Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OOK DUITSE SOLDATEN KRIJGEN APPLAUS

Esch zoekt nadrukkelijk verbinding bij herdenking

RENS VAN DEN ELSEN

,,Lang hebben wij in Esch verzaakt om onze helden uit de oorlog te eren. Maar nu is het tijd om dat goed te maken." Nettie van de Langenberg van het Comité Esch in Oorlogstijd, 75 jaar bevrijding was tijdens de herdenking van zondag in 't Haventje duidelijk in haar bewoordingen. Esch gaf een indrukwekkend eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers, óók de Duitse.

Meer dan tweehonderd inwoners bezochten zondagochtend de plechtigheid langs de Essche Stroom. Alle invalshoeken uit de oorlog waar Esch mee te maken heeft gehad, kwamen voorbij tijdens de bijeenkomst. Rene van den Heuvel vertelde over zijn vader, die op negentienjarige leeftijd wist te ontsnappen uit de trein naar Duitsland en enkele jaren ondergedoken zat op de boerderij van de familie Van de Langenberg aan de Leunisdijk. Maar ook verzetsheld Marinus Verhagen en de gevallen Duitse soldaten kregen een plek in het herdenkingsprogramma.

PILOOT

Speciale gast was Monte Dexter Banks, de neef van een in Esch omgekomen Britse Lancaster-piloot. ,,Dankzij jullie hulp, weten wij wat er die bewuste nacht precies is gebeurt", dankte hij alle betrokkenen in een emotionele speech.

Met de onthulling van een herdenkingsplaquette in 't Haventje heeft Esch na 75 jaar eindelijk een plek die eer doet aan de gebeurtenissen van toen.

p 'Herdenken doe je samen' was het motto in Esch. De re-enactors die voor Duitse soldaten speelden, kregen dan ook een plekje tussen de geallieerden. (Foto: Gerard Schalkx).