Afbeelding
Foto: Gemeente Geldermalsen

BOXTEL KIEST BURGEMEESTERSKANDIDAAT

'Ronald van Meygaarden heeft het wauw-effect'

RENS VAN DEN ELSEN

Ronald van Meygaarden uit het Gelderse Rumpt is door de Boxtelse gemeenteraad unaniem voorgedragen als nieuwe burgemeester. De vertrouwenscommissie uit de raad maakte de naam maandagavond tijdens een extra raadsvergadering. Alle fracties toonden zich in hun haar nopjes met de keuze en zetten daarmee de deur open voor de benodigde vervolgstappen. Waarschijnlijk wordt Van Meygaarden eind november beëdigd. Dat is dan precies een jaar nadat Mark Buijs werd uitgezwaaid omdat hij was benoemd tot burgemeester van Oosterhout.

Van Meygaarden (56) was negen jaar wethouder en locoburgemeester in de gemeente Geldermalsen namens zijn lokale partij Dorpsbelangen. Hij had portefeuilles als financiën, ruimtelijke ontwikkeling en handhaving. Daarnaast was hij bestuurlijk medeverantwoordelijk voor de aanleg van een zonnepark en windmolens in zijn voormalige gemeente.

Doordat Geldermalsen tijdens een herindeling werd met Lingewaal en Neerijnen werd samengevoegd tot de nieuwe gemeente West-Betuwe stopte Van Meygaarden begin dit jaar als wethouder. Naast zijn politieke loopbaan is hij penningmeester van Klimaatverbond Nederland. Dit samenwerkingsverband van gemeenten, provincies en waterschappen wil het klimaatbeleid op onder meer lokaal niveau naar een hoger plan tillen.

Daarnaast is Van Meygaarden actief binnen de provinciale partij Code Oranje.

ZIEK

De nieuwe burgemeester had graag na afloop van de speciale raadsvergadering kennis willen met de raadsleden en andere belangstellenden. Hij was echter door een griep geveld. Via raadslid Mariëlle van Alphen, die afgelopen jaar voorzitter was van de vertrouwenscommissie, liet hij weten het 'gaaf' te vinden dat hij 'de bofkont' is geworden. ,,Boxtel is gewend aan een herkenbare burgemeester, die zich gemakkelijk tussen de mensen beweegt en voor iedereen toegankelijk en aanspreekbaar is. Van Meygaarden heeft die krachtige, innemende persoonlijkheid en kan die huidige tradities voortzetten. Daarnaast is hij iemand met gedurfde uitspraken, creativiteit en een goede toekomstvisie", aldus Van Alphen.

KLIK

,,Tijdens de sollicitatieprocedure ontstond er een klik tussen Ronald en de commissie. We zochten een leider met lef en die hebben we gevonden. Hij heeft een stevige persoonlijkheid met een soort van wauw-effect. En ook nog een dosis humor", vervolgt ze. (Foto: gemeente Geldermalsen).

Pagina 3: 'Boxtel heeft verbinder nodig'.