Met onder meer tal van legervoertuigen, maar ook mannen en vrouwen in uniform, werd de bevrijding van Gemonde zondag groots gevierd.
Met onder meer tal van legervoertuigen, maar ook mannen en vrouwen in uniform, werd de bevrijding van Gemonde zondag groots gevierd. Foto:

HONDERDEN INWONERS AANSCHOUWEN HERDENKINGSDEFILÉ

Uitbundige vrijheidsviering in Gemonde

Honderden inwoners kwamen bijeen in de dorpskern van Gemonde. Allemaal zagen zij het unieke schouwspel dat zich voordeed. In de chique auto aan het begin van de stoet reed ooit de Amerikaanse generaal (en latere president) Dwight D. Eisenhower. Maar er waren meer authentieke vervoersmiddelen als tanks, legertrucks en tientallen jeeps.

Maar de viering van 75 jaar bevrijding in Gemonde ging van start in de kiosk aan de Dorpstraat, waar voorzitter Gerry van der Eerden van de plaatselijke activiteitencommissie de massaal uitgelopen dorpelingen welkom heette. Van der Eerden overzag de vele tientallen legervoertuigen - waaronder twee authentieke tanks - en meer dan honderd 'soldaten'. ,,Het is onmogelijk om iedereen te bedanken. In aanloop naar deze viering sloten steeds meer mensen aan bij de organisatie."

HISTORISCHE VOERTUIGEN

Burgemeester Han Looijen van Sint-Michielsgestel was trots op Gemonde en de andere kernen in zijn gemeente. Ook was hij verheugd met de aanwezigheid van jeugdburgemeester Michelle Kroon. De jonge Berlicumse riep alle kinderen op te blijven herdenken: ,,Het is belangrijk dat we niet vergeten wat er vroeger is gebeurd en dat mensen voor onze vrijheid hebben gevochten."

De Gestelse burgervader nam het eerste exemplaar in ontvangst van 'Onze kostbare vrijheid', een boek dat is samengesteld door alle Gestelse heemkundekringen. Zo presenteerde Den Hogert uit Gemonde een fiets- en wandelroute die voert langs alle plekken die herinneren aan 1940-1944.

OORLOGHELD

Voor auteur Peter van der Linden, schrijver van meerdere oorlogsboeken had de viering een bijzondere lading. Aanwezig was namelijk John Ginger uit Atlanta (Georgia), wier grootvader Mervin Emery Stomberg (1919-2006) vocht voor onze vrijheid. Van der Linden (49) : ,,In mijn boek schrijf ik over de grootvader van John, die zich in herfst van 1944 schuilhield in de Kampina. Via Google vond John het boek en kwamen we met elkaar in contact. We brachten eerder gezamenlijk een bezoek aan het natuurgebied en John's kwam onder meer naar de viering in Gemonde."

Ginger bleek daar danig onder de indruk van de wijze waarop oorlogshelden geƫerd worden: ,,Ik wilde ervaren hoe mijn grootvader destijds door de straten reed en werd toegejuicht", vertelt de Amerikaan geƫmotioneerd. ,,De wijze waarop jullie hem en de andere oorlogshelden eren is voor mij en mijn familie een fantastische ervaring. Ik wilde dat mijn opa wist hoe dankbaar de bevolking is."

KRAAMBED

Minder beladen maar zeker zo indrukwekkend was de bijeenkomst voor Cindy van Rooij (42). Samen met haar moeder Truus en kinderen was ze op de happening afgekomen. ,,Ik kom uit Gemonde en de bevrijding is een stuk geschiedenis", vertelt ze. ,,Wat ik bijzonder vind, is dat ons huis bespaard is gebleven in de oorlog." Truus (71) is na de oorlog geboren, maar haar twee zussen kwamen in de nadagen van de oorlog ter wereld. ,,We vieren vandaag 75 jaar vrijheid. Mijn zussen worden deze maand 75 jaar", licht ze toe. ,,Mijn moeder beviel in het klooster en omdat er geen bedden beschikbaar waren, werd een plank op een bad gelegd. Dit deed dienst als kraambed."

COMPENSATIE

Wieke Schrover (67) is vanuit zijn liefde voor geschiedenis naar Gemonde gekomen: ,,Ik heb tot mijn pensioen gewerkt als geschiedenisdocent en heb zelf een boek geschreven over de bevrijding van Vught. De voertuigen zijn prachtig. Veel van deze wagens reden nog rond toen ik kind was. En mijn opa toerde jaren rond in een Jeep uit de oorlog. Het was een compensatie voor geleden schade."

Kinderen en ouders wapperden met vlaggetjes in hun handen om het feit dat het dorp 75 jaar geleden bevrijd is door de geallieerden.
Ook tanks ratelden door de straten van Gemonde.
Burgemeester Han Looijen kreeg de zogeheten 'oorlogsroute' toegelicht.
Firebrigade Pipes & Drums zorgde voor passende Schotse muziek.
Honderden bezoekers kwamen af op het bevrijdingsfeest in Gemonde.
Afbeelding