Afbeelding
Foto: Onbekend | collectie Heemkunde Boxtel.

MuBo-lezing over jaar van valse hoop

De bevrijding van Zuid-Nederland in 1944 wordt zondag 27 oktober in Museum Boxtel (MuBo) in beeld gebracht door Jan van Oudheusden. De historicus gaat onder meer in op de valse hoop die werd gewekt, nadat er op 4 september 1944 onjuiste berichten kwamen dat Breda die dag al in handen was van de geallieerden.

Van Oudheusden publiceerde diverse boeken en artikelen over de geschiedenis en het erfgoed van 's-Hertogenbosch en Noord-Brabant. Hij kreeg bij zijn pensionering in 2014 de Hertog Jan-onderscheiding toegekend van het provinciebestuur.

Inloop van de lezing is om 10.45 uur, dan is koffie en thee verkrijgbaar. De entree bedraagt vijf euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen vanaf twaalf jaar; jongere jeugd mag gratis naar binnen onder begeleiding. Aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch: 06-16 04 18 98. De lezing is onderdeel van de wisselexpositie 'Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944' die tot en met 3 november te zien is in MuBo aan de Baroniestraat.


Carillon strooit met bevrijdingsklanken

Beiaardier Tommy van Doorn strooit vrijdag 25 oktober van 11.00 tot 12.00 uur vanuit de toren van de Sint-Petrusbasiliek muziek uit over Boxtel die met oorlog en bevrijding te maken heeft.

De klokken van het carillon verklanken klassiekers uit de tijd van de oorlog als We'll meet again en Lili Marlene, maar ook songs als Imagine.

Deze bespeling maakt deel uit van de bevrijdingsestafette die door de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging geïnitieerd is om 75 jaar bevrijding te herdenken op carillons door het hele land. De bevrijding heeft ook voor de Petrustoren en haar klokken betekenis gehad. De toren was in de laatste dagen van de bezetting bijna opgeblazen; de luidklokken waren eerder al geroofd door de Duitsers. Direct na de oorlog werden nieuwe luidklokken besteld, die zijn in 1947 gegoten en tot op de dag van vandaag te horen. Meteen was er al het plan deze klokken onderdeel te maken van een nieuw te plaatsen carillon; dit volgde in 1968.


Herdenking bibliotheek

Bibliotheek Babel en de VVV houden morgen, vrijdag 25 oktober een bevrijdingsbijeenkomst op het voorplein van de bieb aan de Burgakker in Boxtel. Journalist Theo Verbruggen licht de verschillende activiteiten toe in aanloop naar 5 mei 2020. Ontwerper Stan Wijnands gaat in op zijn project Zeilfdoeners dat de gevel van de bieb siert. Tot slot zal burgemeester Fons Naterop op symbolische wijze de vrijheid in het licht zetten. Het programma start om 18.45 uur.

Swanee Bridge Jazzband

Muziek uit de tijd van de bevrijding klinkt zondag 27 oktober vanaf 15.00 uur in lunchroom Meneer van Dommelen bij de Zwaanse Brug. De Swanee Bridge Jazzband vertolkt oude stijl jazz van grootheden als Glenn Miller, Duke Ellington en Benny Goodman. Het optreden is gratis toegankelijk. Eerder was aangekondigd dat oude legervoertuigen zouden verschijnen. Dat blijkt niet het geval, liet een woordvoerder van de band weten.