Afbeelding
Foto: Julels Hameleers

What's up, Adnane?!

Op een zonnige middag in het najaar verwacht je spelende kinderen op straat, om nog even te genieten van de laatste warme dagen. Dat geldt niet voor Adnane (4): hij zit trots achter de stapel boeken die hij net uit de kast heeft gehaald in Babel bibliotheek Boxtel aan de Burgakker. Hij heeft een hele dierentuin voor zich liggen: boeken over draken, slapende honden en apen met brillen op. Zijn moeder Halima Harhour lacht wanneer hij door de stapel gaat om zijn favoriete boek uit te zoeken: ,,Hij is helemaal gek op lezen."

Wauw Adnane, dat is een flinke stapel! Waarom heb je al die allemaal uitgekozen? ,,Deze gaat over dieren en daar houd ik van. Kijk maar, hier slaapt een hondje en hier nog een." Ook een verhaal over een paarse draak die een verjaardag is vergeten, ziet Adnane wel zitten: ,,Ik houd ook van draken."

Het is echt een beestenboel hier zo. Weet je wat dat voor dier is? ,,Ja, een papegaai", zegt de vierjarige Boxtelaar zonder aarzeling. De apen die de kaft van het boek sieren en op de laatste bladzijde allemaal een bril op hebben, verbazen hem meer: ,,Kijk, dat is gek! Die aap heeft een ronde bril op en die heeft er eentje met vierkantjes", zegt Adnane lachend.

Halima, gaan jullie vaak naar de bibliotheek? ,,Ja, we gaan om de paar weken nieuwe voorleesboeken halen. Hij kiest ze meestal allemaal zelf uit. Ik lees hem elke avond voor uit de boeken en dan kijken we samen naar de plaatjes. Als ik dan klaar ben, gaat hij zelf nog even verder. Hij pakt dan boeken uit zijn kast en leest zichzelf voor: dan herhaalt hij eigenlijk gewoon wat ik heb verteld, want hij kan nog niet lezen. Als ik dan zelf naar bed ga en hij al slaapt, zie ik vaak allemaal boeken om hem heen liggen en dan weet ik dat hij weer bezig is geweest."

FOTO RECHTS: Adnane (4) laat één van de zes boeken zien die hij heeft uitgekozen bij bibliotheek Babel aan de Burgakker in Boxtel. Om de paar weken gaat hij met zijn moeder Halima op pad om nieuw voorleesmateriaal uit te kiezen. (Foto & tekst: Jules Hameleers).