Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

GROOTS EVENEMENT IN ESCH VANWEGE 75 JAAR BEVRIJDING

Hobbyclub 'herbouwt' oorlogsbrug

De zogeheten Baileybrug is deze week teruggekeerd in Esch. Leden van hobbyclub Samen Bezig waren vanaf maandag bezig om de historische overspanning na te bouwen op de Gasthuisbrug in de Haarenseweg.

Tot 1949 werd de Baileybrug gebruikt door de inwoners van Esch. De geallieerden bouwden deze overspanning in oktober 1944, nadat het dorp werd bevrijd door de 51e Highland Division. De Duitsers bliezen destijds de oeververbinding op om de opmars van de geallieerde troepen te stuiten. Dankzij de noodbrug ging dat plan echter niet door.

De brug is 'herbouwd' in het kader van de 75-jarige bevrijding van Esch, dat groots wordt gevierd. Vandaag, donderdag 24 oktober is aan de Haarenseweg (tegenover 't Haventje) een kampement ingericht door ongeveer zeventig re-enactors die soldaten uit de Tweede Wereldoorlog tot leven brengen.

NADENKEN OVER OORLOG

Morgen, vrijdag 25 oktober bezoeken scholieren het kampement tussen 09.30 en 15.00 uur bezoeken. Leerlingen krijgen situaties te zien die uitnodigen tot nadenken over oorlog. De vraag die centraal staat: wat zou jij doen? Voorts is het oorlogskamp tussen 15.00 en 18.00 uur open voor publiek.

De bevrijding wordt zaterdag 26 oktober het Marktplein tussen 10.00 en 14.30 uur nagespeeld: het Essche dorpscentrum vormt dan het strijdtoneel tussen de geallieerden en de Duitsers op de wijze zoals 75 jaar geleden. Zaterdag- en zondagmiddag is tot 17.00 uur in dorpshuis De Es de expositie 'Esch in oorlogstijd' te zien . Verhalen, foto's en persoonlijke bezittingen vertellen het verhaal van het dorp en de Esschenaar in oorlogstijd.

HERDENKINGSDIENST

Zondag is er tussen 10.30 en 11.30 uur een bevrijdingsdienst 't Haventje. Tijdens deze bijeenkomst worden de gevallenen herdacht maar vooral 75 jaar vrijheid en vrede gevierd. (Foto: Albert Stolwijk).