Afbeelding
Foto:

BOXTEL WIL BESPAREN OP LEERLIJN BREDE SCHOLEN

Natuureducatie BSB staat op de tocht

PÅL JANSEN

Het miljoenentekort waarmee de gemeente Boxtel te maken heeft, noopt het college van B en W tot harde keuzes. Daaraan zal Brede Scholen Boxtel, die het basisonderwijs in Boxtel ondersteunt met lesactiviteiten, niet ontkomen. Onder meer de leerlijn Natuur- en milieueducatie (NME) staat op de tocht. Net als 'trajecten op maat'...

In de begrotingsplannen die het college op dinsdag 29 oktober voorlegt aan de Boxtelse gemeenteraad, wordt voorgesteld om de leerlijn NME en trajecten op maat van de BSB te laten vervallen. Die eerste verzorgt extra lessen voor het basisonderwijs op gebied van natuur en milieu. ,,Tot en met 2017 had de gemeente dit zelf in beheer, sindsdien verzorgen wij de activiteiten hiervoor", licht BSB-directeur Ghislaine de Brouwer toe. ,,We verzorgen in deze leerlijn tig van activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan Het Bewaarde Land, een driedaags aanbod waar veel scholen gebruik van maken." Tijdens dit lesprogramma trekken kinderen uit groepen vijf en zes de natuur in onder leiding van een vrijwilliger van IVN Natuureducatie. ,,Maar ook bijvoorbeeld uitjes naar het Oertijdmuseum vallen eronder", aldus De Brouwer.

Volgens het jaarverslag van de BSB was met de NME-leerlijn in 2018 een bedrag van 32.000 euro gemoeid. Dit bedrag wordt ook voor 2019 besteed en was alvast begroot voor 2020.

TRAJECTEN OP MAAT

Trajecten op maat zijn meer losstaande activiteiten. Zo vond in 2018 de Rots & Water-trainingen plaats zodat basisscholen handvatten krijgen om binnen de leslokalen voor een betere sfeer in de klas kunnen zorgen. Ook cursussen met bijvoorbeeld een beweegconsulent werden ingezet om overgewicht onder kinderen terug te dringen.

Of de bezuiniging op deze manier doorgaat, moet blijken uit de behandeling van de begroting tijdens de raadsvergadering van 29 oktober. Duidelijk is wel dat BSB, net als andere professionele organisaties die gemeentelijke subsidie ontvangen, moet bezuinigen. Directeur De Brouwer gaat er in ieder geval vanuit dat dit nog in overleg wordt gedaan. ,,Dat gesprek moet nog plaatsvinden."

FOTO BOVEN: Natuurbelevingsproject Het Bewaarde Land startte in 2005 en wordt verzorgd door IVN Natuureducatie. De afgelopen jaren werd het initiatief voor Boxtelse basisscholieren bekostigd door Brede Scholen Boxtel. (Archieffoto: Het Bewaarde Land).


RUIM 7.500 EURO VOOR AANSCHAF EN OPLEIDING HULPHOND LIEKE

Boxtel is gul tijdens benefietconcert

7.559 euro, om precies te zijn. Dit bedrag werd zondag in café-zaal De Fellenoord opgehaald voor de aanschaf en training van een hulphond voor de zeventienjarige Lieke van de Loo uit Boxtel. De viervoeter is bedoeld om de tiener, die met autisme en een angststoornis kampt, te helpen zelfstandiger te worden. Vader Johan: ,,Het is een grandioze dag."

LINDA VAN DE WIEL

Optredens van de Boxtelse band Stoke, blaaskapellen Red River Band, De Volle Bloas én dweilorkest Dorst uit Mijdrecht. Maar ook zang van het Wereldkoor, zanggroep Tint en zanger Jordy van den Boer. Johan van de Loo haalde alles uit de kast om geld in te zamelen voor een Australian Shepherd, de hond die Lieke graag wil hebben. ,,De dag is grandioos verlopen, boven alle verwachtingen. Ik wist dat er aan alleen deelnemers negentig muzikanten binnen waren, wat een fijn begin was", vertelt hij trots. ,,Uiteindelijk zijn er ongeveer vijfhonderd mensen op afgekomen: familie, vrienden en muzikanten van andere kapellen. Hartverwarmend."

VEILINGSTUKKEN

Het benefietconcert kreeg dan ook de nodige aandacht, met verhalen in verschillende kranten én een bezoek van het Brabants Buske van Omroep Brabant. Van de Loo is enorm blij met het opgehaalde bedrag van 7.559 euro. ,,Het streefbedrag was 6.000 euro en daar zijn we flink overheen gegaan. Hierdoor kunnen we onze maandelijkse eigen bijdrage aan de opleiding van de hulphond verlagen."

VERWONDERD EN DOLBLIJ

Vooral de veiling bracht veel geld in het laatje. Van de Loo: ,,Het schilderij van Ad Verstijnen werd gekocht door Bernard van Stekelenburg en leverde 1.450 euro op. Bernard gaat het schilderij ophangen in De Fellenoord." Een wijnproeverij leverde 300 euro op, een etentje 450 euro. Van de Loo: ,,Toen ik Lieke - die vanwege de drukte niet aanwezig was - belde om het eindbedrag door te geven, was ze verwonderd en dolblij."