De Essche raadsleden Peter den Ouden en Christien van Schijndel stappen na de herindeling over naar Combinatie95 in Boxtel. (Foto: Rens van den Elsen).
De Essche raadsleden Peter den Ouden en Christien van Schijndel stappen na de herindeling over naar Combinatie95 in Boxtel. (Foto: Rens van den Elsen). Foto:

DEN OUDEN EN VAN SCHIJNDEL NAAR BOXTEL

Raadsleden Esch kiezen voor Combinatie95

RENS VAN DEN ELSEN

Na de aansluiting van de Haarense partij Progressief '96, zoekt nu ook Samenwerking '95 uit die gemeente haar heil bij de Boxtelse partij Combinatie95. Progressief levert geen leden uit Esch, Samenwerking wel. De raadsleden Peter den Ouden en Christien van Schijndel maken na de herindeling van de gemeente Haaren de overstap naar de Boxtelse politiek. ,,We voelen ons bij deze partij thuis", aldus Den Ouden.

De herindeling van de gemeente Haaren komt steeds dichterbij en de lokale politieke partijen zoeken daarom aansluiting bij de 'ontvangende' gemeenten. Samenwerking '95 bezet sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen vier zetels in de oppositie. Daarvoor vormde de fractie jarenlang een belangrijk blok in de coalitie en leverde in de persoon van Johan van den Brand ook een wethouder. Dat politieke rivaal, Progressief '96, ook toenadering tot Combinatie95 zocht is opmerkelijk. Toch is dat volgens Den Ouden en Van Schijndel geen probleem. ,,Het gaat er uiteindelijk om dat de Esschenaren op de partij stemmen, ongeacht welke politieke voorkeur ze eerder binnen de gemeente Haaren hadden", geeft Den Ouden aan.

Vanuit Combinatie95 is hier ook over nagedacht en is er overleg geweest met de twee Esschenaren. Steunfractielid Peter Manniën van de Boxtelse coalitiepartij: ,,Voor ons is het natuurlijk mooi dat deze twee partijen zich bij ons aansluiten, maar we hebben ook gekeken naar de politieke verhoudingen in Haaren. Vanuit Progressief '96 komen er vooralsnog geen partijleden onze kant op, het gaat dan meer om de steun en de stemmen vanuit Esch. Daar konden Peter en Christien zich ook in vinden", legt hij uit.

PARTIJEN

De twee Essche raadsleden hebben de keuze voor Combinatie95 weloverwogen gemaakt. ,,We zijn eerst bij onszelf te rade gegaan: waar passen we bij? We willen onze kennis en ervaring uit Esch natuurlijk wel daar onderbrengen waar de belangen van ons dorp het best tot hun recht komen", aldus Den Ouden. ,,Uiteindelijk hebben we contact gezocht met Balans en Combinatie95. Daar zijn gesprekken mee gevoerd en met Combinatie was er de grootste klik. Deze partij heeft in onze ogen aandacht voor de leefbaarheid in de dorpen en wijken van de gemeente Boxtel, zoals Liempde en Lennisheuvel", vervolgt hij.

Fractievoorzitter Joep Schalkx van de Boxtelse partij is blij met de komst van Den Ouden en Van Schijndel. ,,We zien een goede rol voor Esch binnen onze gelederen, zoals we die ook voor de andere dorpen binnen de gemeente hebben. De afgelopen jaren hebben we als partij al wat contactmomenten in Esch gehad en dat werpt nu vruchten af".

ZETELS

Den Ouden en Van Schijndel zijn in elk geval voornemens om een zetel te bemachtigen na de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar november. ,,We hebben al een aantal speerpunten benoemd die voor Esch erg belangrijk zijn wanneer we bij de gemeente Boxtel komen. Sommige zaken zijn al vanuit de gemeente Haaren in gang gezet, maar verdienen ook na de herindeling aandacht. Daar valt de lokale basisschool onder, maar ook volkshuisvesting ná het nieuwbouwproject Reigerskant", aldus Den Ouden. Van Schijndel valt hem daarin bij: ,,Binnen de gemeente Haaren zijn we steeds als laatste aan de beurt gekomen als het gaat om vernieuwingen. Voor Helvoirt en Haaren ligt dat anders, maar Esch blijft daarin achter. Wij gaan in elk geval flink campagne voeren voor de belangen van ons dorp en om straks een stem in de Boxtelse gemeenteraad te krijgen."

De twee raadsleden zien graag dat jongeren zich in de Boxtelse politiek gaan mengen. ,,Zij zouden in de gaten moeten krijgen dat niet alles in je dorp vanzelf gaat", aldus Van Schijndel.

OPHEFFEN

De overige actieve fractie- en commissieleden van Samenwerking '95 uit het dorp Haaren sluiten zich aan bij de Partij Gemeente Belangen (PGB) in Oisterwijk. Het bestuur en de leden hebben in een eerder stadium al besloten om Samenwerking '95 op te heffen na de herindeling per 31 december 2020.