Afbeelding
Foto: Maarten Melis

KINDERZIEKTES IN SOFTWARE VEILIGHEIDSNETWERK


BIN kampt nog altijd met problemen

HENK VAN WEERT

Na een veelbelovende start in januari 2017 beleefde het Buurt Informatie Netwerk (BIN) negen maanden later een treurig einde in de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. Na softwareproblemen kreeg het systeem, waarin burgers anoniem verdachte situaties kunnen melden, te maken met een data-lek. Reden om acuut met het project te stoppen. Eind juni beleefde BIN een doorstart, maar de programmatuur is nog niet foutloos.

Fractievoorzitter Marria van den Hoven van coalitiepartij INbox vroeg vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering hoe het stond met het BIN. In oktober 2017 werd bekend dat - tegen de afspraken in - e-mailadressen van ruim tweeduizend aangesloten netwerkleden bekend werden bij de BIN-coördinatoren, de zogeheten Binco's. Zij ontvangen per wijk de meldingen van onveilige plekken en incidenten en geven die door aan de politie.

Door deze fout werd de anonimiteit van de melders geschonden. Het datalek in nota bene een veiligheidsnetwerk werd destijds door beide gemeenten omschreven als 'wrang'. De hoop om een maand later al een vernieuwd systeem in gebruik te nemen, bleek te optimistisch. Het duurde uiteindelijk anderhalf jaar.

EXTRA OREN EN OGEN

,,Het was moeilijk om goede software te vinden om data veilig te beheren. Pas sinds kort zijn we met een bedrijf in zee gegaan", meldde Astrid van de Wijdeven in juni tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis in Sint-Michielsgestel. Van de Wijdeven stuurt namens de Boxtels/Gestelse ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij het BIN aan.

Waarnemend burgemeester Fons Naterop zei in de Gestelse raadzaal 'veel vertrouwen' te hebben in het nieuwe BIN en gaf aan dat het nieuwe netwerk uitgebreid is getest en tot volle tevredenheid draaide in 's-Hertogenbosch. Hoewel de website www.mijnbin.nl inmiddels online is, zijn nog niet alle 'probleempjes' in de software verholpen, moest Naterop vorige week erkennen als antwoord op de vraag van INbox: ,,We starten dan ook pas met de reclamecampagne als alles volledig functioneert." Een termijn noemde de burgemeester daarbij niet. Wel gaf hij aan dat het zaak is om de vrijwilligers vast te houden die zich bij het BIN aansloten. Want de politie heeft volgens Naterop de 'extra oren en ogen' van burgers met verantwoordelijkheidsgevoel hard nodig.

Op het moment dat BIN in 2017 stopte had het netwerk in Boxtel zo'n dertienhonderd leden en in Sint-Michielsgestel ongeveer negenhonderd. Wie BIN-lid was of wil worden, dient zich (opnieuw) aan te melden www.mijnbin.nl.


GEMEENTE WIL SUBSIDIE KINDERBOERDERIJ VERLAGEN

'We redden het op dit moment al amper'

JAN HERMENS

Als alle bezuinigingsplannen van de gemeente doorgaan, krijgt stichting Kinderboerderij Boxtel vanaf 2021 tien procent minder subsidie. ,,Als dat doorgaat, krijgen we problemen. We worden voor steeds meer activiteiten gevraagd. We zitten nu al krap in ons personeel", zegt bestuurslid Jac Nouwens.

Een bezuiniging betekent dat gesneden moet worden in de bezetting van de Kinderboerderij. ,,Dat wordt heel lastig", aldus bestuurslid Nouwens. Volgens hem bedraagt de jaarlijkse subsidie 97.000 euro. ,,Bijna tienduizend euro minder is een hele hap. We moeten hier zeker nog over in overleg."

Daarnaast vermeldt het dekkingsplan van de gemeentebegroting dat de subsidie over 2020 eenmalig gehalveerd wordt. Dat heeft te maken met een bestaande afspraak, vermoedt Nouwens. ,,Onze stichting draagt 50.000 euro bij aan de bouwkosten van de onlangs geopende dwarsdeelschuur. Dat geld int de gemeente via het inhouden van subsidie, als ik de stukken goed interpreteer. Wij hebben acties gevoerd om te zorgen dat we geld achter de hand hebben om deze eenmalige korting op te vangen."

De gemeenteraad vergadert dinsdag 29 oktober over de begroting.

FOTO ONDER: Vorige maand werd op feestelijke wijze de nieuwe dwarsdeelschuur bij de Kinderboerderij geopend. (Foto: Gerard Schalkx).


Boxtel

Pythagoras Kwartet

Het Pythagoras Kwartet speelt op uitnodiging van cultureel genootschap Ars Vivendi zondag 17 november vanaf 14.00 uur klassieke muziek van de componisten Brahms en Sjostakovitsj. Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (beiden viool), Lucas Hagemans (altviool) en Werner Marinelli (cello) vormen het gezelschap. Kaarten à 7,50 euro kunnen gereserveerd worden via e-mail: arsvivendi@home.nl en door het bedrag over te maken naar J. Crusio, bankrekening NL59 KNAB 0255 7851 27 onder vermelding van Pythagoras.

Een verlaging van de subsidie geeft problemen voor Kinderboerderij Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).