Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Boxtel ook duurzamer binnen de bruggen


In een notitie voor de gemeenteraad heb ik tips gegeven om het ambitieuze centrumplan Boxtel Binnen de Bruggen duurzamer en ook goedkoper uit te voeren. Hier een samenvatting van de punten, deels ingekort en bijgesteld na de presentatie van het 'definitieve' plan.
1. Plant meer bomen. Vooral goede bomen die groot mogen worden, ook belangrijk tegen de hitte-eilanden door klimaatontwrichting, vooral in het centrum van Boxtel. Laat bestaande bomen staan, ook de platanen in de Rechterstraat en de Rozemarijnstraat.
2. Fietsen door de Rechterstraat. Gelukkig mogen we daar blijven fietsen. Het is de cruciale route naar vele bestemmingen. Maar in plaats van een weg van 3,50 meter breed, waar voetgangers en fietsers door elkaar moeten bewegen, steun ik het voorstel van de Fietsersbond voor een duidelijk fietspad van twee meter breed. Dan is er een veilige scheiding en fietsers kunnen elkaar goed passeren.
4. Plant aan het einde van de Burgakker bijvoorbeeld een rode beuk. Dit in plaats van een kunstwerk.
5. Schrap de tweede overspanning nabij de Zwaanse Brug. In feite een nutteloos gebruik van energie en grondstoffen, ook voor onderhoud.
6. Geen nieuwe ingang voor de bieb. De huidige ingang is logisch en goed. En het gebouw heeft daar een fraaie gevel; toegepaste kunst.
7. Aantrekkelijke zuid-oevers bij de Zwaanse Brug. De linkeroever zou door kunnen lopen naar de weg en de parkeerplaats voorbij de Petrusschool aan de Dommel.
8. Geen wegwerp-banners. Ga niet met 'Keistampers-palen' werken met wegwerp-banners. Het is dure verspillende feestversiering. Beter zijn bomen.
9. Voorkom stilstaand water. Dit vanwege algen en muggen. Alleen natuurlijk doorstromend water is een ecologische verrijking. Gekunstelde waterstroming met zonnepanelen is in feite ook verspillend, want ze worden gemaakt met fossiele energie.

        JAN JUFFERMANS


Detailhandelsvisie vraagt ruimere context

In de recente discussie over de uitbreidingsplannen van twee supermarkten in Boxtel en het aantal hiervoor afgesproken vierkante meters in de detailhandelsvisie, ging het vooral over de gevolgen voor de concurrentiepositie van de supermarkten onderling. Wat nauwelijks voor het voetlicht kwam, is de invloed van een supermarkt of de dreigende sluiting ervan op de leefbaarheid van een dorpsgemeenschap of een (afgelegen) wijk.

Een winkel of voorziening waarmee mensen in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien is een randvoorwaarde voor de leefbaarheid van een wijk- of dorpsgemeenschap. Zeker als (oudere) mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen én we er vaker voor zouden moeten kiezen de auto te laten staan.

Een detailhandelsvisie is er om een goede inpassing van de detailhandel in de leefomgeving te bewerkstelligen. Tussen beide aspecten: het winkelaanbod en de consument dient – op basis van de samenstelling en de spreiding van de bevolking - een goede match te zijn. Dit betekent: rekening houden met het consumentengedrag én anticiperen op de bevolkingsopbouw en wat mensen nodig hebben.

Zonder afbreuk te willen doen aan de bestaande formule waarin winkelcentra op een centrale locatie geclusterd worden, is er in de huidige maatschappelijke context waarin de leefbaarheid in dorpen en wijken hoog in het vaandel staat van de gemeente, behoefte aan een bredere discussie over het vestigingsbeleid van supermarkten. Daarbij dient naar verbindingen te worden gezocht tussen diverse belangen en invalshoeken: ondernemers, wijkbewoners, ruimtelijke ordening en planontwikkeling.

Hopelijk brengt de visie die de gemeente in het kader van de Omgevingswet moet opstellen hierin verandering. Het gaat hierin namelijk om een integrale visie op de leefomgeving, waarbij niet alleen de 'harde' fysieke kant de aandacht krijgt, maar vooral ook de 'zachte' kant: namelijk de leefomgeving zelf.

Naast veiligheid en sociale cohesie, is daarin de aanwezigheid van voldoende (basis)voorzieningen zoals winkels en vervoer van belang. De besteldiensten aan huis die nu door de meeste supermarkten worden aangeboden kunnen hierbij in bepaalde situaties wel een oplossing zijn, maar kunnen niet de gang naar de winkel als sociale activiteit vervangen.

        CHRIS D'HAVÉ

        Ouderen in Regie