Afbeelding
Foto:

MBO-SCHOOL STAPT 'MET PIJN IN HET HART' UIT HET COLLECTIEF

Helicon verlaat Kleine Aarde

HENK VAN WEERT

Helicon Opleidingen is uit Het Collectief gestapt. Dit consortium van acht bedrijven en organisaties is bezig met de duurzame herontwikkeling van het terrein van De Kleine Aarde (DKA) aan het Klaverblad in Boxtel. De mbo-school kan echter niet genoeg studenten leveren voor educatieve projecten, stelt bestuursvoorzitter Titia Bredée van Helicon in 's-Hertogenbosch.

Bredée bevestigde gistermiddag dat haar school stopt als partner van Het Collectief. Dat nieuws is eind september meegedeeld aan de deelnemers: bouwbedrijf Heijmans, recycler Maris Projects, waterschap De Dommel en woonstichting Joost en twee andere mbo-opleidingen, SintLucas en Summa College. ,,We zeggen onze deelname met pijn in het hart op. Want Helicon draagt de doelstellingen van De Kleine Aarde op het gebied van duurzaamheid en kringlooplandbouw een warm hart toe."

De middelbare beroepsopleiding, die in Boxtel een vestiging heeft aan de Schouwrooij, heeft - op de voor Het Collectief relevante opleidingen - te weinig studenten. Onvoldoende althans om aan de onderwijsvraag binnen het samenwerkingsverband te kunnen voldoen, stelt de bestuursvoorzitter. Dat geldt overigens niet alleen voor DKA, maar ook voor stagebedrijven waarmee de school samenwerkt. ,,De vraag naar onze studenten van die opleidingen is groter dan het aanbod", aldus Bredée. Afgelopen voorjaar besloot Helicon ook al de samenwerking te stoppen met de Voedseltuin, eveneens op De Kleine Aarde gevestigd.

TELEURSTELLING

De gemeente Boxtel, eigenaar van het terrein aan het Klaverblad, was gisteren nog niet op de hoogte van het afhaken door de onderwijsorganisatie. Een woordvoerster van wethouder Marusjka Lestrade zegt dit echter te betreuren: ,,De ontwikkeling van De Kleine Aarde zal hier niet door gehinderd worden omdat wij een overeenkomst hebben waar Helicon geen deel van uitmaakt."

DKA-projectleider Pim Ketelaars toonde zich gistermiddag danig verrast dat het nieuws over het vertrek van Helicon is uitgelekt. Ook hij geeft aan teleurgesteld te zijn. ,,Van ons had de school gewoon deelnemer kunnen blijven. Want misschien zijn de leerlingenaantallen volgend jaar wel weer groter." Ketelaars geeft aan dat de partners nog een gesprek met Helicon hadden willen voeren, maar dat is er niet van gekomen. ,,We gaan op zoek naar een andere onderwijsorganisatie. Dat is onder meer noodzakelijk vanwege de beloften die zijn gedaan aan de gemeente." Door het opstappen van Helicon valt Het Collectief echter niet uiteen, benadrukt de projectleider.

NIEUW LEVEN INBLAZEN

In het voorjaar van 2016 kreeg Het Collectief groen licht van de Boxtelse gemeenteraad om het terrein van het voormalige milieueducatiecentrum opnieuw te ontwikkelen. Dat gebeurde na de nodige discussie. Tal van particulieren en organisaties hadden interesse getoond voor De Kleine Aarde. Het college van B en W, eigenaar van de grond, ziet er het liefst initatieven die voortborduren op het ecologische gedachtengoed en oordeelde dat dit bij Het Collectief het best gewaarborgd was.


BARONIESTRAAT EIST MAATREGELEN TEGEN VERKEERSDRUK

'Het verkeer is hier bar en wij zijn boos'

HENK VAN WEERT

Elke avond tijdens de spits is het een drukte van belang op de enige doorgaande oost/west-verbinding in de gemeente Boxtel. De bewoners van de Baroniestraat, Mgr. Wilmerstraat, Vicaris Van Alphenlaan en een deel van de Breukelsestraat zijn dat meer dan beu. Gisteren overhandigde de actiegroep Bar & Boos aan het einde van de middag een petitie aan verkeerswethouder Herman van Wanrooij. ,,Er móet wat gebeuren. De emmer is vol."

Terwijl de auto's in een lange en langzame sliert over het asfalt voortsukkelen, komen voor Sint-Ursula ruim twintig buurtbewoners samen. In hun petitie roepen ze het gemeentebestuur op om maatregelen te nemen die de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in hun straten verbeteren. Dagelijks rijden zo'n achtduizend voertuigen door de relatief smalle Baroniestraat. ,,Maak er maar een 30-kilometerzone van", zegt woordvoerder Pierre van den Oord.

MORRELEN AAN MOVE '31?

Wethouder Van Wanrooij grinnikt en kijkt naar autofile vol uitlaatgassen die aan het gezelschap voorbijtrekt: ,,Volgens mij wordt er op deze route gemiddeld niet veel harder dan dertig kilometer per uur gereden, hoor." Ondanks zijn grapje benadrukt Van Wanrooij dat hij de problemen niet wil bagatelliseren. Sterker nog, hij is blij met het protest van de de actiegroep. ,,Meestal worden handtekeningen aangeboden aan een bestuurder die niet wil. Dat is bij mij echter niet het geval." Hij belooft op korte termijn met de buurt aan tafel te schuiven voor informeel overleg.

De wethouder zegt te blijven geloven in de oplossingen die worden aangedragen in verkeersplan Move '31. ,,Toch neem ik jullie handtekeningen graag in ontvangst. Maar eigenlijk moet je in de ovale ruimte van het gemeentehuis zijn", geeft hij zijn toehoorders mee. De wethouder refereert daarmee aan de oproep die sommige fracties in de raadzaal hebben laten horen naar aanleiding van de stikstofdiscussie en de daaruit voortvloeiende vertragingen voor de Boxtelse verkeersplannen. Die willen terug naar de tekentafel en opnieuw beginnen.

Morrelen aan Move '31 ziet Van Wanrooij niet zitten: ,,Deze week zat ik met de provincie, het ministerie en ProRail aan tafel en alle partijen willen de afgesproken maatregelen voor PHS (Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, waaruit Move '31 voortvloeit - red.) uitvoeren."

FOTO BOVEN: Wethouder Herman van Wanrooij is blij met de actiegroep Bar & Boos. Hij zei gistermiddag altijd verbaasd te zijn geweest over de afwachtende houding van de buurt. ,,Met dit protest geven jullie een prima signaal af."