Afbeelding
Foto: j

EERSTE BIJEENKOMST BUURT DUINENDAAL

'Nog meer groen en extra
activiteiten in processiepark'

Een kleine zestig omwonenden brachten zondagochtend een bezoekje aan het processiepark in Boxtel. Zij kwamen af op de eerste bijeenkomst van een groepje buurtbewoners dat snel aan de slag wil met de aan Duinendaal gelegen wandeltuin. Naast de aanleg van geveltuintjes, werden ook ideeën voor het parkje op papier gezet. De werkgroep is tevreden met de opkomst, want er gingen zo'n tweehonderd uitnodigingen de deur uit.

Aan de buurtbewoners werd gevraagd om hun wensen voor het processiepark kenbaar te maken. De omwonenden die het initiatief hebben genomen om het parkje op te knappen, geven aan dat er al tal van prachtige plannen liggen, maar daar blijft het dan vaak bij. Daarom zijn zij zelf maar alvast aan de slag gegaan.

Zondag werden geveltuintjes gerealiseerd voor de omliggende huizen en een bord aan een van de woningen geplaatst met daarop het voormalige Liduina-ziekenhuis dat vroeger op die locatie stond (zie foto). ,,Soms blijken plannen veelomvattend en komen ze maar langzaam tot uitvoering. Daarom dachten we: klein beginnen, dan ontstaat er iets", aldus Ingrid Stoffels van de werkgroep.

Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat mensen meer groen willen in het park. ,,Dat vonden we erg opvallend, want het is al een hele groene plek. Insectenhotels, vlinderstruiken; het kon ze niet groen genoeg worden", vertelt Stoffels. En er mogen ook meer evenementen plaatsvinden, weet haar collega Anton van Aert: ,,Iedereen vond het fijn toen festival Bockesprongen hier werd georganiseerd. Het moet natuurlijk geen evenemententerrein worden, maar een paar van dergelijke activiteiten per jaar die overdag plaatsvinden zagen de meesten wel zitten."

SUCCES

De bijeenkomst is een succes gebleken: diverse buren hebben zich al aangemeld om mee te helpen. Nu wordt gekeken of bij het plan Boxtel Binnen de Bruggen kan worden aangesloten. Ondertussen blijft de club gestaag doorgaan, met kleine stapjes vooruit. Van Aert geeft een voorbeeld: ,,In de buitenmuur van de gevel van de Sint-Petrusbasiliek, is een glas-in-lood-raam dat vanaf het park te zien is. Met het parochiebestuur gaan we kijken of dat raampje verlicht kan worden zodat het glaswerk ook 's avonds goed zichtbaar is."

FOTO BOVEN: Kleine stapjes vooruit, dat is het motto van de buurtbewoners van de Koppel en Duinendaal. Die zijn gezamenlijk bezig het processiepark en de directe omgeving een nieuw gezicht te geven. (Foto: Gerard Schalkx).