Het Essche raadslid Peter den Ouden (Samenwerking 95) was donderdag een van de bezoekers die afscheid nam van burgemeester Jeannette Zwijnenburg in het Haarense gemeentehuis. (Foto: Rens van den Elsen).
Het Essche raadslid Peter den Ouden (Samenwerking 95) was donderdag een van de bezoekers die afscheid nam van burgemeester Jeannette Zwijnenburg in het Haarense gemeentehuis. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

HAARENSE WETHOUDERS BLIJVEN OP DE ACHTERGROND

Scherpe afscheidsrede door Zwijnenburg

RENS VAN DEN ELSEN

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg nam donderdagmiddag officieel afscheid van de gemeente Haaren. De grote opkomst deed de inwoner van Esch goed. ,,Met illusies armer, maar ook zoveel ervaringen rijker ga ik hier weg", gaf ze aan in haar toespraak, die nog enkele steken onder water bevatte richting haar oude collega-bestuurders...

De wethouders zegden in februari het vertrouwen in Zwijnenburg op waardoor er een bestuurscrisis ontstond in Haaren. Dit tot groot ongenoegen van de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk. Hij stelde kort daarna Yves de Boer aan als waarnemend burgemeester die de scherven bij elkaar moest rapen.

ONOIRBARE ZAKEN

Zwijnenburg gaf tijdens haar speech nog wat vileine woorden mee aan haar voormalige medebestuurders door over 'onoirbare zaken' en 'smoezelige procedures' te spreken. ,,De basisschooljeugd zei me vaak dat de burgemeester de baas van de gemeente is. Maar ik weet inmiddels dat dit een fabel is", zei ze tegen de ruim tweehonderd bezoekers van haar afscheidsreceptie op het gemeentehuis in Haaren. Ook vertelde ze dat de opdracht om de gemeente te splitsen een onmogelijke taak is. Daarnaast vertelde ze over alle opgedane ervaringen: met de gemeenteraad, de brandweer, maar ook als gildevrouw van het Sint-Willebrordusgilde in Esch en met de stichting Friends of Europe. ,,Het was fantastisch om uw burgemeester te mogen zijn."

Ze had warme woorden over voor alle dorpen binnen de gemeente. Voor Esch hoopte ze dat het altijd de glimlach van Brabant mag blijven. ,,Dat de dwarsverbanden in dit dorp mogen blijven bestaan en dat er zodoende altijd iets georganiseerd kan worden, zoals het jaarlijkse Bierpompfeest."

Van het huidige college waren alleen wethouders Harry van Hal en Carine Blom aanwezig, maar zij hielden zich op de achtergrond. Een groot deel van de aanwezigen verweet de bestuurders 'niet netjes' te hebben gehandeld.


DRIE LIEMPDENAREN VIEREN JUBILEUM ALS VUURBESTRIJDER

'De brandweer staat voor teamgeest'

PÅL JANSEN

Frans van Esch, Ad Traa en Mark Oerlemans zijn respectievelijk veertig, dertig en 25 jaar lid van de brandweer in Liempde. De jubilarissen die zich inzetten in de strijd tegen het vuur, roemen de hechte vrijwilligersgroep van hun organisatie. ,,Wij kunnen datgene wat we meemaken, met elkaar bespreken."

,,Ik kwam hier vroeger dagelijks langsgefietst op weg naar mijn toenmalige vriendin met wie ik later trouwde. Het leek me wel een gezellig clubje", vertelt Ad. ,,Het werken in een team, het collegiale... Ik ben nog van de generatie die in militaire dienst moest. Bij de brandweer voelde het alsof ik opnieuw in m'n eigen peloton terecht kwam."

Frans knikt: ,,Ik zat bij de marine en kwam daar destijds in aanraking met de brandweer. Ik vond het zó mooi: samen de strijd aangaan met het vuur." De Liempdenaar weet nog dat vroeger de kerkklokken luidden bij een brand. ,,Je moest afwachten wat je mee zou maken."

Dat veranderde met de piepers, waarop brandweerlieden de meldingen zien over een eventuele brand. ,,Dan kan je al een beeld vormen van wat er aan de hand is", aldus Frans. Maar op sommige dingen is gewoon niet voor te bereiden, weet hij: ,,Ongevallen waarbij kinderen betrokken zijn... We hebben in Boxtel de brand bij café De Kom meegemaakt." De mannen worden er nog steeds stil van. Ad: ,,Dat was echt heftig."

GOEDERENTREIN

Tijdens de treinbrand nabij de Parallelweg Zuid in 1989, ook in Boxtel, zat Ad net bij de brandweer. Het ongeval bleef de klompenmaker goed bij. In de goederenwagons zaten spijsolie en het licht ontvlambare methanol. Na drieënhalf uur kregen de bijna honderd hulpverleners de vlammenzee onder controle. Ad: ,,Het was een flinke fik, maar gelukkig vielen er geen gewonden." Mark kan zich op zijn beurt nog een specifieke autobrand heugen waar hij enigszins om kan gniffelen: ,,Dat was het voertuig van een scheidsrechter. Die moest een voetbalwedstrijd fluiten, maar hij kon het daardoor niet halen."

VRIJWILLIGERS NODIG

Als het gaat om vuurbestrijding, zijn de inwoners wel waakzamer geworden, merkt het drietal. Mark: ,,We zitten in Liempde geloof ik op circa veertig meldingen dit jaar. Best veel voor zo'n dorp. Maar je merkt wel dat mensen makkelijker bellen dan vroeger."

Hoewel de bezetting nog voldoende is om onder meer hiervoor uit te rukken, zoekt de Liempdse post naar vrijwilligers. Enkele leden zijn alweer een jaartje ouder. De komende jaren is er opvolging nodig. Je moet er wel tijd voor vrij kunnen maken, stelt het drietal, maar je krijgt er een hechte groep voor terug.

* * *

Vrijwilligers voor de brandweer kunnen zich aanmelden via www.brandweer.nl/brabant-noord/werken-bij/vrijwilligers-gezocht.

Van links naar rechts: Ad Traa, Frank van Esch en Mark Oerlemans zijn respectievelijk dertig, veertig en 25 jaar lid van de brandweer in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).