Afbeelding
Foto:

STAN EN LIESBETH DRAGEN ZAAK OVER IN WINKELCENTRUM OOSTERHOF

Verliefdheid in de koelcel van de slager

PÅL JANSEN

Na 45 jaar stappen Stan van den Eijnden (72) en Liesbeth Klessens (60) uit het slagersvak. Na winkels te hebben gehad in de regio vestigde Keurslager Van den Eijnden zich een kwarteeuw geleden in winkelcentrum Oosterhof. Vrijdag 25 oktober is de laatste verkoopdag. De week erna wordt de winkel overgenomen door de ervaren slagers Arie Arisse en Martin van der Schoot.

Het is een dubbel gevoel. Enerzijds hebben Stan en Liesbeth straks zeeën van vrije tijd. Anderzijds: wat doe je met al die vrije tijd? Werkweken van zeventig tot tachtig uur zijn er straks niet meer. ,,Wat we vooral gaan missen? Het klantencontact. En de jeugd!", zegt Liesbeth stellig. ,,Hoe ze dingen zeggen en doen verandert steeds weer." Stan vult aan: ,,Echt gigantisch leuk om mee te werken."

HECHTE GROEP

Sowieso beschikt het slagerskoppel over een zeer hechte groep van werknemers. ,,Ik zeg altijd: Stan en Liesbeth zijn mijn adoptie-ouders. Het is leuk werk en ik heb fijne collega's", vertelt Kelly van der Kallen.

Veel van haar collega's blijven, net als zij, plakken bij slagerij Van den Eijnden. ,,Als er iemand stopt, is het vanwege een studie. Maar veel werknemers werken er al járen", zegt Liesbeth. Het team van Van den Eijnden blijft overeind na de overname. ,,We zijn ontzettend blij dat de zaak in goede handen blijft", zegt Liesbeth. Stan vult aan: ,,In eerste instantie zullen Martien en Arie het concept en het assortiment één op één overnemen. Uiteraard geven ze na verloop van tijd ook hun eigen draai eraan."

Stan leerde Liesbeth kennen nadat hij een eigen zaak opende. Het tweetal ging de winkel in de gezamenlijk runnen. ,,Het was een verliefdheid in de koelcel", gniffelt Liesbeth.

GOEDE BESLISSING

Het duo stond de decennia erna gezamenlijk aan het roer van de slagerij. Midden jaren negentig verhuisde de slager naar Oosterhof, een goede beslissing, blikt Stan terug: ,,Het is een gemak voor de consument: we zitten overdekt en alle winkels bevinden zich dicht bij elkaar. Maar mensen komen ook graag omdat we een erg breed assortiment hebben." Daarnaast is sinds enkele jaren zelf koken en producten bereiden, van maaltijden tot vleessalades, steeds belangrijker geworden. Liesbeth: ,,We willen ook steeds vernieuwende dingen brengen. Om de veertien dagen bieden we bijvoorbeeld een special. Ook de sfeer in de winkel helpt natuurlijk mee."

Na de laatste verkoopdag op vrijdag 25 oktober, is er daags erna tussen 11.00 en 15.00 uur een afscheidsbijeenkomst. Die dag vindt er echter geen verkoop plaats. Na de overname gaat de winkel Keurslager Oosterhof heten.

FOTO BOVEN: Keurslager Stan van den Eijnden en zijn vrouw Liesbeth Klessens dragen hun zaak deze maand over aan een nieuw ondernemersduo. Na 45 jaar in het vak te hebben gezeten, gaat het stel met pensioen. (Foto: Albert Stolwijk).


ELAN BIKES SUPPORT OPENT EXPERIENCE CENTER

'Boxtel: fietscentrum van het zuiden'

HENK VAN WEERT

Sinds Evert Lans twee jaar geleden Elan Bikes Support opende aan de Markt heeft zijn fietsenzaak een enorme vlucht genomen. Die is nu toe aan een nieuwe uitbreiding: aan de overkant in de poort van de Croonpassage heeft hij een Experience Center ingericht. Bezoekers kunnen zich in de showroom vergapen aan de topmerken onder de e-bikes en de speed pedelecs.

Wie een nieuwe auto gaat kopen, stapt veelal een fraaie toonzaal binnen. Voor fietsen daarentegen moet je jezelf bij de rijwielhersteller doorgaans tussen de dicht opeen gepakte modellen wurmen om iets van je gading te vinden. Bij Elan Bikes Support echter niet. ,,E-bikes verdienen een mooie showroom", vindt eigenaar Lans. De Boxtelse ondernemer leidt bezoekers enthousiast rond door zijn nieuwste aanwinst: een toonzaal tegenover zijn fietsenwinkel in de poort van de Croonpassage. Die is in principe onbemand. Belangstellenden kunnen er vrijblijvend binnenlopen. ,,Gelukkig hebben beide panden veel glas. Daardoor kunnen we vanuit de winkel een oogje in het zeil houden en even oversteken als mensen meer informatie willen", vertelt de Boxtelse winkelier én ambachtsman.

In het nieuwe Experience Center vinden mensen de topmerken als het gaat om elektrische fietsen en hogesnelheidbikes. Lans is trots: ,,In ons land zijn nog maar twee andere van zulke showrooms in respectievelijk Noord- en Midden-Nederland. En deze nu dus, Boxtel als fietscentrum van het zuiden!"

E-bikes hebben volgens de Boxtelaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. ,,Van een fiets met een motortje tot een motor waar een fiets omheen is gebouwd. We tonen hier de Mercedes onder de e-bikes", wijst hij naar de robuuste Riese & Müller-modellen die staan te pronken. ,,Ze ogen robuust inderdaad; Duitse degelijkheid hè. Maar als je er eenmaal op rijdt, ben je verkocht", glundert Lans. Het volledige assortiment van dit merk is te zien en het hoeft niet bij kijken te blijven, want een proefrit maken behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn ook andere merken uit het midden en hoog segment vertegenwoordigd in de collectie.

LEASEN

Lans verwacht vanaf het nieuwe jaar een flinke boost in de verkoop van e-bikes. Het wordt dan immers voor werkgevers nóg voordeliger om deze fietsen te leasen en voor een prikkie ter beschikking te stellen aan hun medewerkers. Bovendien merkt hij dat veel e-bikers inmiddels toe zijn aan een nieuwe generatie elektrische fietsen.

De showroom vol hippe en sportieve e-bikes heeft een nostalgische aankleding: met oude bar, kroonluchters en een posterbehang met het oude raadhuis dat tot 1936 op de Markt stond. Naast de e-bikes en speed pedelecs (hogesnelheidsfietsen met kenteken waarmee je tot 45 kilometer per uur kunt rijden) verkoopt Lans in het Experience Centre ook een beperkt aantal accessoires. ,,Uitsluitend tassen en fietskleding en alleen van de beste kwaliteit. Daar hangt natuurlijk een behoorlijk prijskaartje aan, maar net als bij mijn fietsen bied ik alleen topproducten. Daar is vraag naar; we krijgen klanten vanuit de hele regio"

Naast de winkel en de showroom aan de Croonpassage bezet Elan Bikes Support ook nog het pand aan de Clarissenstraat waar een cursusruimte is gevestigd én rijwielen worden gerepareerd.

Het Experience Center van Elan Bikes Support aan de Croonpassage wordt zaterdag 19 oktober feestelijk geopend. Bezoekers zijn van 10.00 tot 19.00 uur welkom.

Evert Lans (tweede van links) poseert met zijn team in het nieuwe Experience Center dat zaterdag opent aan de Croonpassage. (Foto: Peter de Koning).