Afbeelding
Foto: Peter de Koning

AAN DE SLAG MET ZAAG EN SCHAAR

Natuurwerkgroep Boxtel kortwiekt wilgenbomen

Het najaar is de tijd om te snoeien. De landelijke Natuurwerkdag is dan ook op zaterdag 2 november. De Natuurwerkgroep Boxtel gaat wilgen knotten in het weidegebied op de hoek van de Schijndelsedijk en de Geelderseweg. Wie mee wil helpen, is welkom.

De knotters beginnen om 09.00 uur en werken door tot 12.00 uur. Ze gaan aan slag met zagen en takkenscharen, maar er moet ook flink worden gesjouwd.

Knotwilgen vormen een voedselbron voor insecten en bieden schuilgelegenheid aan diersoorten als marters en uilen. Deze bomen hebben onderhoud nodig. Het knotten voorkomt onder andere dat ze scheuren. In de holtes van de bomen broeden nog wel eens steenuilen. De populatie van deze vogels is in de afgelopen dertig jaar met de helft afgenomen. Door het knotten van wilgen op de Natuurwerkdag leveren de vrijwilligers een bijdrage aan het leefgebied van de steenuil.

FOTO BOVEN: Impressie van de Natuurwerkdag in 2016. Toen gingen vrijwilligers van de Natuurwerkgroep Boxtel aan de slag bij de Sint-Lambertusweg. (Foto: Peter de Koning).


OUD-RECTOR JRL TE GAST BIJ ARS VIVENDI

Theo Reijnders vertelt over zijn pelgrimstocht

Vijf vrienden maakten in 2001 vanuit Best een fietstocht naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Theo Reijnders uit Best schreef er het boek 'Finis terrae een Bourgondische pelgrimage' over. De oud-rector van het Boxtelse Jacob-Roelandslyceum vertelt zondag 3 november vanaf 14.00 uur over zijn boek in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18.

Voordat Reijnders in september 2005 vervroegd met pensioen ging, gaf hij negentien jaar lang leiding aan het JRL. De pelgrimage naar Santiago met zijn vrienden werd de tocht van hun leven. Een sportieve uitdaging vol prachtige landschappen en een mooie historische omgeving. Tijdens de avonden kwamen al dan niet bij een goed glas wijn tal van verhalen los.

RESERVEREN

Cultureel genootschap Ars Vivendi, dat regelmatig actviteiten houdt in Boxtel, organiseert de lezing. Kaartjes reserveren kan via e-mail: arsvivendi@home.nl en kosten 7,50 euro per stuk; het bedrag dient overgemaakt te worden op rekeningnummer NL59 KNAB 0255 7851 27 ten name van J.W.M. Cruslo onder vermelding van Theo Reijnders.

Theo Reijnders, in Boxtel bekend als oud-rector van het JRL, vertelt over zijn pelgrimage naar Santiago de Compostela. (Foto: Albert Stolwijk, 2005).