De Boxtelse Cantorij wordt sinds de oprichting geleid door de in Deurne woonachtige Wil Barten en telt op dit moment nog vijf andere Boxtelaren: Hans van Liempt, Gemma Margry, Jan Schellekens, Jos Vervoort en Annette Vervoort. (Foto: eigen collectie).
De Boxtelse Cantorij wordt sinds de oprichting geleid door de in Deurne woonachtige Wil Barten en telt op dit moment nog vijf andere Boxtelaren: Hans van Liempt, Gemma Margry, Jan Schellekens, Jos Vervoort en Annette Vervoort. (Foto: eigen collectie). Foto: eigen collectie

WERELDBEROEMDE SOPRAAN ZINGT MET KOOR VAN WIL BARTEN

Boxtelse Cantorij jubileert in... Veghel

JAN HERMENS

,,Mooie en zuivere zang, dames en heren, gaat zo door". Pastoor Piet van Mulukom, in 1969 verbonden pastoor van de toenmalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat in Boxtel, was te spreken over het kerstoptreden van het koortje dat Wil Barten 1 november van dat jaar had opgericht. Barten nam de woorden van de priester ter harte en nu bestaat de Boxtelse Cantorij vijftig jaar. Dat viert het kamerkoor met een jubileumconcert waaraan de wereldberoemde sopraan Emma Kirkby medewerking verleent.

Het vijftigjarig bestaan van het koor betekent tevens een gouden jubileum voor oud-Boxtelaar Barten, want hij heeft van meet af aan de muzikale leiding in handen. En, hoewel hij professioneel musicus is, al die tijd onbezoldigd. Het koortje, opgericht om intermezzi te verzorgen tijdens jongerenmissen, groeide al snel uit tot een kamerkoor dat zich ging specialiseren in klassieke koormuziek met het accent op polyfonie uit de renaissance.

Barten: ,,Ik volgde ondertussen de studie Schoolmuziek en Koordirectie aan het Brabants Conservatorium en werd muziekleraar aan het Peelland College in mijn huidige woonplaats Deurne en later aan het Willibrord Gymnasium. Op huwelijksreis in 1976 naar Canterbury kwam ik in contact met het kathedrale koor daar. Die ontmoeting vormde voor mij de aanzet om me met de Cantorij te specialiseren in anglicaanse kerkmuziek."

DEPUTY LAY CLARK

Met succes, want in 1985 werd de Boxtelse Cantorij als eerste koor uit Nederland in Canterbury uitgenodigd om daar evensongs op te luisteren in anglicaanse stijl. Dit zijn kerkdiensten in de middag of avond, min of meer het equivalent van de rooms-katholieke vespers. De inmiddels 69-jarige musicus vertelt: ,,Ik werd niet lang daarna in Canterbury aangenomen als vervangend zanger, een zogeheten deputy lay clerk, een hele eer."

De faam van het koor groeide. Het kreeg landelijke bekendheid door radio- en televisieopnames. ,,De Boxtelse Cantorij mocht jarenlang optreden tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht en verzorgt geregeld evensongs in Nederland", vertelt de dirigent. Het gezelschap telt nog vijf andere Boxtelaren: Hans van Liempt, Gemma Margry, Jan Schellekens, Jos Vervoort en Annette Vervoort.

Het concert vindt plaats op zaterdag 16 november vanaf 20.00 uur. De entree bedraagt vijftien euro. Niet in de enkele jaren geleden aan de eredienst onttrokken Heilig Hartkerk waar het allemaal is begonnen. Barten: ,,Ook niet in de Sint-Petrusbasiliek, want daar is die zaterdagavond geen plaats. Dus wijken we noodgedwongen uit naar de Sint-Lambertuskerk aan de Markt in Veghel, waar de pastoor ons al enkele jaren met groot enthousiasme ontvangt."

EMMA KIRKBY

Vaste organist Gerard Habraken verleent medewerking aan het concert, evenals de wereldberoemde sopraan dame Emma Kirkby. Zij geniet met name op het gebied van renaissance- en barokmuziek grote faam. Barten: ,,Dat Emma Kirkby naar Veghel afreist om ons jubileum luister bij te zetten, vinden we een grote eer. Ze zong ook al bij ons dertig- en veertigjarig bestaan. Emma zingt enkele solowerken en brengt liederen met de Cantorij ten gehore. Bijvoorbeeld het bekende en geliefde Laudate Dominum van Mozart."

De Boxtelse Cantorij presenteert 16 november een overzicht van muziek die ze in haar lange bestaan heeft uitgevoerd. Polyfonie uit de renaissance en Engelse kerkmuziek voeren daarin de boventoon.

Kaartjes voor dit concert zijn te verkrijgen door vijftien euro per persoon over te maken op IBAN-nummer NL44 INGB 0754 1836 37 ten name van W.A. Barten. Wie reserveert, wordt verzocht naam en telefoonnummer door te geven.

t De Boxtelse Cantorij wordt sinds de oprichting geleid door de in Deurne woonachtige Wil Barten en telt op dit moment nog vijf andere Boxtelaren: Hans van Liempt, Gemma Margry, Jan Schellekens, Jos Vervoort en Annette Vervoort. (Foto: eigen collectie).

                    ...WIL BARTEN... 
                 (Foto: eigen collectie)