Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

NADERE OPGRAVINGEN OP ZES LOCATIES IN BOXTELSE BUURTSCHAP

Bodemschatten Selissen nu te zien

JAN HERMENS

De bodem onder de nog te bouwen Boxtelse wijk Heem van Selis bevat tal van sporen uit een ver verleden. Dat bleek nadat medewerkers van het Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie (BAAC) in 2017 in het gebied proefsleuven groeven. Heemkunde Boxtel heeft een expositie samengesteld van een aantal krenten uit de pap. De tentoonstelling in het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg is zaterdagochtend geopend, tijdens de Nationale Archeologiedagen.

Een selectie van de vele archeologische vondsten is sinds zaterdag te bewonderen. Er volgt nader onderzoek op zes locaties. Welke dat precies zijn, blijft geheim. Dik Bol, namens Heemkunde Boxtel: ,,Het is niet de bedoeling dat willekeurig wie daar op eigen houtje gaat graven."

PUZZELEN

Het Boxtelse zand heeft de nodige potten en scherven prijsgegeven. En scherpe fragmentjes vuursteen, voor een leek nauwelijks als gebruiksvoorwerp te herkennen. Die dateren uit de periode dat de mens bronzen en ijzeren gereedschappen nog niet had uitgevonden. Bol: ,,We zijn aan het puzzelen geweest om uit tientallen scherven potten te reconstrueren. We bevestigen de stukjes met plakband aan elkaar tot we zeker weten dat een pot compleet is. Pas dan gaan we de fragmenten lijmen. Een nauwkeurig en tijdrovend werkje."

LOOPGRAAF

Sina van Alphen- van de Ven en haar kleinzoon Erik mogen de expositie openen door doeken van de vitrines te trekken. Van Alphen: ,,Ik ben geboren en getogen in Selissen en woon al mijn hele leven op dezelfde plaats. Mijn familie boert hier al generaties lang. Tot ongeveer 1830 heb ik dat kunnen herleiden."

In Selissen zijn overblijfselen van duizenden jaren oud gevonden, bijvoorbeeld verkleurde grond die op een vroegere grafheuvel duidt en een flinke maalsteen, maar ook sporen uit meer recente geschiedenis. Onder andere van een loopgraaf uit 1944. Van Alphen weet hoe die er is gekomen. ,,De Duitsers dwongen mijn vader om een groep mensen bijeen te brengen en die greppel te graven." Op een kaart van de Amerikaanse luchtmacht is de loopgraaf te zien, weet Bol. ,,Die kaart is gemaakt, vlak voordat de geallieerden Boxtel bevrijdden."

Vondsten van professionele archeologen verdwijnen in Nederland in een depot. Dat is wettelijk zo geregeld. Des te meer bijzonder is het dat Heemkunde Boxtel deze tentoonstelling heeft kunnen inrichten. ,,We mogen de stukken tot eind van het jaar laten zien, daarna worden ze alsnog opgeslagen", aldus Bol.

FOTO BOVEN: Onder het toeziend oog van Dik Bol openen Sina van Alphen en haar kleinzoon Erik de expositie. De aanwezigen krijgen de gelegenheid om de historische objecten te bekijken. (Foto: Albert Stolwijk).


SPETTEREND MUZIEKFEEST IN BOXTELSE SPORTHAL

Oktoberfest in De Braken: over de top...

HENK VAN WEERT

In plaats van twee avonden zoals de afgelopen twee edities, is Oktoberfest Boxtel deze keer een eenmalig muziekfeest. Zaterdag 19 oktober stroomt sporthal De Braken vol met mensen in lederhosen, dirndls of ski-kleding. De feestelijke muziekavond, die deze keer de ondertitel Das Megaparty - Over de top draagt, begint om 18.00 uur; iets eerder gaat de zaal open.

,,We focussen ons op één grote, succesvolle avond vol show zodat we een uitgebreid en verrassend programma kunnen presenteren aan de bezoekers", meldden Willem en Riekske van Dinther, Mike van Dijk en Luuk Hendriks eerder dit jaar.

Het viertal vormt het organiserend comité van het Oktoberfest. Zowel in 2017 als in 2018 trokken zij op de zaterdag een uitverkocht huis. Vorig jaar kwamen zo'n 450 feestvierders op vrijdag meefeesten en daarmee was De Braken voor de helft gevuld.

SCHLAGERS EN APRÈS-SKI

Net als de twee eerdere afleveringen treedt De Aggemarvanhuisaf Band live op met een programma vol schlagers en après-ski-hits. Om 18.00 uur betreden de muzikanten het podium voor een twee uur durend optreden.

Daarna komen tal van andere artiesten aan bod. Feestduo Gebroeders Ko wordt het hoogtepunt van de avond, verwachten de organisatoren. Daarnaast wordt onder meer een tribute gebracht aan de immens populaire schlagerzangeres Helene Fischer. Voorts zorgen optredens van Lucas Reim, Der Joene (pseudoniem voor Jeroen van Zelst), Party Kryner (gevormd door het duo Kyle Schielen en Ronald Pijls) en DJ Crew On Tour voor een Tiroler sfeertje waar je u tegen zegt.

KAARTVERKOOP

Online zijn nog kaarten voor het Oktoberfest in sporthal De Braken beschikbaar à vijftien euro. Wie aan de zaal een ticket wil kopen, betaalt vijf euro meer.

Sfeerimpressie van het Oktoberfest dat vorig jaar werd gehouden in sporthal De Braken. (Foto: Gerard Schalkx).