Gemondenaren herdenken voor eerst bevrijding

Nooit eerder herdacht Gemonde de bevrijding. Zondag 20 oktober wel, met een uitgebreid programma. Er trekt onder andere een colonne oude legervoertuigen door het dorp. De organisatie verzoekt de Gemondenaren zondag de vlag uit te hangen.

Die militaire auto's stellen zich die dag vanaf 09.00 uur op in de Dorpstraat voor de herdenkingstocht door alle kernen van de gemeente Sint-Michielsgestel. Om 11.00 uur start de rondrit door Gemonde. Als die afgelopen is, voegen zich een of twee tanks bij de stoet, die vervolgens koers zet richting Sint-Michielsgestel.

Burgemeester Han Looijen bezoekt Gemonde in de loop van de ochtend om de fiets- en wandelroute te onthullen die heemkundevereniging Den Hogert heeft samengesteld. Die is geënt op het thema 75 jaar bevrijding. Fietsers en wandelaars die het dertig kilometer lange traject volgen, passeren locaties die verbonden zijn met gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. In het routeboekje dat de heemkundevereniging heeft gemaakt, staan beknopte verhalen over wat zich op die plekken heeft afgespeeld.

De route is te downloaden vanaf de website www.heemkundegemonde.nl. Het boekje is te koop bij de Gemondse horecagelegenheden, heemkundevereniging Den Hogert, Geerts Adviesgroep, assurantiebedrijf Klomp, doe-het-zelf-zaak Willy Schellekens en tankstation Schellekens.

Gemonde

Expositie en lezing WOII

In zaal De Schuif is een pre-tentoonstelling over 75 jaar bevrijding van Gemonde te zien, samengesteld door heemkundevereniging Den Hogert. Dirk Paagman en Willem van der Steen houden er zondag 20 oktober om 11.30 uur een lezing over de periode van de start van Operatie Market Garden tot en met de bevrijding van het dorp op 23 oktober. De expositie is zaterdag 26 oktober en de zaterdagen 4, 9 en 16 november van 10.00 tot 16.00 uur te bewonderen in het Freelandmuseum aan de Lariestraat 9. De entree is gratis.

Bevrijdingsbal KBO

De maandelijks dansavond voor 40-plussers van KBO Gemonde krijgt zaterdag 19 oktober vanaf 20.00 uur gestalte in de vorm van een bevrijdingsbal in zaal De Schuif, Dorpstraat 30. De zaal is open vanaf 19.00 uur. DJ Harrie zorgt zoals altijd voor de muziek. De entree bedraagt 1,50 euro en komt ten goede aan de Gemondse seniorenvereniging.

Concert Gimmese Smart

Het koor Gimmese Smart treedt vrijdag 22 en zaterdag 23 november op in zaal De Schuif, Dorpstraat 30 in Gemonde. De avonden beginnen om 20.00 uur. Als het koor uitgezongen is, neemt DJ Harry het stokje over. De entree is vijf euro, inclusief een lot voor de loterij. Kaartjes voor de optredens zijn vanaf vrijdag 11 oktober te koop bij Schellekens IJzerwaren, tankstation Schellekens en zaal De Schuif in Gemonde.


Nieuwe tip over prins Ploegersland

De nieuwe prins van Ploegersland is druk bezig met de voorbereidingen van zijn installatie en wordt steeds zenuwachtiger. Zal zijn naam geraden worden voordat hij op 2 november het podium van 't Hof in Liempde beklimt?

Een kersverse tip van prinsenvereniging De Ploegers: 'Wij mogen jullie wel verklappen dat de nieuwe prins een echte culinair genieter is. Eénmaal in het restaurant zijn de borden niet aan te slepen. Maar ook tegen het eten van een lekkere amuse of een vette snack verzet hij zich niet. Hij kent dan ook geen genade, krijgt een gelukzaligheidsgevoel en de nasleep ervan zien we later wel'.

Wie denkt te weten wie de prins wordt, kan zijn antwoord insturen naar voorzitter@ploegers.nl en maakt kans op twee kaarten voor de zittingsavonden.