Minicollege collaboratie in de bieb

In Bibliotheek Babel aan de Burgakker vindt dinsdag 22 oktober vanaf 19.30 uur een minicollege over Boxtelse collaboratie in de Tweede Wereldoorlog plaats. Film- en documentairemaker Hans van Liempt stelt daarover vragen lokaal journalist en historicus Marc Cleutjens, de auteur van het artikel over de NSB-burgemeester op deze pagina.

De entree voor het minicollege bedraagt voor leden van de bieb 2,50 euro, niet-leden betalen vijf euro.

TORENREDDERS

Daarnaast vinden komende week in de bieb nog enkele activiteiten plaats die in het teken staan van de periode 1940-1945. Zo verzorgen de Boxtelaren Fons van Heesch en Harold van de Laar morgen, vrijdag 18 oktober, vanaf 19.30 uur de lezing 'Redders van de Toren'.

Ze vertellen hoe hun opa's betrokken waren bij het onklaar maken van de springstof om de Sint-Petrustoren op te blazen. Die hadden de Duitsers vlak voor hun vertrek aangebracht om te voorkomen dat de geallieerden over een uitkijkpost konden beschikken.

Ook andere lokale oorlogsverhalen komen aan bod: zoals het bombardement op het NS-station in mei 1940, verzet in het missiehuis Sint-Theresia (Stapelen) en het opblazen van de Zwaanse Brug op de laatste oorlogsdag: 24 oktober 1944. De lezing is gratis toegankelijk.

DOCUMENTAIRE

Zaterdag 19 oktober draait in de bieb aan de Burgakker vanaf 14.00 uur de tweedelige documentaire 'Alles is tevergeefs als we vergeten'. Die is gebaseerd op een dagboek van de Boxtelse verzetsman Klaas Dekker. De voorstelling is gratis te bezoeken.

Burgemeester Fons Naterop is vrijdag 25 oktober in de bibliotheek om te herdenken dat Boxtel op die dag (en eigenlijk de avond ervoor al) werd bevrijd.