Impressie van de Rechterstraat ter hoogte van restaurant De Rechter en de Zwaanse Brug. (Impressie: MTD Landschapsarchitecten)
Impressie van de Rechterstraat ter hoogte van restaurant De Rechter en de Zwaanse Brug. (Impressie: MTD Landschapsarchitecten) Foto: MTD Landschapsarchitecten

ONTWERP RECHTERSTRAAT IS GEREED, TAAKGROEP ZOEKT NU OPLOSSINGEN VOOR AANTAL AANDACHTSPUNTEN

Herinrichting bevordert het ordelijk stallen van stalen rossen

Jan Hermens

Het is de bedoeling dat na de herinrichting van de Rechterstraat voor de Hema geen fietsen meer geparkeerd worden. Dat wordt een uitdaging, beseft Henk van der Zee. Maar de voorzitter van de werkgroep Rechterstraat ziet prima kansen om het fietsparkeren in goede banen te leiden. Het is slechts een van de aandachtspunten die in het definitieve herinrichtingsontwerp zijn meegenomen. Gisteravond presenteerde MTD Landschapsarchitecten in partycentre Denziz hoe de economische as van Boxtel eruit moet gaan zien.

Voordat Frank Meijer namens het architectenbureau het woord kreeg, legde Van der Zee uit wat de werkgroep gedaan heeft met de tips en opmerkingen die uit eerdere bijeenkomsten naar voren waren gekomen. ,,Om tot een compleet beeld te komen hebben we gesproken met belanghebbenden in het centrum, de Fietsersbond, Heemkunde Boxtel, de verschillende hulpdiensten, Bomen Brigade Boxtel, de monumentencommissie, Stichting Openbaar Carnaval, gemeente-ambtenaren en natuurlijk met inwoners tijdens de informatieavonden. Hun inbreng is waar mogelijk in het definitieve ontwerp verwerkt."

ELZEN

Wat groen betreft, heeft de werkgroep gekozen voor inheemse bomen met een relatie tot water, namelijk elzen en iepen. Immers, het hele plan hangt samen met de Binnendommeltjes, kanaaltjes die tot de jaren dertig van de vorige eeuw door het centrum van Boxtel stroomden en tot het DNA van het dorp horen, om met Meijer te spreken. Van der Zee: ,,We kiezen de bomen zorgvuldig. Maar ze vormen levende natuur, er kan in de herfst blad vanaf vallen, dat is onvermijdelijk." Meijer: ,,Op elke kruising van de Rechterstraat met een zijweg plaatsen we een groot, beeldbepalend exemplaar."

Hij vervolgt: ,,Op de hoek van de Rozemarijnstraat zou een wand met levend groen gevuld kunnen worden, net als aan de Burgakker." Vanuit het publiek kwam VVD-fractievoorzitter Dymph van de Vries met een suggestie: ,,Misschien kan de wand van het ING-pand ook wel met levend groen worden bedekt." Een idee dat direct genoteerd werd.

De Rechterstraat is niet overal even breed. In het smalle gedeelte is geen ruimte voor bomen, daarbuiten wel. Meijer: ,,Tussen dat groen plaatsen we zogeheten fietsnieten. Zo willen we stimuleren dat mensen hun rijwiel op een ordelijke manier stallen." Van der Zee vult aan: ,,We lanceren in eerste instantie een campagne om centrumbezoekers aan de nieuwe plekken te laten wennen. Goed gedrag belonen we."

Ook in de Croonpassage, nabij De Rechter, staat ruimte ingetekend voor fietsen. ,,De ingang naar de Croonpassage maken we aantrekkelijker," aldus Meijer. ,,Een haag scheidt het terras van de horecagelegenheid van de straat. Tegen de haag komen eveneens fietsnieten."

