Na afloop van het Halloweenconcert van de Gildenbondsharmonie konden jonge bezoekers instrumenten uitproberen in Tijberzaal. Lukte het alleen dankzij de toverheks om geluid om zo'n grote toeter te krijgen? (Foto: Gerard Schalkx).
Na afloop van het Halloweenconcert van de Gildenbondsharmonie konden jonge bezoekers instrumenten uitproberen in Tijberzaal. Lukte het alleen dankzij de toverheks om geluid om zo'n grote toeter te krijgen? (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

GRIEZELEN TIJDENS HALLOWEENCONCERT GILDENBONDSHARMONIE

Heksen van Stapelen komen tot leven

MARIËLLE WIJFFELAARS

De Tijberzaal van het Baanderherencollege zag er zondag lekker griezelig uit. De zaal was helemaal donker, her en der gaven slechts enkele pompoenen wat licht. Maar ook de bezoekers hadden zich helemaal aangepast aan het thema van het Halloweenconcert van de Gildenbondsharmonie. Tientallen heksen, spoken en andere angstaanjagende figuren kwamen naar het concert. Je moet het maar durven...

De muzikanten van het leerlingenorkest én harmonieorkest van de Gildenbondsharmonie speelden - uiteraard gehuld in zwarte kledij - spannende melodieën voor een overvolle Tijberzaal. Dirigent Txemi Etxebarria was zelfs helemaal onherkenbaar in zijn zwarte mantel met puntmuts. Na het openingsnummer nam verteller Mark Verhoof het woord en vertelde als Graaf van Stapel - de geest van kasteel Stapelen - een griezelig verhaal.

Het is 31 oktober 1883 als de zusjes Jill en Lexie (rollen van Gerrie en Joke van Teejatergroep Orion) middenin de nacht een wandeling maken door het park van het Boxtelse kasteel. Het is koud, de maan is vol en er hangt een dikke mist rond het de waterburcht. Ineens zijn er zes lichtflitsen te zien en wordt een mysterieus wijsje gespeeld. Jill raakt erdoor betoverd en loopt gehypnotiseerd naar het kasteel terwijl Lexie bang achterblijft. Terwijl Lexie probeert om Jill te zoeken, verschijnen er zes heksen.

HILARITEIT

Zaten de kinderen in de Tijberzaal eerst nog rustig en ademloos te kijken naar het orkest en de toneelspelers, de zes heksen bleken voor sommige jonge bezoekers iets te veel van het goede. Her en der klonk een gilletje en wat gehuil. Totdat één van de kinderen de paarse heks (een rol van Marlies Hobbelen) herkende. Luid riep het meisje door de zaal: ,,Hoi Marlies!" en zorgde daarbij voor grote hilariteit.

Terwijl nummers als Dance Macabre en liedjes uit The Adams Family en Harry Potter klonken, maakten de heksen een dansje rond de betoverde Jill. Met een toverspreuk én de adem van het meisje wilden ze de opperheks tot leven wekken. Lexie moest wanhopig toekijken hoe Jill in een fles uitademde. Groot was de verrassing toen de opperheks bekend werd. Niemand minder dan dirigent Etxebarria liet zijn cape zakken. ,,Je hoeft niet bang te zijn voor heksen, want eigenlijk zijn ze heel lief", vond Jill. En dat bleek wel toen alle heksen, Jill en Lexie én het publiek het Halloweenconcert dansend afsloten op het nummer Happy van Pharrell Williams.

Na afloop mochten de kinderen nog zelf proberen om een instrument te bespelen. Met bolle wangen en rood aangelopen gezichten deed de jeugd verwoede pogingen muziek uit de trompet te krijgen. ,,Dat valt nog niet mee", pufte Tim. ,,Het ziet er veel makkelijker uit dan het is." Zusje Anne vulde aan: ,,Als ik groot ben wil ik ook trompet spelen. Of heks worden, want die zijn helemaal niet eng!"


Politie

Omstanders grijpen in bij diefstal telefoons

Een 20-jarige Boxtelaar is maandagmiddag in zijn woonplaats door mensen op straat overmeesterd in de Croonpassage. Hij had twee mobiele telefoons gestolen in telecomwinkel Ring & Go, op de hoek van de Rechterstraat.

De man nam de benen, maar het personeel van de winkel ging erachteraan en riep omstanders om hulp. Die konden de verdachte insluiten en hem overdragen aan de agenten die met twee voertuigen arriveerden. Na verhoor is de man heengezonden. Hij krijgt nog een oproep van het Openbaar Ministerie voor een zitting waarin een taakstraf wordt vastgesteld, meldde een woordvoerder van de politie.