De gedecoreerde brandweermannen Mark Oerlemans, Ad Traa en Frans van Esch (van rechts naar links) poseren met postcommandant Malonka Baijens en burgemeester Fons Naterop. (Foto: Gerard Schalkx).
De gedecoreerde brandweermannen Mark Oerlemans, Ad Traa en Frans van Esch (van rechts naar links) poseren met postcommandant Malonka Baijens en burgemeester Fons Naterop. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Heemkundelezing in dorpshuis over veldwachter Esch

'Over Esch en zunne rijksveldwachter Janus van Haren'. Dat is de titel van een lezing die Boxtelaar Ruud van Nooijen woensdag 6 november geeft voor heemkundevereniging De Kleine Meijerij. Die vindt plaats in dorpshuis De Es aan de Dorpsstraat in Esch en begint om 20.00 uur.

Veldwachter Van Haren (1874-1938) is Van Nooijens grootvader van moeders kant die hij nooit heeft gekend. Ruim drie jaar geleden begon de Boxtelse heemkundige met de beschrijving van een deel van diens leven. Van Haren was van 1909 tot aan zijn pensionering, drie jaar voor zijn dood, veldwachter in Esch.

De levensbeschrijving werd in 2017 gepubliceerd in het gelijknamige periodiek dat De Kleine Meijerij uitgeeft. Leden van deze heemkundevereniging hebben gratis toegang; andere belangstellenden betalen vier euro entree.


Wilgen knotten op landelijke Natuurwerkdag

Leden van Natuurwerkgroep Liempde gaan zaterdag 2 november langs de Herscheweg aan de slag om wilgen te knotten en houtstruwelen te snoeien. Iedereen is welkom om mee te komen helpen.

Deelnemers starten om 09.00 uur bij de Mariakapel op de hoek Herscheweg en de Hezelaarsestraat en kunnen rekenen op koffie of thee en soep en een broodje na afloop.

Het is zaterdag nationale Natuurwerkdag en de werkgroep Kleine Landschapselementen van de Liempdse vereniging neemt daar aan deel. ,,Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Het is ontspannend, gezond en gezellig om buiten aan het werk te gaan om te zagen en te snoeien", stelt Bernadette Roestenburg namens de Natuurwerkgroep Liempde.


Brandweerlintjes voor jubilerende Liempdenaren

Voor respectievelijk veertig, vijfendertig en twintig jaar trouwe dienst bij de vrijwillige brandweer in Liempde, kregen Frans van Esch, Ad Traa en Mark Oerlemans zaterdag een onderscheiding opgespeld door waarnemend burgemeester Fons Naterop.

De jubilerende brandweermannen werden die avond in het zonnetje gezet tijdens een feestelijk moment voor de manschappen in café 't Groene Woud, in de buurtschap Kasteren.

Van Esch ontving het vergulde brandweerkruis met kroon en lauwerkrans. Traa kreeg zo'n zelfde ereteken zonder lauwerkrans. Oerlemans werd gedecoreerd met het bronzen brandweerkruis met kroon.

Twee weken geleden publiceerde deze krant een interview met het jubilerende drietal.