Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Joost trakteert in Lennisheuvel op koffie en lekkers

Met vijftien bezoekers was de belangstelling voor Joost on Tour in Lennisheuvel dinsdagmiddag relatief groot. Dat meldt wijkconsulent Thierry Farla van de de regionale woonstichting.

In andere dorpen en wijken kwamen zo'n tien mensen naar de stand in de Pastoor Mandersstraat waar het inloopspreekuur werd gehouden. ,,Opmerkelijk was dat al toen we de tent opbouwden, mensen zich meldden. Vanaf het begin waren er belangstellenden", aldus Farla. Joost is de nieuwe naam van woonstichting Sint-Joseph, die afgelopen zomer fuseerde met De Kleine Meierij in Rosmalen.

Vanochtend hield Joost bij De Kloosterhof in Liempde een bewonersochtend. Daar waren ook medewerkers van welzijnsorganisatie ContourdeTwern present.

FOTO RECHTS: Impressie van Joost on Tour in Lennisheuvel. (Foto: Gerard Schalkx).


WAARNEMER FONS NATEROP GAAT 'WARME BEVOLKING' MISSEN

'Boxtel heeft verbinder nodig'

RENS VAN DEN ELSEN

Het waren vooral positieve geluiden die maandagavond waren te horen in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. Daar werd bekend welke kandidaat burgemeester moet worden. Omdat Ronald van Meygaarden in verband met ziekte zelf niet aanwezig kon zijn, was Google voor alle aanwezigen de eerste optie om meer over hem te weten te komen. Waarnemend burgemeester Fons Naterop denkt dat er een goede keuze is gemaakt: ,,Hij moet alle steun krijgen van de inwoners."

De burgemeesterskandidaat deed eerder dit jaar mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten in Gelderland. Hij stond tweede op de lijst van de nieuwe partij Code Oranje. Deze groep wil de democratie in Nederland hervormen door de samenwerking met inwoners centraal te zetten, in plaats van politieke partijen. De partij wist met haar ideeën echter geen enkele zetel te bemachtigen in de vier provincies waar zij deelnam aan de verkiezingen.

Van Meygaarden was als wethouder in Geldermalsen erg actief op klimaatgebied. Mede door zijn bestuurlijke rol binnen Klimaatverbond Nederland is hij door de gemeenteraad unaniem uit alle kandidaten gekozen. Volgens Naterop is het nodig dat Boxtel een burgemeester krijgt die weet te verbinden, zowel op het gebied van de energietransitie als op financieel niveau. ,,Want de komende periode zal ook voor hem een uitdaging worden", aldus de huidige waarnemer.

MOOIE PERIODE

Met de komst van Van Meygaarden eindigt ook de rol van Naterop, die na het vertrek van burgemeester Mark Buijs als waarnemer werd aangesteld. In het jaar dat hij hier actief was, heeft de CDA'er de Boxtelaren naar eigen zeggen in zijn hart gesloten. ,,Ik heb een mooie periode achter de rug in deze leuke gemeente met zijn warme bevolking. Ik kom zeker nog eens terug als ik straks geen waarnemer meer ben", vertelt Naterop. Hij beaamt dat er weliswaar nog een hoop moet gebeuren in Boxtel, maar heeft er alle vertrouwen in dat Van Meygaarden dit als nieuwe burgemeester goed gaat oppakken.

De keuze voor de burgemeesterskandidaat werd maandagavond unaniem door de Boxtelse gemeenteraad genomen. Voorzitter Mariëlle van Alphen van de vertrouwenscommissie gaf daarbij aan dat het hen niet ging om een man of vrouw: ,,Maar om de beste kandidaat voor deze wat eigenwijze gemeente, zoals commissaris van de koning Wim van de Donk ons noemt."

SOLLICITATIES

Er meldden zich 33 kandidaten voor de Boxtelse burgemeestersfunctie: dertien vrouwen en twintig mannen. De groep bestond grotendeels uit (oud-)burgemeesters en (oud-)wethouders (21). Twaalf sollicitanten waren afkomstig uit de particuliere sector. Alle sollicitaties zijn door de vertrouwenscommissie, die bestond uit leden van alle fracties uit de gemeenteraad, bekeken. Er zijn vervolgens gesprekken geweest met enkele geschikte kandidaten.

Maandag volgde daaruit dus de aanbeveling aan de gemeenteraad. In een besloten bijeenkomst lichtte de vertrouwenscommissie haar voordracht toe en de afwegingen die zij bij de selectie gemaakt heeft.

