Het bestuur van Buurtpost bestaat naast voorzitter en initiatiefnemer Jeroen Pijnenburg (tweede van links) uit projectcoördinator Greetje van Beers, bestuurslid Maarten Melis, secretaris Wilbert Meirmans en adviseur Adrie van Osch. Op de foto ontbreekt penningmeester Sjaak Beirnaert. (Foto: Peter de Koning).
Het bestuur van Buurtpost bestaat naast voorzitter en initiatiefnemer Jeroen Pijnenburg (tweede van links) uit projectcoördinator Greetje van Beers, bestuurslid Maarten Melis, secretaris Wilbert Meirmans en adviseur Adrie van Osch. Op de foto ontbreekt penningmeester Sjaak Beirnaert. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SOCIAAL ONDERNEMER JEROEN PIJNENBURG: 'ANTWOORD OVER BESTELBUSJES DIE TEVERGEEFS VOORRIJDEN'

Buurtpost werft nu ook pakketbezorgers in Boxtel

MARC CLEUTJENS

De Eindhovense wijk Woensel-Noord beleefde in 2018 de primeur. En Boxtel is de tweede plek waar Buurtpost wordt gelanceerd. Sociaal ondernemer Jeroen Pijnenburg, geboren en getogen in deze gemeente, werft momenteel een coördinator en 25 'buurtposters' die tegen een kleine vergoeding postpakketten in ontvangst nemen en in hun eigen buurt rondbrengen. ,,Buurtpost bestrijdt armoede en is bovendien een antwoord op eenzaamheid."

Zodra Buurtpost over voldoende pakketbezorgers beschikt en de eerste klanten zich hebben gemeld, kan het initiatief ook in Boxtel beginnen. Het bezorgen van postpakketten via Buurtpost wordt dan een sociale bezigheid, zo legt Pijnenburg uit. ,,Buurtpost is het sociaal-maatschappelijke antwoord op al die bestelbusjes van postbedrijven die dagelijks door straten rijden en waarvan chauffeurs vaak tevergeefs aanbellen."

De sociaal ondernemer - tevens eigenaar van welzijnsorganisatie Buro Cement - vertelt dat Buurtpost meer is dan een milieuvriendelijk alternatief voor ontelbare bestelbusritjes. ,,Natuurlijk zijn minder ritten nodig als alle pakketten bij buurtposters worden afgeleverd. Dat draagt bij aan een gezonder leefklimaat. Maar veel belangrijker vind ik de sociale component van Buurtpost. Het initiatief brengt reuring in de straat. Mensen komen vaker met elkaar in contact."

IGNITE AWARD

Pijnenburg lanceerde zijn idee voor Buurtpost in 2016 en werd toen genomineerd voor de IGNITE Award. Dat is een prijs die het Anton Jurgens Fonds jaarlijks uitschrijft voor sociale initiatieven van ondernemers. Buurtpost won de tweede prijs en de bedenker kon met een stimuleringsbijdrage van 50 mille aan de slag. ,,Ik ben begonnen met het opzetten van een organisatie, het ontwikkelen van een huisstijl en schrijven van een communicatieplan."

De Boxtelaar trad ook in overleg met landelijke pakketbezorgers zoals Post NL, DHL, Parcel en DPD. ,,Ik wilde met deze bedrijven afspraken maken en ervoor zorgen dat pakketjes ook bij buurtposters afgeleverd kunnen worden. Bedenk dat alleen Post NL in Nederland zo'n 800.000 pakketjes per dag bezorgt. Als je die levering kunt bundelen op enkele adressen, bespaar je niet alleen op de bezorgkosten. Je brengt ook bewoners vaker met elkaar in contact."

BEHOUD VAN UITKERING

Pijnenburg voerde in de opstartfase ook overleg met uitkeringsinstanties. Hij wil immers bereiken dat buurtposters mee kunnen doen met behoud van uitkering. ,,Het is belangrijk dat buurtposters een centje bij mogen verdienen. Wie thuis pakketjes in ontvangst neemt, krijgt 30 eurocent per poststuk. Wie het pakketje vervolgens ook nog bij de klant aflevert, krijgt 20 eurocent extra."

Het geld dat Buurtpost met dit initiatief verdient, vloeit terug naar de deelnemers. ,,Iedereen die deelneemt krijgt een opleiding", vertelt Pijnenburg, die zich gesteund weet door een bestuur en enkele adviseurs. ,,Niet alleen leren buurtposters alles over klantvriendelijkheid, ook maken ze studie van het computerprogramma en de app waarmee gewerkt wordt. Bovendien willen we de deelnemers activeren. Hun sociale netwerk wordt dankzij Buurtpost vergroot."

25 BUURTPOSTERS

Buurtpost telt in Woensel-Noord twintig medewerkers. Het initiatief zal groeien naar ongeveer negentig adressen van waaruit heel Eindhoven bediend wordt. Terwijl Pijnenburg ook werkt aan de introductie van Buurtpost in enkele stadswijken van Utrecht, Arnhem en Zutphen, wil hij snel starten in Boxtel. ,,Ik begin in mijn woonplaats met de werving van 25 buurtposters, die verspreid over de gemeente postpakketten aannemen en verspreiden."

Hij vervolgt: ,,Bovendien wil ik in Boxtel een coördinator in de arm nemen die in ruil voor een vrijwilligersvergoeding aan de slag gaat. De coördinator werft niet alleen buurtposters, maar gaat ze ook begeleiden en aansturen." Samen vormen de buurtposters volgens Pijnenburg een 'familie' die enkele keren per jaar kan rekenen op een gezamenlijke activiteit, zoals een barbecue, een uitstapje of een kerstbijeenkomst. ,,Hiermee draagt Buurtpost ook bij aan het bestrijden van eenzaamheid."

* * *

Meer weten over Buurtpost? Neem een kijkje op www.buurtpost.nl. Wie zich in Boxtel wil aanmelden als coördinator of buurtposter, kan een e-mail sturen naar info@buurtpost.nl.

t Het bestuur van Buurtpost bestaat naast voorzitter en initiatiefnemer Jeroen Pijnenburg (tweede van links) uit projectcoördinator Greetje van Beers, bestuurslid Maarten Melis, secretaris Wilbert Meirmans en adviseur Adrie van Osch. Op de foto ontbreekt penningmeester Sjaak Beirnaert. (Foto: Peter de Koning).


Kort Nieuws

Sieraden maken

Ook deze winterperiode kunnen bezoekers van Hobbycentrum Boxtel aan de Baroniestraat onder leiding van Corry Veldkamp aan de slag met halfedelstenen om sieraden te maken. Er zijn vijf workshops op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur; voor het eerst op 14 november. Aanmelden: www.hobbycentrumboxtel.nl.

Walk & Talk

Babel Bibliotheek Boxtel houdt iedere eerste dinsdag van de maand een Walk- en talkbijeenkomst voor werkzoekenden om ervaringen te delen en contacten te leggen. De eerstvolgende is op 5 november en duurt van 10.00 tot 12.00 uur. Het thema is LinkedIn. Fennard Drenth van Drendabel heeft ruim veertien jaar ervaring in acquisitie via LinkedIn en geeft de aanwezigen tips. De bijeenkomst is gratis.