EXTRA GELD NODIG VOOR JEUGDWERK

Jongerenacademie en B-Town 2 ton duurder

PÅL JANSEN

B-Town en de Jongerenacademie blijken meer te kosten dan de gemeente Boxtel had voorzien. Vanaf 2020 moet er daardoor structureel 200.000 euro extra op tafel komen, zo stelt het college van B en W in de begroting. Die wordt dinsdag 29 oktober besproken door de gemeenteraad.

Voor B-Town is Boxtel 80.000 euro extra kwijt. In 2018 nam de gemeente het beheer van het jongerencentrum aan de Baroniestraat over van welzijnsorganisatie ContourdeTwern (CdT). Boxtel werd daarmee 'de baas in B-Town'. Het was een rechtstreeks gevolg van het jongerenbeleid dat wethouder Marusjka Lestrade in 2017 met succes door de gemeenteraad leidde. Regie nemen in het jongerenwerk en beheer van het jongerencentrum aan de Baroniestraat waren enkele van de pijlers waarmee de raad destijds instemde.

'NIET REALISTISCH'

De gemeente stelt dat er destijds niet 'realistisch is begroot'. Inmiddels kunnen de kosten en baten voor huisvesting, personeel en organisatie beter worden ingeschat, aldus een woordvoerder. Dieper wil de gemeente niet ingaan op vragen van deze krant over de exacte kosten omdat zij die informatie eerst nog wil delen met de raadsleden.

In hoeverre de jaarlijkse (en verwachte) kosten omtrent B-Town al bij de gemeente bekend waren, is de vraag. De CdT-begroting voor B-Town hoorde namelijk niet bij de overdracht aan de gemeente, aldus manager Floor van Berkel van R-Newt (jongerenwerkafdeling van CdT).

JONGERENACADEMIE

De Jongerenacademie kost de gemeenschap 120.000 euro extra. Dit is een project dat in B-Town plaatsvindt en van start ging in januari 2018. Jongeren van 12 tot 23 jaar zonder diploma worden vanuit daar doorgeleid naar een opleiding, stage of, in sommige gevallen, een andere oplossing om hen vooruit te helpen.

In het eerste seizoen deden negen vroegtijdige schoolverlaters mee; allen werden doorgeleid naar een vervolgstudie of stage. In het vorige schooljaar deden circa dertien jongeren mee, zo bleek tijdens een informatie raadsbijeenkomst in april.