Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDS MUZIEKKORPS KRIJGT TWEE NIEUWE HOORNS AANGEBODEN

Concordia eert zeven jubilarissen

LINDA VAN DE WIEL

Fanfare Concordia uit Liempde telt dit jaar zeven jubilarissen. Deze mijlpaal wordt vrijdag 15 november gevierd met een concert in multifunctionele accommodatie De Serenade. Deze avond worden muziekstukken gespeeld die door de jubilerende muzikanten zelf zijn uitgekozen. Dinsdag kreeg het orkest twee hoorns aangeboden door Stichting Vrienden van Concordia. Jubilaris en oud-vaandeldrager Piet Smulders: ,,Ik kom nog steeds elke dinsdagavond luisteren naar de repetitie."

Smulders vertelt vol liefde over 'zijn' fanfare. Al vijftig jaar is hij lid van de vereniging. ,,Toen de vorige drager het vaandel niet meer mocht tillen, werd ik gevraagd het over te nemen. Ik probeerde het een keer en werd meteen opgenomen in de groep."

Hoewel hij de functie inmiddels niet meer bekleedt, kent hij de nodige anekdotes. ,,Maar wat ik het mooiste vind, is dat ik geen instrument aan mijn lippen heb. Als we een serenade brengen, kan ik goed zien wat dit doet met mensen. Ik heb al de nodige emoties aanschouwd."

BUIZAFOON

Johan van den Heuvel zet wel wekelijks zijn instrument aan de lippen. Zijn trombone, die hij al veertig jaar bespeelt bij Concordia. Hij is niet de enige muzikant in zijn familie. ,,Muziek is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader, broer en zus waren ook lid. En mijn zoon speelt in de slagwerkgroep."

Van den Heuvel naast een gedreven muzikant, ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de aanschaf van instrumenten. Daarbij is hij volgens zijn mede-orkestleden erg handig. ,,Ik heb van een aantal pvc-buizen eens een instrument gemaakt dat we omgedoopt hebben tot 'buizafoon'. Daar is echt muziek op gespeeld."


Hoornist Daniëlle Timmermans viert haar zilveren jubileum. Tijdens het concert op 15 november soleert zij op een splinternieuw instrument. Timmermans vertolkt 'Air Poétique', een compositie die zij twintig jaar geleden tijdens haar D-examen speelde. ,,En dan ook nog op een dubbele hoorn. Ik heb mijn toenmalige muziekdocent maar eens gebeld voor wat extra lessen want ik weet niet precies hoe ik hem moet gebruiken", grinnikt ze.

Riet Torringa is eveneens 25 jaar muzikant, maar speelde de helft van die tijd bij een andere vereniging. Hoewel ze geniet van elk optreden, staat het promconcert van Concordia tijdens Festival Circolo bovenaan haar favorietenlijst. ,,We speelden voor duizend toehoorders en hadden als special guest zanger Jamai Loman."

Koen Pouwels en zijn zus Janneke zijn beiden 12,5 jaar lid van de actieve muziekvereniging. Koen speelt slagwerk en Janneke alt- en sopraansaxofoon. Koen is erg te spreken over de samenhang binnen de club: ,,Vooral met de slagwerkgroep heb ik een hechte band. We zijn goede vrienden geworden."

Ook Janneke heeft het prima naar haar zin bij de club waarbinnen ook veel andere familieleden actief zijn. Ze ziet uit naar het nummer dat zij koos en samen met haar medemuzikanten gaat spelen tijdens het concert. ,,Het lied heet 'Mountain of Dragons' en ik heb het met mijn alt- én sopraansaxofoon al eerder gespeeld. Ik vind het een mooi en moeilijk stuk."

Robert Coolen is 12,5 jaar bij Concordia en komt wekelijks vanuit Eindhoven naar Liempde voor de repetitie: ,,We zijn met vijf trompettisten een hechte club geworden. Bovendien kent de fanfare een gevarieerd repertoire: van marsen tot concertwerken en van jazzmuziek tot populaire nummers. Het blijft daardoor boeiend om te musiceren."

NATURA

Tijdens de wekelijkse repetitie overhandigde de stichting Vrienden van Concordia deze week twee nieuwe hoorns aan het fanfarebestuur. ,,Wij zijn een sponsorclub en bestaan dertig jaar", vertelt stichtingsvoorzitter Arnold van den Broek. ,,Wij dragen in natura bij aan wat de club nodig heeft. In het verleden hebben we bijvoorbeeld een aanhangwagen gedoneerd." En nu dus twee hoorns, die in totaal bijna zevenduizend euro kosten. Arnold: ,,Waarom wij met 45 donateurs deze vereniging steunen? Muziek verbindt."

Het huldigingsconcert voor de jubilarissen van fanfare Concordia vindt plaats op vrijdag 15 november in De Serenade in Liempde. De zaal is open om 19.00 uur, het concert begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.

p De jubilarissen van fanfare Concordia. Van links naar rechts: Johan van den Heuvel, Danielle Timmermans, Piet Smulders, Robert Coolen, Riet Torringa, Koen Pouwels en Janneke Pouwels. (Foto's: Gerard Schalkx).


Voorzitter Arnold van den Broek van de stichting Vrienden van de Fanfare (rechts) overhandigde twee nieuwe hoorns aan Danielle Timmermans (links) en Miriam van den Boer. Fanfarevoorzitter Hans Vermeulen is hiermee in zijn nopjes.