STRAAT LIGT VOLGEND JAAR TWEE KEER OPEN

Vertraging in aanpak van Leunisdijk in Esch

RENS VAN DEN ELSEN

De herinrichting van de Leunisdijk in Esch loopt vertraging op. Dit komt onder meer door extra grondonderzoeken naar PFAS. In eerste instantie zou de schop eind dit jaar nog de grond in gaan. Dat wordt nu ergens in het voorjaar van 2020. ,,Het vervelende is dat de weg door niet goed passende planning twee keer open moet", geeft projectleider Marc Bruins Slot van de gemeente Haaren aan.

Een andere reden voor de vertraging is het werk aan de huidige waterleidingen in de straat. Brabant Water gaat deze in januari vervangen. Omdat de gemeente Haaren beide operaties niet kan combineren, wordt de Leunisdijk in 2020 dus twee keer opgebroken. Eerst voor de waterleidingen en later dat jaar voor de herinrichting.

Daarnaast moet de gemeente Haaren ook de regenwateropvang afstemmen met waterschap De Dommel.

PFAS

Dat er extra grondonderzoeken plaats moeten vinden, is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Staatssecretaris Sientje van Veldhoven heeft in juli de normering van PFAS scherper gesteld. Die geeft aan dat de grond niet vuiler mag worden dan deze al is. Alle grond die verplaatst wordt, moet worden getest op het giftige PFAS. Dit zorgt voor veel vertraging bij onder andere wegenbouwprojecten zoals de Leunisdijk.

PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen en is een verzamelnaam voor giftige stoffen die niet in de natuur voorkomen en vrijwel niet afbreekbaar zijn. Sinds de ontdekking in de jaren vijftig worden de stoffen veel gebruikt in onder meer regenkleding en antiaanbaklagen van pannen. Fabrieken hebben veel PFAS uitgestoten en die zijn in de bodem terecht gekomen.

De eventuele uitkomsten van het extra onderzoek vormen volgens Bruins Slot echter geen belemmering voor de uiteindelijke uitvoering van de werkzaamheden in Esch.

GASLEIDING

Eerder was al bekend dat de ligging van de gasleiding in het midden van de straat voor een uitdaging zou zorgen. De gemeente Haaren heeft veel overleg gevoerd met de nutsbedrijven om de ligging van het nieuwe riool te bepalen. ,,Het is vrij uniek dat dit midden in de straat ligt, dat maakt het werk wel lastiger", gaf Bruins Slot aan tijdens de informatiebijeenkomst van voor de zomer. Uiteindelijk blijft deze gasleiding op z'n huidige plek en wordt de riolering anders ingedeeld. ,,Het aanpassen van het oorspronkelijke ontwerp kostte echter wel veel tijd. Mede daardoor kunnen we pas over een half jaar van start met de herinrichting van de Leunisdijk", aldus de projectleider.

De centrale doorgangsweg in Esch is toe aan vernieuwing. Inwoners klagen al langere tijd over het slechte wegdek, trillingen in hun huizen en over te hard rijdende auto's. Eind vorig jaar werden bewoners betrokken bij de plannen voor de herinrichting. Er komt meer groen en de fiets- en voetpaden worden breder. Daarnaast wordt de riolering aangepakt.