Hoewel er momenteel voornamelijk fietsers tussen het winkelend publiek laveren, rijden er ook auto's door een deel van de Rechterstraat. En niet altijd in de juiste richting, merkte een inwoonster op. Frits Fastenau is gemeentelijk projectleider Boxtel Binnen de Bruggen, de overkoepelende visie waar het project Rechterstraat deel van uitmaakt. Hij antwoordde: ,,Autoverkeer in de Kruisstraat willen we ontmoedigen. Mogelijk door een systeem met nummerbordherkenning en ontheffingen."

De economische as kent een aantal markante punten. De Zwaanse Brug, het pleintje op de hoek van de Kruisstraat en Villa Phaf. Het pleintje wordt in het ontwerp van MTD Landschapsarchitecten een ontmoetingsplek, zonder fietsen, maar met een flinke boom, een bank en een natuurstenen plaat waarin een historische verwijzing naar Boxtel is aangebracht. ,,En we willen subtiel water toevoegen aan dat podium", aldus Meijer. ,,Het wordt geen vijver en ook geen zwembad. Het gaat om een of twee centimeter."

PLEIN

Vera Brouns, fractievoorzitter van het CDA, reageerde vanuit de zaal: ,,Dat plein is pas vier jaar geleden opnieuw aangelegd. Is het geen kapitaalvernietiging om dit nu compleet te veranderen?" Meijer: ,,Om rust en eenheid in het geheel te brengen, zijn die aanpassingen nodig." Rust en uitstraling zijn precies de redenen dat de Rechterstraat van de Zwaanse Brug tot en met Villa Phaf wordt voorzien van een 3,5 meter breed middenvlak van natuursteen. De zijkanten worden met baksteen geplaveid. Van der Zee: ,,De zogeheten 'Dommelkei' is geschikt voor rolstoelen, niet glad en geluidsarm. Chique, maar anders dan de bestrating van de cultuurhistorische as." Om de eigenschappen van de natuursteen in de praktijk te kunnen testen, worden er proefvlakken aangelegd.

Bij De Rechter en Villa Phaf staan waterloopjes ingetekend, refererend aan de Binnendommeltjes. ,,Dat water is zeer ondiep, het stroomt, maar geeft geen geluidsoverlast, want we gebruiken geen fonteinen. De pomp om het water in beweging te brengen, drijven we aan met zonne-energie. Duurzaam dus," zegt Meijer.

Voor Villa Phaf ziet hij grootse mogelijkheden. ,,Een parkachtige tuin, met horeca bijvoorbeeld. Een enorme kans, betrek die villa bij de straat." Kanttekening daarbij: het pand is van de gemeente, maar die zet het in de verkoop.

Als aanjagers van het project, herkenbare objecten die duidelijk maken dat de herinrichting van de Rechterstraat daadwerkelijk van start gaat, wil de werkgroep banken, natuurstenen plaquettes en vlaggenmastvoeten in de vorm van keistampers plaatsen. De bestelling daarvan is even uitgesteld vanwege de financiƫle tekorten in de gemeente Boxtel.

Het ontwerp is af, maar sommige aspecten vragen nadere bestudering. Rolstoelgeschiktheid bijvoorbeeld, toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden, laden en lossen, reclamebeleid, fietsgebruik en veiligheid van voetgangers. De taakgroep Beleid smalle Rechterstraat gaat hiermee aan de slag, met als doel voor het eind van dit jaar met oplossingen te komen.

Het complete ontwerp is te vinden via deze link:
https://www.mtdls.nl/nl/actueel/nieuws

Beeld van de economische as bij Villa Phaf. Hier zien de ontwerpers een parkachtige tuin voor zich. (Impressie: MTD Landschapsarchitecten).
Het pleintje ter hoogte van de Kruisstraat is vier jaar geleden aangelegd en gaat straks opnieuw op de schop. Volgens de ontwerpers is dit nodig om eenheid in de Rechterstraat te creƫren. (Impressie:MTD Landschapsarchitecten).