Onder meer de 24 gezonde berken in de Jan van Brabantstraat moeten wijken omdat bladval overlast veroorzaakt. (Foto: Peter de Koning).
Onder meer de 24 gezonde berken in de Jan van Brabantstraat moeten wijken omdat bladval overlast veroorzaakt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ELF REACTIES OP MELDPUNT WONINGZOEKERS

SP: Joost neemt zorgen wachttijden niet serieus

Volgens SP-raadslid Rinze van der Veen neemt Joost de zorgen omtrent de inschrijftijd niet serieus. De woonstichting stapte na de fusie van Sint-Joseph en De Kleine Meierij op 1 juli over op een nieuw systeem om woningen toe te wijzen. Gebruikers van de site Woonserviceregionaal.nl zagen hun positie flink dalen en zijn bang dat ze daardoor minder kans maken op het krijgen van een woning. Van der Veen richtte eerder een meldpunt op voor woningzoekenden en schreef vorige week een brief aan Joost.

Zowel via de oude site voor woningtoewijzing waar Sint-Joseph tot 1 juli dit jaar gebruik van maakte (Daarwilikwonen.nu), als op de nieuwe waarvan Joost nu gebruik maakt, kunnen woningzoekenden zich inschrijven voor een huis. Zij krijgen vervolgens te zien als hoeveel kans zij maken op de woning waarin ze geïnteresseerd zijn.

De SP-fractie kreeg eerder onder meer al te horen dat de inschrijftijd voor een huurwoning zou zijn opgelopen naar tien jaar, waarop Van der Veen vragen erover stelde aan het college van B en W. Op Woonserviceregionaal.nl zijn naast Joost ook zes andere corporaties aangesloten. Daardoor kunnen ook veel meer mensen zich inschrijven voor een sociale huurwoning in Boxtel. Inwoners uit die gemeente hangen steeds vaker aan de achterste mem, denkt het raadslid. Ook zitten er in Boxtel veel meer sociale huurwoningen in de planning.

NIET SERIEUS

In de reactie van B en W (die deels ook van Joost kwam) stelde de woonstichting dat woningzoekenden met behoud van inschrijftijd zijn overgestapt op het nieuwe systeem. In omringende gemeenten waar de website actief is, waren de wachttijden vergelijkbaar. Joost stelde echter ook dat het nog te vroeg is om tot conclusies te komen, omdat de woonstichting nog gegevens aan het verzamelen is.

Als dat zo is, vindt Van der Veen het op zijn beurt wel vreemd dat Joost kan concluderen dat woningzoekenden met behoud van inschrijftijd overgestapt zijn op Woonserviceregionaal. ,,Dat roept bij ons het beeld op dat u dit toch kennelijk niet helemaal serieus neemt", aldus Van der Veen in zijn schrijven aan de woonstichting.

MELDPUNT

SP richtte eerder dit jaar een meldpunt op voor woningzoekenden. Tot nog toe hebben elf mensen zich bij de partij gemeld. Bij acht gevallen zijn de kansen op het vinden van een woning 'overduidelijk' niet hetzelfde gebleven sinds de overschakeling van Daarwilikwonen.nu naar Woonserviceregionaal.nl.

Van der Veen denkt dat er nog veel meer woningzoekenden zijn die in hetzelfde schuitje zitten en roept Joost op om onderzoek te doen.

Esch

Spreekuur Balans

Oppositiepartij Balans houdt maandelijks spreekuren op diverse plaatsen in de dorpen en wijken van de gemeente Boxtel. Maar ook Esch, dat vanaf 2021 bij de gemeente komt, komt aan bod. Dat gebeurt morgen, vrijdag 25 oktober van 16.30 tot 18.00 uur in dorpshuis De Es. Aanmelden voor het spreekuur is niet nodig, iedereen is welkom en krijgt een kop koffie of thee.

PVDA/GROENLINKS NIET EENS MET KAP

'Onbestaanbaar: wachten al 4 jaar op bomenbeleid'

Dat er na vier jaar nog geen bomenbeleidsplan is in de gemeente Boxtel vindt de lokale fractie van PvdA-GroenLinks onbestaanbaar. De partij stelt schriftelijke vragen aan het college van B en W over de kapvergunningen die zij gaf voor het verwijderen van in totaal 64 bomen in twee Boxtelse straten.

In Munsel en de Aanloop moeten een kleine veertig berken wijken: ze geven overlast en er worden zonnepanelen geblokt, aldus de buurt. Ook in de Jan van Brabantlaan moeten 24 exemplaren tegen de vlakte vanwege overlast. Maar die redenen vindt fractievoorzitter Van den Einden van PvdA/GroenLinks te mager: ,,Gemeenten die weigeren in te gaan op een verzoek om bomenkap krijgen doorgaans gelijk van de rechter."

VEROUDERD BELEID

Het college van B en W neemt haar besluiten op basis van een verouderd bomenbeleidsplan. Namelijk een nota over de stammen die niet is afgestemd op klimaatverandering en een plaatselijke verordening waarin bomen niet betrokken worden. ,,Het grote belang van bomen voor het klimaat is onomstreden bij de opslag van CO2. Dat werd eerder al erkend door het college", aldus Van den Einden. Volgens haar blijkt uit jurisprudentie dat een bepaalde mate van overlast voor lief moet worden genomen in een wijk met bosplantsoen. Volgens Van den Einden is tevens afgesproken dat bestaande bomen voorrang hebben op later aangebrachte voorzieningen. Oftewel: dat bewoners in Munsel last hebben van de schaduw is tot daar aan toe, maar de bomen waren er eerder dan hun zonnepanelen.

De vergunningverlening roept vragen op bij Van den Einden. ,,Er is immers geen actueel beleidskader, dus hoe is dat besluit dan genomen?", vraagt het raadslid zich af. Gezien de jurisprudentie wijst zij tevens op het risico van een rechtszaak die de Bomenbrigade mogelijk start.

Brabants Centrum publiceerde donderdag 12 september over de voorgenomen bomenkap in Munsel en de Jan van Brabantstraat.

FOTO ONDER: Onder meer de 24 gezonde berken in de Jan van Brabantstraat moeten wijken omdat bladval overlast veroorzaakt. (Foto: Peter de Koning).