dit is inclusief een euro servicekosten. Een passe-partout voor drie avonden kost dertig euro.

p Vorig jaar vond de eerste editie van DuckOut plaats in Partycentrum Denziz, waar veel jongeren op af kwamen. (Foto: Albert Stolwijk).


BOXTELSE CAROLINE VAN PELT MAAKT SERVIES VOOR DOUWE EGBERTS

'Mijn naam staat zelfs op het kopje!'

JULES HAMELEERS

,,Mijn grootste droom? Dat mijn naam ooit onder op een kopje zou staan. En ja, dat is nu zo", vertelt Caroline van Pelt uit Boxtel glunderend. Zij ontwierp de print voor een servies voor koffiemerk Douwe Egberts, dat verkocht wordt bij Blokker. Twee bordjes, twee kommen, een koffiekop, een theemok en een cappuccinokop sieren in die winkel nu de schappen.

Het is een opvallend verhaal, hoe Van Pelt bij Douwe Egberts terechtkwam. De illustrator en grafisch ontwerper maakte een vriendenboekje voor Inge Kleemans: zij woonde op dat moment als expat in Kuala Lumpur met haar gezin. Vanwege het vele verhuizen, wilde zij graag een herinnering voor haar kinderen. Toen Kleemans later koffie dronk met een kennis die werkzaam is bij Douwe Egberts, vertelde die dat het merk op zoek was naar een nieuwe patroonontwerper. Toen zei Kleemans: ,,Dan weet ik wel iemand!'

,,Toen heb ik een presentatie en een heel boekwerk gemaakt voor het merk en hebben ze uiteindelijk het design met de passievrucht uitgekozen", vertelt Van Pelt. De passievrucht symboliseert een hoop: passie voor koffie (,,Dat is best een ding bij Douwe Egberts"), voor je vak en voor de mensen waar je van houdt. Van Pelt kwam samen met Maarten Ponjée, met wie ze het ontwerpduo Fabricaat vormt, tot het design dat nu het servies siert. Kleemans hielp haar met het zakelijke aspect van de opdracht. Van Pelt:,, We hebben het echt met z'n drieën gedaan."

OMSLACHTIG

Voordat het servies daadwerkelijk in de schappen lag, moest er nog behoorlijk wat werk verricht worden. ,,Het is niet zo dat ik de print er gewoon maar willekeurig opplak", vertelt Van Pelt. ,,Het servies zelf is standaard, dus ik heb al mijn prints er zorgvuldig omheen gevouwen, om te kijken hoe die het mooiste uitkwamen." En natuurlijk heeft werken met een groot koffiemerk ook zijn beperkingen. Lachend: ,,Ik had het grote rode DE-zegel al mooi onderin het kopje verwerkt, maar dat moet natuurlijk pal op de voorkant. Ach ja, dat hoort erbij."

Van Pelt maakt verder uiteenlopende zaken: het door haar ontworpen behang siert sinds kort de aula van mbo-vakschool SintLucas, ze maakt dekbeddesigns voor Kwantum en ze is bezig met een kinderbordspel.

t Caroline van Pelt met het door haar ontworpen servies voor Douwe Egberts in een Blokker-winkel. (Foto: eigen werk).

Afbeelding