Afbeelding
Foto:

JAN JUFFERMANS REAGEERT OP 'BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN'


Pleidooi voor meer groen in centrum

HENK VAN WEERT

Als reactie op de visie Boxtel Binnen de Bruggen (BBdB) voor de herinrichting van het centrum pleit Jan Juffermans, onder meer lid van de Bomenbrigade Boxtel, voor meer en grote bomen. Hij verwijst daarvoor naar voorbeelden in Vught en Leiden. ,,Dit is ook belangrijk tegen de groeiende hittestress en hitte-eilanden door de klimaatontwrichting", stelt Juffermans.

De Boxtelse duurzaamheidsgoeroe vindt het te gek voor woorden als door de Rechterstraat (waar tot voor 25 jaar nog grote vrachtwagens reden) straks zelfs geen fietsen meer zouden mogen rijden. ,,Het is veruit de belangrijkste route voor velen vanuit Boxtel-Oost naar het centrum", stelt Juffermans. ,,Fietsers als bestemmingsverkeer moet kunnen in de Rechterstraat, maar doorgaand fietsverkeer leiden we liever om het centrum heen", reageert Frits Fastenau, de gemeentelijke projectleider van BBdB. ,,Hierover is afstemming met de Fietsersbond. Er is aandacht voor ondersteuning met bestratingsmateriaal, soort trottoirbanden, uitstallingsbeleid, fietsparkeren et cetera."

PARKEN

Kasteelpark Stapelen moet meer natuurlijk worden, vindt Juffermans. ,,Dus zonder verlichting, kap en 'verjongen' om het meer een park te maken." Hij ziet juist liever meer bomen en struiken. ,,En ook niet te veel met kunst en andere manifestaties doen." Fastenau stelt dat de door de gemeenteraad vastgestelde visie Stadslandgoed Stapelen hierin leidend is en dat de ontwikkeling ook afhankelijk is van wat eigenaar Xander van Mierlo met het park wil. Juffermans ziet het bruggetje van de Burgakker naar Stapelen als functioneel. ,,Omdat dit niet aanmoedigt er met de fiets over te gaan. Dus vooral houden zo."

Het processiepark op Duinendaal is volgens Juffermans uitermate geschikt voor kunst, muziek, openluchttheater en dergelijke. ,,Zet daar ook de muziektent neer van architect Paul Strik; en eventueel ook diens fontein. Beide kunstobjecten stonden tot aan de herinrichting van de Markt op het plein, maar zijn nu in opslag." Fastenau wijst op het bewonersinitiatief waarin de suggesties van Juffermans ook al aan bod komen. Afgelopen zondag vond daarvoor een eerste buurtbijeenkomst plaats.

Juffermans oppert nog tal van andere ideeën en voorstellen. Ook op het gebied van duurzaamheid. Bovendien zegt de milieubewuste Boxtelaar zich te ergeren aan het wollige taalgebruik in het BBdB-visiedocument.


'Bij een mooi centrum horen fraaie gevels'

Een centrum kun je prachtig herinrichten, maar als de gevels achterblijven, is het beeld nooit compleet. Dat vindt de welstandscommissie van de gemeente Boxtel waar MTD Landschapsarchitecten gisterochtend de visie Boxtel Binnen de Bruggen (BBdB) presenteerde.

De uitleg nam zoveel tijd in beslag dat welstands- en monumentencommissie niet gedetailleerd ingingen op het document. Ze gaven aan dat later alsnog te doen. Waar ze in ieder geval voor pleitten, was gevelbeleid. Dit maakt geen deel uit van de visie, maar draagt wel bij aan een fraai centrum. Net als reclamebeleid overigens. ,,Als hun straat er mooi uitziet, zijn pandeigenaren eerder genegen gevels aan te pakken," aldus Frits Fastenau, projectmanager van BBdB.