Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

JUBILEUMOPTREDEN IN 'SERENADE' MET MUZIEK VAN TOEN EN NU

Con Fervore polijst details feestconcert

JAN HERMENS

,,Als het koor er moet staan, dan staat het er," zegt dirigent Mirjam Zweerts van De Boxtelse zanggroep Con Fervore. De leden houden van gezelligheid, maar repeteren vol vuur. Helemaal als er zich een bijzondere gelegenheid voordoet, zoals het concert in De Serenade in Liempde op zaterdag 9 november. Daarmee viert Con Fervore haar veertigjarig bestaan.

Lisette Mestrum, Corina van Besouw en Carin van der Sloot zingen bij het koor. Zij vertellen hoe het programma er die avond eruitziet: ,,We beginnen om 19.00 uur met een reünie. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk oud-leden te bereiken. Na een goed uur herinneringen ophalen start om 20.15 uur het concert, gevolgd door een afterparty. Voor de duidelijkheid: het concert is niet specifiek voor reünie-bezoekers, het is voor iedereen toegankelijk."

Con Fervore brengt liederen ten gehore uit de veertigjarige geschiedenis van het koor. Van der Sloot: ,,Het thema is 'Singing all together'. Het publiek mag dan ook meermalen meedoen. Want samen zingen, daar draait alles om. Dat is waar we met z'n allen ontzettend veel plezier aan beleven."

Samen naar een concert toewerken, is goed voor de onderlinge band. Die is bij de Boxtelse zanggroep al erg sterk, volgens Van Besouw. ,,Leden kennen elkaar niet alleen van het koor, maar ook daarbuiten. De onderlinge verbondenheid is groot." Het koor deelt lief en leed. Het plotselinge overlijden van koorlid Hetty, tweeënhalf jaar geleden, maakte de groep hechter dan ooit. ,,We hebben gezongen tijdens haar uitvaart. Die was emotioneel en indrukwekkend. Zulke gebeurtenissen vergeet je niet meer."

Gelukkig kent de historie van Con Fervore meer vrolijke dan verdrietige momenten. Gravend in hun geheugen diepen de vrouwen het ene na het andere concert op. Op een kerstmarkt, op een riviercruiseschip, in de Vughtse gevangenis; op tal van plaatsen heeft de Boxtelse zanggroep zich laten horen. Zelfs aan een opera hebben de leden meegedaan. Weliswaar niet vanaf het podium, maar vanuit het publiek. En ook in de Sint-Petrusbasiliek steeg menig gezang de gewelven in.

WORTELS

Daar, in die fraaie kerk, kloppend hart van Boxtels rooms-katholieke geloofsgemeenschap, liggen de wortels van het muzikale gezelschap. Zweerts: ,,Jongerenkoor Sint-Petrus, daar is het mee begonnen. Ik ben daar in 1979 bij gegaan, maar naderhand ben ik een hele poos weggeweest. Sinds 2000 mag ik dirigent zijn van Con Fervore."

Hoewel nog steeds actief in de kerk, heeft het koor zijn horizon in de loop der jaren verbreed. ,,We zingen popmuziek, musicalsongs en religieuze gezangen. Vieringen vullen we ook in met passende Nederlandstalige popnummers. We luisteren nog zo'n vijf à zes missen per jaar op. Daarbuiten worden we voor diverse gelegenheden gevraagd."

Het ledental is de laatste twintig jaar gestegen van veertien naar dertig, inclusief pianist Quirien Eikelboom. Van Besouw: ,,Daarvan is het merendeel vrouw. Onze vier zingende heren staan hun mannetje, maar meer zangers zijn uiteraard welkom." Zweerts vult aan: ,,Het muzikale niveau is in de loop der jaren ook omhoog gegaan, zonder mijn voorgangers tekort te willen doen."

Het is duidelijk: Con Fervore staat niet stil. Mestrum: ,,We zijn gewend te zingen zonder ondersteunende bewegingen, maar dat is tijdens ons reünieconcert anders, dan passen we wat choreografie toe. Dat geeft een dynamischer beeld." Om alles tot een vloeiend geheel te maken, heeft het koor de hulp ingeroepen van coach Karin Tooren. Van der Sloot: ,,Het is best pittig, zingen en bewegen tegelijk. Dat vergt oefening. Maar we maken er iets moois van, dat weet ik zeker."

KAARTJES

Con Fervore laat volgende week zaterdag graag in een goedgevulde Serenade in Liempde horen welk breed en kleurrijk repertoire het beheerst. Momenteel polijsten dirigent en koorleden de laatste details van het programma tot alle facetten schitteren. Kaartjes voor het concert kosten vijf euro per stuk en zijn verkrijgbaar via www.confervore.nl/nieuws of www.deserenade.nl/agenda/167.

p Het jubilerende koor Con Fervore ging vorige week op de zolder van het koetshuis bij pastoraal centrum Duinendaal tijdens de wekelijkse repetitie op de foto. Geheel rechts dirigent Mirjam Zweerts. (Foto: Gerard Schalkx).


INSCHRIJVING POËZIEWEDSTRIJD VAN START

DichtSlamRap geen generale
meer voor NK poetryslam

De inschrijving voor de Boxtelse poëziewedstrijd DichtSlamRap is geopend. De winnaar van dit evenement mag deelnemen aan het NK Poetryslam in Utrecht.

Voorheen werden deze twee wedstrijden vlak na elkaar gehouden, waardoor de DichtSlamRap meteen als een generale repetitie diende voor de winnaar. Voor komend jaar heeft de organisatie van het NK echter besloten om het toernooi naar september te verplaatsen. De pre-finale van DichtSlamRap is op zondag 12 januari; de finale donderdag 30 januari. Naast een NK-ticket valt een juryprijs te verdienen (150 euro) én een publieksprijs.

Wie wil meedoen aan deze woordenstrijd moet voor 1 december twee gedichten/slams op schrift inzenden naar marcel@dichtslamrap.nl. De jury bepaalt aan de hand van de schriftelijke inzendingen wie meteen naar de finale-avond gaat en wie via de pre-finale een extra kans krijgt.
Nieuw is dat gedichten niet alleen op schrift maar ook als geluidsfragment kunnen worden ingezonden. Maar op schrift blijft vooralsnog verplicht. Die soundbites zijn bestemd voor instagram-DichtSlamRap.


Workshop Boxtheater

Boxtheater is voor de nieuwe productie van 2020 op zoek naar gastspelers. Voor hen is er maandag 11 november van 20.00 tot 22.00 uur een workshop om het spelen op locatie onder de knie te krijgen. Mensen die belangstelling hebben, kunnen zich aanmelden via e-mail: info@boxtheater.nl.

Opruimcoach

Opruimcoach Cokkie Bakermans houdt maandag 18 november om 14.00 uur een lezing voor de Katholieke Bond van Ouderen. Zowel de leden uit Boxtel als uit Liempde zijn om 14.00 uur welkom in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7. Voor hen is de lezing gratis; andere bezoekers betalen vier euro.