Afbeelding
Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch

CONCERT SINT-WILLIBRORDUS TEVENS SLOTAKKOORD VAN FEESTJAAR

Muzikaal dankwoord aan donateurs

JAN HERMENS

Muziekvereniging Sint-Willibrordus in Esch heeft de goede gewoonte elk jaar op de eerste zaterdag van november een concert te geven voor haar 'Vrienden'. Dit keer dient het concert in dorpshuis De Es een dubbel doel: het is niet alleen een bedankje richting iedereen die de club steunt, maar vormt tevens het slotakkoord van het jubileumjaar en is daardoor voor iedereen toegankelijk. Zaterdag 2 november om 19.30 uur klinken de eerste tonen.

Sint-Willibrordus bestaat zeventig jaar en heeft de afgelopen maanden al diverse activiteiten gehouden, waaronder de presentatie van haar nieuwe uniformen. De aanschaf van die kostuums was alleen maar mogelijk dankzij de steun van circa 115 'Vrienden', donateurs die er mede voor zorgen dat fanfare, slagwerkgroepen en opleidingsorkest kunnen blijven bestaan. Het bestuur van de stichting Vrienden van Muziekvereniging Sint-Willibrordus doet er alles aan om het aantal begunstigers op peil te houden. Voorzitter Jos Timmermans van de stichting: ,,Het vriendenconcert is belangrijk, want elke donateur schenkt jaarlijks 45 euro. Een muzikale blijk van waardering is dan op zijn plaats. Maar het jubileumjaar moest ook met een optreden eindigen. Twee grote concerten vlak na elkaar is te veel, vandaar de keuze om een en ander te combineren."

De Vrienden zijn trouw, stelt Timmermans. ,,Maar vergrijzing maakt dat het aantal wat terugloopt. Wij weten telkens wel weer mensen te werven, want dat blijft nodig. Tijdens het concert vragen we de Esschenaren uiteraard hun muziekvereniging te steunen. Eigenlijk vieren we 2 november twee kroonjaren, want de stichting telt namelijk dertig lentes."

Het geven van een groot concert kost geld, om over een jaar lang muziek maken nog maar te zwijgen. Eric van Roosmalen, voorzitter van Sint-Willibrordus: ,,Dirigent en instructeurs moeten betaald worden, net als de instrumenten en we huren de repetitieruimte. De ondersteuning van de Vrienden is dan ook onontbeerlijk. Onze concerten zijn gratis, want de muziekvereniging is van Esch. We staan midden in de gemeenschap. Gelukkig draagt die ons ook."

LOKALE ARTIESTEN

Het podium is tijdens het jubileumvriendenconcert niet alleen van fanfare en slagwerkers, ook lokale artiesten verlenen medewerking aan de avond. Carlo Vlassak, muzikant en PR-man van de vereniging: ,,Onder andere Fred Bergman, Joni van Grinsven en Guus Doggen treden op. Er is ook een afterparty, die wordt verzorgd door de dj's van Kamping Kitsch."

De muzikanten brengen toegankelijke nummers, soms van bekende artiesten als Guus Meeuwis en Ed Sheeran. Vlassak: ,,De jeugdslagwerkgroep opent de avond, daarna is het de beurt aan de 'grote slagwerkers'. Na de pauze neemt het fanfareorkest het stokje over."

Sint-Willibrordus schotelt de bezoekers een wervelende avond vol muziek en amusement voor, gratis en voor niets. Wie eraan bij wil dragen dat de vereniging zulke concerten kan blijven geven, weet wat hem te doen staat. Hoe meer Vrienden, hoe meer vreugd. De zaal gaat zaterdag 2 november open vanaf 19.00 uur. De entree is voor iedereen gratis.

FOTO BOVEN: Een van de hoogtepunten van het feestjaar van muziekvereniging Sint-Willibrordus was de presentatie van de nieuwe uniformen. (Foto: Edwin Diependaal/Prikbord Esch).


MUZIEKSCHOLEN HEBBEN GEEN PROBLEEM MET SUBSIDIEVORM

Voucherregeling kost hafa's aanwas

JAN HERMENS

De subsidieverdeling voor muziekonderwijs aan de jeugd is in de gemeente Boxtel sinds 1 januari anders ingericht. Er geldt nu een voucherregeling voor kinderen tot achttien jaar. Simpel gezegd: ouders van wie een kind muziekles wil, moeten vooraf een cursusjaar betalen en krijgen vervolgens korting. Wat merken muziekscholen, harmonieën en fanfares van de regeling?

Kornelis Lievense geeft gitaarles, onder andere bij muziekschool MuzeBox: ,,Wat leerlingenaantallen betreft, merk ik geen verschil. Wij moeten het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. De vouchers maken wel dat we binnen de regio relatief goedkoop muzieklessen kunnen aanbieden."

Voor Jeroen Pennings, eigenaar van Modern Classic Music School, is het vouchersysteem niet problematisch. Hij geeft aan: ,,Mijn visie is niet gebaseerd op deze vorm van subsidie. Stel dat de regeling ooit wordt ingetrokken, dan moet mijn muziekschool gewoon verder kunnen. Wie echt muziekles wil, vindt meestal het benodigde geld wel, daar ben ik van overtuigd."

BETALINGSBEWIJS

De harmonieën en fanfares staan anders tegenover de voucherregeling. Zij merken dat de betalingsvoorwaarden en het afgenomen subsidiebedrag per leerling hen aanwas kost. En jeugd vormt juist de toekomst van de orkesten. Paul Hermans, voorzitter van fanfare Sint-Arnoldus in Lennisheuvel: ,,Om in aanmerking te komen voor een voucher, moeten ouders een betalingsbewijs overleggen voor een heel cursusjaar. Dit houdt in dat mensen vooraf in een keer het complete lesgeld op moeten hoesten. Dat ziet niet iedereen zitten."

Wie in termijnen betaalt, kan pas aan het eind van het jaar een voucher aanvragen. Hermans: ,,Dan bestaat het risico dat het budget van de gemeente op is."

Voorheen ontvingen de hafa's 480 euro subsidie per leerling. Sinds de vouchers is daar nog tweehonderd van over. De verenigingen zoeken naar sponsors die willen helpen de lessen betaalbaar te houden.

FOTO ONDER: Docente Charlotte Pennings van Modern Classic Music School geeft les aan twee leerlingen. (Foto: Gerard Schalkx).

Van links naar rechts: Jos Timmermans, voorzitter van stichting Vrienden van Muziekvereniging Sint-Willibrordus, muzikant en pr-man Carlo Vlassak en Eric van Roosmalen, voorzitter van de muziekvereniging. Ze kijken uit naar zaterdag 2 november. (Foto: Jan Hermens).
Afbeelding