Afbeelding
Foto:

RINY MOCHT ZIJN EIGEN SCHOOL SLOPEN

Gevelplaat 'boerenschool' van meterkast naar MuBo

PÅL JANSEN

Hij is 'per ongeluk' een hoeder geworden van cultureel erfgoed. Boxtelaar Riny van Pinxteren schonk vrijdag een historische gevelplaat van de vroegere Aloysiusschool aan Museum Boxtel (MuBo). Een kleine kwarteeuw bewaarde hij de stenen plaat. ,,Hij stond bij ons in de meterkast."

De Aloysiusschool werd in 1882 opgericht aan de Mijlstraat, waar nu bedrijfspanden van de Zinkunie staan. Het was in het begin een openbare school waar vooral boerenzonen naartoe gingen. Het werd daarom de 'klumpkesschool' of 'boerenschool' genoemd. ,,Zelf ging ik met gewone schoenen naar school", vertelt Riny. Er waren er wel bij die klompen droegen, maar niet iedereen, weet hij.

Dagelijks toog Riny naar de school vanaf Tongeren, onder de spoorbomen door langs de wachterspost (die de Duiventoren werd genoemd) van waar de slagbomen werden bediend. ,,Die man pestte ons altijd een beetje. Vlak voordat wij aankwamen, deed hij de spoorbomen naar beneden. Dus moesten we vlug zijn om er onderdoor te komen om op tijd op school te zijn. Maar misschien had dat ook te maken met het feit dat we na schooltijd op de terugweg aan die slagboom liepen te trekken."

STREKEN

Hoewel er genoeg leerlingen rond liepen op de school 'die veel erger waren' dan hij ('De zoon van politieagent Schuurmans, die meende dat-ie alles kon maken'), haalde Riny zelf ook de nodige streken uit. Bij directeur Jan de Koning werd hij destijds regelmatig op het matje geroepen. ,,Die moest mij altijd hebben. In de winter hadden we dan ook een mooie glijbaan gemaakt voor de ingang. Dan kon de rest zo naar binnen glijden. Dat vond De Koning dan niks en hij gooide er zout overheen. Daar waren wij het dan niet mee eens", gniffelde Riny.

Hij moest weliswaar een jaartje extra overdoen op de Aloysiusschool, maar uiteindelijk kwam het met Riny helemaal goed. Met grondverzetbedrijf Van Pinxteren, nu gevestigd op Tongeren, klaarde hij menig klus. Riny was zelf sinds 1959 leerlingen van de 'boerenschool' aan de Mijlstraat. Ook was hij vanwege zijn gelijknamige sloopbedrijf persoonlijk betrokken bij de sanering van het gebouw in december 1994. ,,Ik mocht mijn eigen school slopen", grinnikt de Boxtelaar. ,,Ik was blij dat ik die overgebleven agressie allemaal kwijt kon, haha."

MET DE HAND

Tijdens de sloop van het pand gaf de gemeente Boxtel destijds opdracht om als eerste de twee historische ornamenten op de gevel in bewaring te stellen. Naast de gevelplaat was dat ook het monumentale beeld van de zes spelende kinderen dat nu op de muur van de Angelaschool aan de Baroniestraat prijkt. De sloop van het gebouw was een secuur werk, vertelt Riny: ,,De stenen hebben we allemaal met de hand gesloopt. Alles is uiteindelijk hergebruikt: de dakpannen, de stenen, balken, toiletten, zelfs de vloertegels hebben we er nog voorzichtig uitgehaald. Uiteindelijk is alles naar het bedrijf van Fons van de Wal uit Spoordonk gegaan, die handelde destijds in authentieke bouwmaterialen."

HOEDER

De gevelplaat vond Riny echter zonde om weg te doen. Uiteindelijk is die op advies van zijn zwager Henk Renders bij MuBo terecht gekomen. Secretaris Willem van Vossen van het museumbestuur is verguld met de donatie. Omdat de Boxtelaar de gevelplaat een kleine 25 jaar als aandenken in bewaring heeft gehouden, noemde Van Vossen hem een 'hoeder van cultureel erfgoed'. Per ongeluk, werd daar nog aan toegevoegd, maar toch... ,,Na de tentoonstelling van de Tweede Wereldoorlog organiseren wij negen clusters waarin onderwerpen thematisch behandeld worden. In november starten we met 'onderwijs'. Ik kan me zomaar voorstellen dat deze daar tussen komt te hangen."

Riny is blij dat hij zijn 'meterkast-ornament' kon schenken aan MuBo. ,,Anders blijft-ie ook in de kast staan en dan ziet niemand 'm."

FOTO ONDER: De gevelplaat van de 'boerenschool', die tot 1970 aan de Mijlstraat was gevestigd, stond sinds december 1994 bij Boxtelaar Riny van Pinxteren (links) in de meterkast. Zonde, vond hij. Daarom schonk hij de plaat aan MuBo. Vrijdag werd deze overhandigd aan secretaris Willem van Vossen. (Foto: Albert Stolwijk).

KLEINE FOTO MIDDEN: Er was destijds nog een gevelversiering die bewaard moest blijven. Het beeld van de spelende kinderen prijkt nu op de gevel van de Angelaschool aan de Baroniestraat, vlakbij MuBo. (Foto: Pål Jansen).

Afbeelding