Afbeelding
Foto:

MIJNGEMEENTEDICHTBIJ ZOEKT MENSEN

Boxtel bespaart vier ton door open vacatures

PÅL JANSEN

Naar verwachting houdt de gemeente Boxtel aan het einde van dit jaar 432.000 euro over op personeelskosten. MGD, het gezamenlijke ambtenarenapparaat van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel, is al enkele jaren op zoek naar meer mensen, maar heeft nog niet alle vacatures ingevuld.

Al twee jaar geleden werd duidelijk dat MGD moeite heeft om allerlei openstaande functies in te vullen. De gemeenteraad werd in juni 2017 geïnformeerd over de stand van zaken. Toen waren veertig functies niet vast bezet. Naast de vacante posten, werden sommige taken ook op basis van een flexibel contract of op projectbasis ingevuld.

KRAPTE

De zoektocht naar nieuw personeel duurt voort. Momenteel zijn er nog vijf vacante posities die moeten worden ingevuld. ,,Dat komt onder andere door de huidige krapte op de arbeidsmarkt", reageert woordvoerder Anja Kooistra, die sinds kort ook locosecretaris van de gemeente Sint-Michielsgestel is. Gemeentesecretaris Astrid Kraal is mededirecteur van MGD nadat begin september bekend werd dat de een jaar eerder aangetreden directeur Philip Bosman ermee stopte.

Naar verwachting houden Boxtel en Sint-Michielsgestel eind dit jaar acht ton over op het ambtenarenapparaat. Daarvan is 432.000 euro voor de Boxtelse gemeente. Kooistra: ,,Maar het gaat niet om een structurele besparing: het budget voor 2020 blijft hetzelfde."

MGD gaat door met 'actief werven van nieuwe medewerkers'. De gemeente Boxtel plaatst al haar vacatures op de website www.werkeninnoordoostbrabant.nl. Ook open sollicitaties zijn welkom, aldus Kooistra: ,,Vooral op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en vergunningen, toezicht & handhaving."

INVESTEREN

De ambtenaren van de gemeentes Boxtel en Sint-Michielsgestel werken gezamenlijk in MGD. De fusie van het ambtenarenapparaat was in 2015. Daarmee werd ook een bezuiniging van jaarlijks 2,6 miljoen euro voorzien.

De besparing moest in 2019 rond zijn. In 2017 echter kreeg MGD daarvoor drie jaar langer de tijd. Een jaar later werd de bezuiniging met 1,1 miljoen euro verlaagd om te kunnen investeren in de ict-kwaliteit en de personele bezetting van de gemeente.


D66 TREKT MOTIE JA/JA-STICKER IN

Huis-aan-huisreclame nog niet van de baan in Boxtel

HENK VAN WEERT

Om de hoeveel oud papier terug te dringen, stelde de fractie D66 vorige week voor om in Boxtel de zogeheten ja/ja-sticker in te voeren. De motie die raadslid Mariëlle Wijffelaars tijdens de gemeenteraadsvergadering indiende, kreeg echter geen steun.

Ondanks protesten van de reclamebranche, voerde Amsterdam vorig jaar de ja/ja-sticker in. Inwoners geven daarmee aan dat ze ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen willen ontvangen. In brievenbussen zonder zo'n sticker mag die reclame niet terechtkomen, anders kan de verspreider een boete krijgen.

Veel reclamedrukwerk belandt volgens Wijffelaars ongelezen bij het oud papier. ,,Uit onderzoek blijkt dat slechts 35 procent ervan wordt gelezen", hield de democrate haar collega-raadsleden voor. Gemiddeld zet een huishouden jaarlijks zo'n vijftig kilo oud papier aan de straat. ,,Een verspilling die niet bij een duurzame gemeente past", aldus het raadslid. Naar verwachting neemt de hoeveelheid oud papier met 10 à 20 procent af door de invoering van een ja/ja-sticker. Overigens maakte Wijffelaars wel een voorbehoud ten aanzien van advertentiekranten. Die vervullen in haar ogen een belangrijke functie en zouden toch bezorgd moeten worden als er een ja/ja-sticker is geplakt.

Raadslid Wijffelaars vroeg het college van B en W te onderzoeken hoe en tegen welke kosten een ja/ja-sticker kan worden ingevoerd en hierover uiterlijk in januari uitsluitsel te geven.

ADVIES AFWACHTEN

Wethouder Herman van Wanrooij, verantwoordelijk voor onder meer de afvalinzameling, sprak zich voor noch tegen de motie uit. ,,Maar als de verenigingen hadden geweten dat deze motie hier vandaag zou worden besproken, had de publieke tribune vast en zeker mudvol gezeten..." Van Wanrooij verwees daarmee naar de vrijwilligersorganisaties in Boxtel die oud papier ophalen waarmee ze opbrengsten genereren om hun clubkas te spekken.

De Vereniging van Nederlands Gemeenten werkt momenteel aan een standpunt over de ja/ja-sticker en daar wil de wethouder op wachten, zo gaf hij aan. Diverse fracties vielen de wethouder daarin bij. Daarom trok raadslid Wijffelaars haar motie weer in.

FOTO ONDER: Een motie van raadslid Mariëlle Wijffelaars (D66) om het oud papier terug te dringen middels een ja/ja-sticker voor huis-aan-huisreclame, haalde de stemronde niet tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week. (Foto: Pål Jansen).