Afbeelding
Foto:

GRASVELDEN WORDEN GEËGALISEERD EN OPNIEUW INGEZAAID

Bodem Concordiapark en Tip klinkt in

PÅL JANSEN

De gemeente voert deze week graafwerkzaamheden uit in het centrum van Liempde. De grond van evenemententerrein D'n Tip en het Concordiapark ligt te laag.

Bij de oplevering van het centraal gelegen parkje met kiosk werd al duidelijk dat de paden hoger waren dan het gras. ,,Het gaat slechts om enkele centimeters, maar bij evenementen en activiteiten ligt het zo niet goed", weet woordvoerder Désiré van Laarhoven van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL).

Op evenemententerrein D'n Tip is de grond ingeklonken, aldus Van Laarhoven. ,,Daar is destijds allerlei nieuw zand gestort en dan zakt de bodem na verloop van tijd in." Ook op D'n Tip is de verhouding tussen de verharding en de zachte ondergrond niet goed. Dat bevestigd ook de gemeente Boxtel.

NIET BETREDEN

De werkzaamheden worden nu uitgevoerd omdat het dorp de najaars- en winterperiode ingaat. Na oplevering van de herstelwerkzaamheden kan de grasmat opnieuw groeien. ,,Tot en met de Boeremèrt in het voorjaar zal er op beide locaties ook niets gebeuren", zegt Van Laarhoven. SPPiLL roept mensen op het Concordiapark niet te betreden. Op D'n Tip kan nog wel op het verharde deel worden geparkeerd.

Op voordracht van SPPiLL werden tientallen projecten opgepakt in het kader van Landschappen van Allure, waaronder de renovatie van het dorpshart. Om dat uit te kunnen voeren, investeerde de provincie ruim een miljoen euro, de gemeente Boxtel een klein miljoen en zorgde SPPiLL dat er een miljoen aan maatschappelijke waarde werd toegevoegd (met name vrijwilligersuren). In 2016 startten de werkzaamheden voor het Concordiapark, in 2017 werd dit opgeleverd. Volgens Van Laarhoven valt het werk van nu nog onder de subsidiepot die is opgebouwd uit het geld van de provincie en gemeente.

FOTO BOVEN: De gemeente Boxtel voert herstelwerkzaamheden uit in het Concordiapark en op D'n Tip. De ondergrond moet worden geëgaliseerd omdat deze te laag ligt in vergelijking met de verharde delen. (Foto: Gerard Schalkx).


Russische tsaren per spoor door Boxtel en Liempde

Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd staat maandag 28 oktober in het teken van het Duits Lijntje. Jos Mandos van Heemkunde Boxtel geeft een lezing over het historische spoortraject tussen Boxtel en het Duitse Wesel.

Internationale treinen met vorsten, Rusissche tsaren en Europese diplomaten. Wie dit hoort, denkt niet snel aan het Duits Lijntje. Desalniettemin werd over dit spoortraject, dat in 1878 werd geopend, aan het einde van de negentiende eeuw veelvuldig door dit soort mensen gereisd. Het Duits Lijntje maakte deel uit van een verbinding voor de zogeheten D-treinen, destijds internationale sneltreinen, tussen Londen en Sint-Petersburg. Boxtel was destijds een knooppunt van betekenis.

Tijdens de lezing in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 komt men nog meer te weten over het traject. De toegang is vanaf 19.00 uur gratis.

Esch

Opbrengst garagesale

Twee weekenden verkochten Friso Plantema en zijn vrouw brocante en eigentijdse spullen in hun schuur in Esch. De garagesale bracht net als vorig jaar 2.600 euro op. Dit komt ten goede aan Kika.

Speelgoedbeurs

Gebruikt speelgoed in goede staat wordt maandag 28 oktober van 19.00 tot 21.00 uur te koop aangeboden in Ons Café aan de Leunisdijk 28 in Esch. De entree is gratis. Wie spullen wil verkopen, dient uiterlijk zondag 27 oktober te mailen naar speelgoedbeursesch@gmail.com.

Opnieuw een tip voor nieuwe prins van De Ploegers

De onthulling van de nieuwe prins van Ploegersland komt snel dichterbij. Zaterdag 2 november vanaf 20.30 uur is het zover, dan staat 't Hof in Liempde op zijn kop. De carnavalsvereniging heeft weer een nieuwe tip voor de kandidaat.

Tip vier: De nieuwe prins wordt al overal gezien. Maar hij mag ook gezien worden. Hij heeft allesbehalve een radiohoofd. En... hij heeft zin in carnaval, dat heeft hij De Ploegers beloofd. Geen verrassingen meer en alles is op de juiste plaats.

Wie denkt te weten wie de nieuwe prins wordt, kan zijn inzending sturen naar voorzitter@ploegers.nl. De winnaar krijgt twee kaartjes voor de zittingsavonden.


Zoektocht naar autodief zorgt voor reuring in Esch

Consternatie in Esch dinsdagochtend. Verschillende politiemensen, surveillance-auto's en zelfs een helikopter zochten die dag naar een voortvluchtige autodief. Hij werd later op de avond op de Dorpsstraat aangehouden. Het gaat volgens de politie om een 29-jarige inwoner van Esch.

De politie belden huis aan huis aan en zochten in de omgeving van de Vinkenheuvel in achtertuinen en schuren. De agenten kwamen de man op het spoor met behulp van kentekenherkenning, waarbij een camera voorbijrijdende auto's scant. De betreffende wagen werd uiteindelijk gevonden in de Postelstraat, maar de verdachte was toen al verdwenen. Rond 19.00 uur werd hij alsnog aangehouden.