Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VIJF NEUZEN MOETEN GEUROVERLAST VION VASTSTELLEN

La vie en rose daagt Boxtel voor rechter

PÅL JANSEN

De actiegroep La vie en rose daagt de gemeente Boxtel voor de rechter. Inzet: het besluit van het college van B en W omtrent de voorgenomen uitbreiding van vleesproducent Vion van tafel krijgen. Bovendien moet er paal en perk gesteld worden aan de geuroverlast. Op aandragen van B en W laat Vion hier onderzoek naar doen. Het rapport van adviesbureau Witteveen+Bos verwacht burgemeester Fons Naterop in het eerste kwartaal van 2020.

De vijftien leden van de actiegroep La vie en rose startten in april dit jaar een petitie tegen de uitbreiding van Vion, digitaal ondertekend door zo'n duizend mensen. Uitgangspunt: Boxtel moet stankvrij worden. Dat vindt ook de voltallige gemeenteraad, die hiervoor in juli een gezamenlijke motie vaststelde.

GESPREK BURGEMEESTER

Het bewonerscomité van appartementencomplex Stapelen zit ook in de actiegroep in de persoon van Mirjam Henken. Formeel zal dat comité het beroepsschrift indienen bij de bestuursrechter. ,,La vie en rose is geen officiële organisatie, maar bestaat uit circa vijftien vrijwilligers die in wisselende samenstellingen samenkomen", zegt lid Mirjam Bemelmans.

Na de petitie van La vie en rose eiste de club Boxtelaren een gesprek met de gemeente. Dat vond maandag plaats met burgemeester Naterop. Die zegde toe dat de input van de actievoerders ook terechtkomt bij de klankbordgroep die de uitbreiding van Vion begeleidt.

VIJF NEUZEN

Tijdens het gesprek tussen Bemelmans, Henken en de burgemeester ging het onder meer over de onderzoeksopzet van Witteveen+Bos. Vijf verschillende mensen zouden op wisselende locaties gaan ruiken of het stinkt. ,,Ik deed het bijna in mijn broek van het lachen toen ik dat hoorde", zegt een verbouwereerde Bemelmans. ,,Er zijn allerlei middelen om geuren goed vast te stellen, zoals snuffelpalen of E-nose (apparaat dat geur meet - red.). Als ze dit gaan uitvoeren, kunnen de resultaten gelijk de prullenbak in." Witteveen+Bos kon niet tijdig reageren.

KNOLLEN VOOR CITROENEN

Naterop hoorde ook de suggesties van La vie en rose: ,,Prima dat het is benoemd, we gaan ervoor zorgen dat dit ook bij Witteveen+Bos terecht komt." Hij wijst er echter op dat het gaat om een gerenommeerd adviesbureau. ,,We laten ons geen knollen voor citroenen verkopen", aldus de burgemeester. ,,Er werkt bovendien iemand van de Omgevingsdienst Brabant-Noord aan die zeer deskundig is in dit soort onderzoeken bij soortgelijke bedrijven. Zij zal het rapport kritisch beoordelen." Ook HydroBusiness, het bedrijf dat de waterzuiveringsinstallatie bij Vion runt, wordt in het geuronderzoek meegenomen. Vooralsnog lijkt hier niet veel stank vandaan te komen, aldus Naterop.

Bemelmans volgt het onderzoek van Witteveen+Bos echter met argusogen. ,,Ik nam ook deel aan de actiegroep Schaliegas Vrij Boxtel. Daar maakte ik al kennis met dit adviesbureau. Laat ik zo zeggen: aan dat onderzoek hing toen een luchtje."

Pagina 3: 'Focus ligt op geuroverlast van Vion'

FOTO BOVEN: Het bewonerscomité van het appartementencomplex Stapelen dient een beroepsschrift in. Het comité is ook vertegenwoordigd in de actiegroep La vie en rose, die de uitbreiding van vleesverwerker Vion tegen wil houden. (Foto: Albert Stolwijk).