Afbeelding
Foto:

SCOUTING BOXTEL MAAKT DE WERELD KLEINER MET JOTARI

Chatten met Amerikaan, of je buurman

LINDA VAN DE WIEL

In contact zijn met scouts uit de hele wereld. Dit gebeurde afgelopen weekeinde tijdens de jaarlijkse Joti-Jota ofwel Jotari (Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet) bij Scouting Boxtel aan de Molenwijkseweg. Hoe? Via radio, livestreams en zelfs ouderwetse 'bakkies'. Medeorganisator Tom van Lamoen: ,,We zijn dit weekend met tweehonderd scouts en tachtig vrijwilligers."

,,Dag schat, hoe is het op de Jotari?", vraagt de moeder van de negenjarige Jayden die belt tijdens een live radio-uitzending die via internet wordt uitgezonden. ,,Goed mama", zegt hij. ,,Ik heb al heel veel dingen gedaan, zoals geheimschrift ontcijferen én chatten met scouts over de hele wereld." Ook de eveneens negenjarige Job ontvangt een telefoontje tijdens de uitzending. En wel van zijn broer Rens die ook vraagt hoe het gaat. Ook Job heeft het prima naar zijn zin: ,,Ik mis je nu al, maar ik vind het ook heel leuk."

SFEERVOL

Dat het een voor kinderen vermakelijk evenement is, is precies de bedoeling van het Jotari-weekend. ,,Overal ter wereld vindt dit weekend de Joti-Jota plaats, dus onze scouts kunnen letterlijk met kinderen vanuit alle hoeken van de wereld chatten en streamen", legt begeleider Lamoen uit. ,,Omdat de jonge kinderen nog niet goed Engels spreken en lezen, zijn zij vooral in contact met Nederlandse kinderen. En daar zijn er ook genoeg van, want meer dan honderd scoutinggroepen zijn dit weekend actief tijdens de Joti Jota."

Hij vervolgt: ,,Wij hebben de naam Joti-Jota overigens omgedoopt tot Jotari omdat wij veel meer doen dan communiceren. Zo hebben we een klimwand en doen we spellen in het bos." Bij collega-vereniging Scouting Petrus Donders uit Sint-Michielsgestel - met wie Souting Boxtel het Jotari-weekend organiseert - is een hindernisbaan uitgezet.

Sil (9) kruipt net achter de computer na een potje levend Fortnite in het bos. ,,Ik ben nu met 67 kinderen aan het chatten in een grote groeps-chat. Waarover? Poeh, van alles. Maar chatten met de jongen naast me doe ik ook hoor. Dat is net zo tof als chatten met een Amerikaan."

KARATE KID

Als de scouts, die zijn ingedeeld in kleine groepjes, verdergaan naar de volgende activiteit, kunnen zij een eigen QR-code scannen om zo hun persoonlijke dagprogramma te zien. Daphne (8) leest dat ze buiten de klimwand mag beproeven. Ze is net klaar met een film die inmiddels al op YouTube te zien is: ,,We hebben in een groepje een soort Karate Kid-film gemaakt. Welke rol ik had? Ik kwam op voor een meisje dat gepest werd. Maar ik kan ook heel goed voor mezelf opkomen!"

BOVENSTE FOTO: Chatten of communiceren over de radio kan met iemand uit Amerika, maar het kan net zo goed met diegene die naast je zit. Jotari vond afgelopen weekeinde plaats; ook Scouting Boxtel deed mee.

Scouting Boxtel geeft een eigen draai aan Jota-Joti en noemt het evenement zelf Jotari, ook omdat er op het scoutingterrein van alles te doen is. Zoals het beklimmen van een wand... (Foto's: Albert Stolwijk).