De aanbeveling voor het burgemeesterschap gaat nu naar minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Koning Willem-Alexander zet daarna zijn handtekening onder het Koninklijk Besluit. Verwacht wordt dat de nieuwe burgemeester eind november in Boxtel wordt beëdigd. Tot die tijd blijft Fons Naterop de waarnemer.

FOTO LINKS: Voorzitter Mariëlle van Alphen van de vertrouwenscommissie maakte maandagavond bekend wie zij als meest geschikte kandidaat voor het Boxtelse burgemeesterschap zag. (Foto: Peter de Koning).


INITIATIEFGROEP SCHRIJFT NOTITIE OVER OUDER WORDEN

'In Boxtel heb je een goede oude dag'

LINDA VAN DE WIEL

Een initiatiefgroep, bestaande uit een viertal vertegenwoordigers van de vrijwillige Boxtelse ouderenorganisaties en een beleidsmedewerker van de gemeente Boxtel, heeft de afgelopen periode de conceptnotitie 'Samen ouder worden in Boxtel' opgesteld. Dinsdag heeft het college van B en W gereageerd.

De initiatiefgroep bestaat uit Jac Nouwens (Kinderboerderij), Leo de Kort (Hobbycentrum Boxtel), Ad van den Brand (Ouderen in Regie) en Diny Stolvoort (WoonWijs) vanuit de vrijwillige ouderenorganisaties. Mariël Selten, beleidsmedewerker sociaal domein, is namens gemeente Boxtel betrokken.

VIER PIJLERS

De initiatiefgroep onderstreept de urgentie van een passend ouderenbeleid. ,,De babyboomers worden steeds ouder en daarnaast zijn er steeds minder mantelzorgers. Een programmatische aanpak, gericht op wonen, welzijn en zorg is onze prioriteit", stelt Nouwens. Vervoort: ,,Uit onderzoek blijkt dat ouderen die leren hoe ze zelfstandiger kunnen zijn of worden, zich gelukkiger voelen. Daarnaast is de aanpak kostenbesparend."

Tijdens hun onderzoek heeft het vijftal zich gericht op vier pijlers: wonen & woonomgeving, gezond & vitaal, verbondenheid & eenzaamheid én ondersteuning & (thuis)zorg. Deze pijlers hebben als doel dat ouderen zo lang en prettig mogelijk thuis kunnen blijven wonen in een goede leefomgeving. Hiervoor is een goede samenwerking tussen gemeente, professionele organisaties, ouderen en de Boxtelse gemeenschap een voorwaarde.

KRACHTEN BUNDELEN

De initiatiefgroep heeft overleg gezocht met 35 vrijwillige ouderenorganisaties. De Kort: ,,Alle zijn het eens met onze visie dat we onze krachten moeten bundelen en samen moeten werken. Wij ontvingen van hen dan ook brede steun en nadrukkelijk de vraag door te gaan." De Kort doelt hiermee niet alleen de vrijwillige organisaties, maar ook professionele instanties als ContourdeTwern en Vivent.

,,Maar", onderstreept Stolvoort, ,,er is bij ouderen zelf ook een verandering in zelfbewustzijn nodig. Het is belangrijk hen te informeren over een gezonde leefstijl, zodat ze zo lang mogelijk zelfredzaam kunnen zijn. Maar als professionele hulp nodig is, moet de gemeente over de brug komen." Van den Brand vult aan: ,,Er gebeuren al heel veel goede dingen, maar het is goed als duidelijk is wie wat doet én we samenwerking zoeken."

De Kort: ,,We willen er met zijn allen de schouders onder zetten om tot een overkoepelend en goed langetermijnbeleid te komen. Een eerste doorkijk is tot 2025 en een tweede 2040. In deze periode ligt het zwaartepunt van de vergrijzing."

MISSIEWERK

Wethouder Eric van den Broek gaf deze week aan dat Boxtel 60.000 euro beschikbaar wil stellen om een passend beleidsplan te schrijven. ,,Maar dit is niet alles. In veel reguliere budgetten als het beleid wonen en de Wmo (Wet maatschappelijk ondersteuning) wordt ook ingezet op ouderen." ,,Verder is het missiewerk", aldus De Kort. ,,We blijven concreet in gesprek met organisaties en de verschillende politieke partijen."

In het programma worden dan ook doelen voor de korte, de middellange én de lange termijn opgenomen. De gemeenteraad praat in een beeldvormende vergadering over het conceptprogramma. Stolvoort: ,,Het uiteindelijke doel? Een samenwerkingsagenda én een actieplan gericht op ouderen in Boxtel. En onze ambitie: 'In de gemeente Boxtel heb je een goede oude dag'."

Afbeelding