MEEHELPEN TIJDENS NATUURWERKDAG


Wilgen knotten bij Geelderseweg

Het najaar is de tijd om te snoeien. De Natuurwerkgroep Boxtel gaat daarom tijdens de landelijke Natuurwerkdag wilgen knotten in het weidegebied op de hoek van de Schijndelsedijk en de Geelderseweg. Wie mee wil helpen is zaterdag 2 november welkom.

De knotters beginnen om 09.00 uur en werken door tot 12.00 uur. Ze gaan aan slag met zagen en takkenscharen, maar er moet ook flink worden gesjouwd.

Knotwilgen vormen een voedselbron voor insecten en bieden schuilgelegenheid aan diersoorten als marters en uilen. Deze bomen hebben onderhoud nodig. Het knotten voorkomt onder andere dat ze scheuren. In de holtes van de bomen broeden nog wel eens steenuilen. De populatie van deze vogels is in de afgelopen dertig jaar met de helft afgenomen. Door het knotten van wilgen op de Natuurwerkdag leveren de vrijwilligers een bijdrage aan het leefgebied van deze roofvogel.


HEEMKUNDEWANDELING ARCHEOHOTSPOT

Smartphonetocht op Heult

Met behulp van een app onzichtbare sporen uit het landschap zichtbaar maken. Dat is het doel van een gratis smartphonewandeling die wordt gehouden door Archeohotspot Boxtel en de archeologiewerkgroep van Heemkunde Boxtel. Die start zaterdag 2 november om 10.00 uur bij het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg en voert naar de buurtschap Heult.

Deelnemers zullen subtiele hoogteverschillen in het landschap ontdekken met de telefoon in de hand en wandelen onder meer langs een prehistorische grafheuvel. Ook sporen van de werkverschaffing uit de jaren '30 van de vorige eeuw en van een middeleeuwse weg komen in beeld in het beekdal van de Dommel.

WANDELSCHOENEN AAN

De twee uur durende wandeling start met een uitleg hoe de app te gebruiken. Hiervoor is een telefoonabonnement met data nodig. De toelichting onderweg is echter zodanig dat de mensen zonder smartphone ook mee kunnen lopen.

De tocht voert over zandpaden en oneffenheden. Wandelschoenen en eventueel regenkleding bij slecht weer zijn aan te bevelen.