Barokorkest Megen wordt gedirigeerd door Boxtelaar Laurens Felix. (Foto: eigen collectie).
Barokorkest Megen wordt gedirigeerd door Boxtelaar Laurens Felix. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Boxtel herdenkt bevrijding bij de Kampina

Stichting Boxtel Vooruit houdt zondag 20 oktober de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel. Vijf dagen later is het precies 75 jaar geleden dat de bevrijders werden verwelkomd in het dorp. De plechtigheid begint om 13.30 uur en is bij het verzetsmonument in natuurgebied Kampina aan de Roond. Het thema luidt: 'In vrijheid kiezen'.

Bij de herdenking wordt ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers een krans gelegd bij het monument en brengt gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet. Een koperensemble van de Gildenbondsharmonie verzorgt de muzikale omlijsting. Daarnaast is deze keer ook de Swanee Bridge Jazzband van de partij die optreedt met zangeres Charlotte Pennings. Een delegatie van Scouting Boxtel vormt de erewacht.

ODE AAN HET VERZET

Na de plechtigheid wordt koffie en thee aangeboden door het gilde. Dat onderhoudt het monument, dat in 2003 is onthuld. Het is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hielpen om de gestrande luchtmachtmilitairen verborgen te houden op de Kampina. Zij kwamen dinsdag 24 oktober tegen de avond uit hun schuilplaats en begaven zich naar het centrum van Boxtel, waar ze op de Markt een meer dan warm onthaal kregen. Een dag later bevrijdde de 41e Highland Division Boxtel.


Burgemeester belicht vrijheid in bibliotheek Babel

Babel Bibliotheek Boxtel en de VVV verzorgen vrijdag 25 oktober een programma rondom de bevrijding van Boxtel, 75 jaar geleden. De activiteit vindt vanaf 18.45 uur plaats op het plein voor de bibliotheek aan de Burgakker.

Journalist Theo Verbruggen, bekend van radio en televisie, blikt terug op en kijkt vooruit naar verschillende activiteiten die worden georganiseerd in het kader van 75 jaar vrijheid tot aan het bevrijdingsfeest op 5 mei volgen jaar. Ontwerper Stan Wijnands gaat in op zijn project Zeilfdoeners dat sinds september aan de gevel van de bibliotheek hangt. Tot slot zal burgemeester Fons Naterop op symbolische wijze de vrijheid in het licht zetten. Inloop vanaf 18.30 uur.

KEEP THEM ROLLING

Zondag 27 oktober trekt Keep them Rolling met oude legervoertuigen door Boxtel. De Swanee Bridge Jazzband treedt die dag vanaf 15.00 uur op in lunchroom Meneer van Dommelen (Zwaanse Brug).


Klassiek in de kerken brengt Franse barok

De Boxtelse musicus Laurens Felix dirigeert Barokorkest Megen in de volgende aflevering van de concertserie Klassiek in de Kerken. In de Sint-Petrusbasiliek klinkt zaterdag 26 oktober de orkestsuite Les Indes Galantes van Jean-Philippe Rameau. Het optreden begint om 16.00 uur.

In Barokorkest Megen spelen enthousiaste amateurmusici uit de omgeving van Oss en Nijmegen. Rameau (1683-1764) was een van de belangrijkste Franse componisten. Zijn invloed als muziektheoreticus werkt tot op de dag van vandaag door, meldt Felix, die ook bestuurslid is van de stichting Klassiek in de Kerken. Les Indes Galantes (ofwel De Hoffelijke Indiƫrs) omschrijft hij als charmante, luchtige muziek die bestaat uit korte dansen, elk met een eigen karakter. Het optreden duurt zaterdag 26 oktober van 16.00 tot 17.00 uur met nazit. De toegangsprijs inclusief een drankje is vijftien euro, kinderen tot en met zestien jaar mogen gratis binnen. Aanmelden: reserveren@klassiekindekerken.nl.

                ...LAURENS FELIX...