Basisscholieren bezoeken tijdelijk legerkamp Esch

Esch staat vanaf vandaag vier dagen in het teken van de bevrijding 75 jaar geleden. Dat pakt het dorp groots aan, zoals ook elders in deze krant is te lezen. Een van de onderdelen komend weekend is een legerkampement aan de Haarenseweg, tegenover 't Haventje. Scholieren uit de regio brengen hier morgenochtend een bezoek.

Maar liefst zeventig Tweede Wereldoorlog-figuranten beelden als Schotse, Canadese en Duitse soldaten én als Essche burgers de strijd uit die het dorp 75 jaar geleden in angst hield. Het doel van het scholierenbezoek is om de jongeren te confronteren met de dilemma's waarmee je te maken kunt krijgen in oorlogstijd. Op deze manier moet de oorlogsgeschiedenis tot leven worden gebracht.

Het bezoek van de scholieren vindt vrijdag tussen 09.30 en 15.00 uur plaats. Daarna is het kampement van de War Department tot 18.00 uur voor het overig publiek open. Zaterdag is het centrum van Esch het toneel van een 'vijandelijk treffen'. Tussen 10.00 en 14.30 uur worden twee momenten bij de bevrijding op spectaculaire wijze nagespeeld.


Halloweenconcert

Het leerlingenorkest én het harmonieorkest van de Gildenbondsharmonie brengen zondag 27 oktober vanaf 14.00 uur in het kader van Halloween een griezelig en muzikaal verhaal ten gehore in de Tijberzaal van het Baanderherencollege. De toegang is gratis; aanmelden is gewenst via e-mail: halloween@gildenbonds.nl. Na de voorstelling vindt een markt plaats waarbij alle instrumenten van de muzikanten getest mogen worden.

Pompoenen Halloween

Pompoenen zijn heel geschikt om uit te hollen en een lichtje in te zetten. Dat is precies wat kinderen woensdag 30 oktober in Kinderboerderij Boxtel kunnen doen. Van 14.00 tot 15.30 uur is er een gratis knutselactiviteit die verwijst naar Halloween. De deelnemers gaan, al dan niet verkleed, in de nieuwe dwarsdeelschuur aan de slag met zelf meegebrachte pompoenen. Voor overige materialen wordt gezorgd.

Kinderkledingbeurs

Wie op zoek is naar kinderkleding en speelgoed kan woensdag 30 oktober terecht in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat 7 in Boxtel. Daar is dan een beurs. Publiek is vanaf 20.00 uur welkom; voor standhouders gaan de deuren een uur eerder open. Mensen die hun waar willen verkopen, kunnen e-mailen naar kinderkledingenspeelgoedbeurs@gmail.com. De entree van de kinderkleding- en speelgoedbeurs bedraagt 1,50 euro.

Robotfeest bibliotheek

Wie kennis wil maken en wil spelen met diverse soorten robots, moet zaterdag 9 november bibliotheek Babel aan de Burgakker van 13.00 tot 16.30 uur bezoeken. Het robotfeest is bedoeld voor kinderen tot 'ongeveer 88 jaar', melden de organisatoren. Mensen mogen ook hun eigen robot meenemen. Tijdens de activiteit wordt gebruik gemaakt van QR-codes; het bezit van een smartphone is dus gewenst. De activiteit is gratis toegankelijk; aanmelden is niet nodig.