Afbeelding
Foto:

BUITENWEDSTRIJD CROSSFIT AAN DE HAMSESTRAAT

Atletische alleskunners in Liempde

JAN HERMENS

Ware atleten zijn het, de mannen die zondag in Liempde zestig kilo boven hun hoofd heffen. En vlak de vrouwen niet uit. Hun gewichten zijn weliswaar wat minder zwaar, maar zij tillen toch nog altijd een respectabele veertig kilo. En daar blijft het niet bij: de sporters werpen met een bal van twaalf kilo, rennen een ronde terwijl ze diezelfde bal torsen en trekken zich op aan een rekstok. Welkom in de wereld van crossfit.

,,Crossfit is simpel gezegd een combinatie van atletiek, gewichtheffen en turnen", legt Boxtelaar Joey Soeterings uit. Hij is eigenaar van Crossfit Boxtel en organisator van de bijzondere wedstrijd aan de Hamsestraat in Liempde. ,,Ja, deze wedstrijd is speciaal, want het komt niet vaak voor dat we deze sport buiten beoefenen. In Amerika, waar de oorsprong van crossfit ligt, heet een evenement als dit een ranch throwdown. Mijn tante woont hier in Liempde, ik mocht dit terrein vandaag gebruiken. Het leent zich perfect voor de wedstrijd."

Op een verharding staat een grote stellage met stangen en ringen. Onder een flinke overkapping liggen halters en een weiland is gedeeltelijk gemaaid. Soeterings: ,,Ik heb de onderdelen van vandaag uitgewerkt. Bij elke oefening van een deelnemer is een jurylid aanwezig. Die telt het aantal herhalingen en bekijkt of een sporter een beweging correct uitvoert." De atleten moeten zich bijvoorbeeld een aantal keren optrekken aan een stang, een zogeheten 'bar'. Daarbij dient de kin boven de bar uit te komen. ,,De factor tijd telt mee en de juiste uitvoering van de oefening."

DUURVERMOGEN

Boxtelaar Juul Tummers traint bij Soeterings en doet deze zondag mee. ,,Nu zie je vrij veel onderdelen die met kracht te maken hebben, maar het komt ook voor dat we tijdens de trainingen een hele poos roeien. Dat is goed voor het duurvermogen. We leren ook onze krachten verdelen. Als je met een bal van twaalf kilo hardloopt, vol van start gaat en vijf minuten voor de finish instort, dan heeft die snelle start geen zin gehad."

Tummers blaast even uit van het gewichtheffen. ,,Die halter is maar een kilo of tien lichter dan ik."

Jan Lips traint eveneens bij Crossfit Boxtel. ,,We werken in kleine groepen. Na afloop drinken we nog wat. We moedigen elkaar aan, want we gaan diep in de lessen. Dat hoort bij de sport. Crossfit is geen teamsport, maar er zit zeker een sociale component aan."

In ieder geval krijg je er een sterk lichaam van. Mannen en vrouwen uit heel Nederland meten in Liempde hun krachten. Ze ogen stuk voor stuk fit, strak en gespierd. Soeterings: ,,Dat doet de combinatie van disciplines. Die maakt crossfit uniek."

FOTO BOVEN: Het meisje links moedigt papa aan. Aan de deelnemer rechts is te zien hoe zwaar het optrekken is. Hij moet even bijkomen. (Foto: Jan Hermens).


VERENIGINGEN KRIJGEN GELD VOOR BIJHOUDEN SPORTPARK

'Onderhoud Wielakker graag naar clubs'

JAN HERMENS

Het onderhoud van sportpark Den Wielakker wordt in de toekomst door clubs zelf uitgevoerd. Dat is de wens van het college van B en W. Daarmee wordt er oude wijn in nieuwe zakken gegoten...

Er is geen strakke deadline om het plan te realiseren. De gemeente is in overleg met de verenigingen die gebruikmaken van Den Wielakker en onderneemt pas stappen als de clubs eraan toe zijn om de accommodatie te beheren, meldt sportambtenaar Debbie van Giersbergen namens de gemeente Boxtel. ,,Privatisering is een breed begrip. Onze opzet is dat de gemeente eigenaar blijft van de sportvelden, maar dat de verenigingen het beheer gaan uitvoeren. Daar krijgen ze een vergoeding voor. Bovendien gaat dan de huur voor de accommodatie omlaag."

AMBTELIJKE UREN

Momenteel huurt de gemeente de WSD in voor het onderhouden van Den Wielakker. Die kosten lopen de komende jaren op, zo is te lezen in de tweede bestuursrapportage van 2019. ,,De besparing schuilt niet zozeer in het wel of niet inhuren van de WSD, maar in de coördinatie vanuit het gemeentehuis. Wij sturen het onderhoud aan en dat kost ons tijd", aldus Van Giersbergen.

Bovendien weten de clubs veel beter wanneer er bepaalde klussen gedaan moeten worden, aldus de ambtenaar. De vergoeding is niet voor elke club gelijk, zegt ze: ,,Het verschil in de kosten tussen bijvoorbeeld het reinigen van een kunststof atletiekbaan en het walsen van een rugbyveld is nogal groot."

Sportpark Den Wielakker was eerder al in particuliere handen, zo blijkt uit het archief van Brabants Centrum. Stichting Regionale Sportaccommodaties huurde in 1995 Den Wielakker voor dertig jaar van de gemeente en verhuurde het weer aan de sportclubs. Maar die stichting werd enkele jaren later opgeheven waardoor het beheer weer bij de gemeente kwam te liggen.

Voorzitter Bart Toemen van honkbalclub JRC Ducks, een van de gebruikers van het sportpark, is geen voorstander van privatisering. ,,Wij beschikken niet over een handvol mensen die overdag het gras wil maaien. Bovendien moeten in geval van privatisering de afspraken zeer helder zijn over wat onderhoud is en wat niet. Stel dat een van onze veld moet worden gerenoveerd, dan kunnen wij dat niet opbrengen."

FOTO ONDER: De gemeente Boxtel wil dat het onderhoud van sportpark Den Wielakker wordt geprivatiseerd. Oftewel: verenigingen moeten (tegen vergoeding) zelf het complex bij gaan houden. Honk- en softbalclub JRC Ducks ziet geen heil in dit plan. (Foto: Hans Verberk).

Afbeelding