Afbeelding
Foto: albert stolwijk

BOMEN VERDRINGEN OEVERPLANTEN

Natuurmonumenten herstelt oevers vennen

Natuurmonumenten voert tot februari volgend jaar een natuurherstelproject uit op de Kampina en in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Beide gebieden lijden onder een overmaat aan stikstof en dat is schadelijk voor het leefgebied van veel planten en dieren. Maatregelen zijn nodig om de natuurlijke oeverbegroeiing ruimte te geven en de waterkwaliteit te verbeteren.

Met het blote oog is het niet zichtbaar, maar elke dag brengen de landbouw, de industrie en het verkeer stoffen in de lucht, zoals ammoniak en stikstofoxiden. Die stoffen worden door het bladerdek van bomen afgevangen. Via regen spoelen ze uit naar de bodem en komen zo ook in de vennen terecht. Daar zorgen ze voor een overmaat aan voedsel (stikstof) voor (water)planten en bomen.

De stoffen maken ook de bodem zuurder en dat werkt voor sommige planten en bomen als vergif. Zo gaan langzaam maar zeker allerlei soorten verloren. Rond de vennen doen berken en dennen het op die toevoer van stikstof juist extra goed. De oevers groeien daardoor versneld dicht en ze verdringen zo bijzondere oeverplanten. Door al het blad dat in de vennen terecht komt, verslechtert ook de waterkwaliteit.

HUMUSLAAG SCHRAPPEN

Op de Kampina worden de oevers van het Belversven, het Kogelvangersven en de Huisvennen vrijgemaakt van bomen. Waar bomen worden verwijderd komt weer ruimte en licht voor de ontwikkeling van een natuurlijke oeverbegroeiing met moerashertshooi, gesteeld glaskroos en oeverkruid. Ook krijgt de wind weer meer invloed op het water, wat de waterkwaliteit verbetert.

Op de kaal gemaakte oevers wordt vervolgens de bovenste stikstofrijke humuslaag van de bodem geschraapt. Eerdere herstelprojecten op de oevers van vennen in het Oisterwijkse bos laten zien dat er een natuurlijke oeverbegroeiing terugkeert.

Bezoekers van het natuurreservaat kunnen tijdelijk overlast ondervinden van de werkzaamheden.

WERKGROEP TOONT DEFINITIEF ONTWERP

Informatieavond over herinrichting Rechterstraat

De besluitvorming rond de herinrichting van de Rechterstraat is weliswaar vertraagd, maar de werkgroep die zich met de aanpak van de winkelstraat bezighoudt, zit niet stil, net zomin als MTD Landschapsarchitecten. Er ligt een definitief ontwerp, dat wordt woensdag 23 oktober vanaf 19.30 uur gepresenteerd tijdens een informatieavond in partycentrum Denziz aan de Stationsstraat 71.

De werkgroep legt uit welke keuzes ze gemaakt heeft en waarom. Vervolgens werkt ze zelf verder aan een plan met oplossingen voor de problematiek rond veiligheid, uitstalling van reclameborden en toegankelijkheid. Dit moet in november klaar zijn.

FASEGEWIJZE AANPAK

De herinrichting van de Rechterstraat is een deelproject van Boxtel Binnen de Bruggen (BBdB), een overkoepelend plan om het hele centrum van het dorp gefaseerd aan te pakken. De informatieavond in partycentrum Denziz is openbaar en vrij toegankelijk. De deur staat vanaf 19.00 uur open.


VIERING ALLERZIELEN OP 2 NOVEMBER

Lichtjestocht Munsel voert nu niet langs graven

Tijdens Allerzielen houdt uitvaartondernemer Bijnen ook dit jaar een lichtjestocht op de algemene begraafplaats Munsel aan de Kastanjelaan in Boxtel. De opzet is zaterdag 2 november wel wat gewijzigd ten opzichte van eerdere edities. Zo trekken de deelnemers niet in processie langs de graven. De bijeenkomst begint om 20.00 uur

Bezoekers kunnen na het welkomstwoord en een muzikaal intermezzo door Lieveliedjes, Daniƫlle Lous en Harry Hendriks, naar het graf van hun dierbare gaan en daar op eigen wijze de overledene herdenken. Bijnen Uitvaartzorg verstrekt kosteloos lichtjes.

Merheim Audiovisueel verlicht de begraafplaats de hele avond op stemmige wijze. Na afloop is er warme chocolademelk, koffie en thee voor de aanwezigen. Desgewenst plaatst de organisatie een fakkel bij een graf, wie dat wil, kan dit melden bij Bijnen Uitvaartzorg via e-mail: wouter@bijnen.nu.

RITUELEN

Allerzielen is van origine een rooms-katholieke gedenkdag, maar de laatste jaren ontstijgt het herdenken van de overledenen zijn religieuze oorsprong. Steeds meer mensen van alle gezindten, gelovig of niet, zoeken rond Allerzielen rituelen om dierbaren te gedenken. Daarin past de lichtjestocht in.

De bijeenkomst staat open voor iedereen die de behoefte voelt stil te staan bij mensen die er niet meer zijn. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).