Afbeelding
Foto: Huub Coumans

BOXTELAAR HUUB COUMANS VOOR 21E KEER INDIVIDUEEL KAMPIOEN

'Voor de betere schermvliegers komt het echt aan op centimeterwerk'

Boxtelaar Huub Coumans is een absolute grootheid in zijn sport. Hij is het afgelopen weekend voor de 21e keer individueel Nederlands kampioen schermvliegen geworden. Het teamkampioenschap sleepte hij al 44 keer in de wacht.

Internationaal is Coumans eveneens een topper. Hij heeft twaalf Vlaamse titels achter zijn naam staan, was vier keer Europees kampioen en behaalde tweemaal brons op de wereldkampioenschappen. Coumans: ,,Ik ben ook al wat jaren scheidsrechter bij de wereldbond en ga in die hoedanigheid naar de Aziatische, Europese, en wereldkampioenschappen."

De schermvlieger geeft opleidingen precisie in onder andere Thailand, China, Korea, Indonesiƫ en Maleisiƫ en was tweemaal official en mede-organisator van de World Air Games.

Zijn sport, schermvliegen oftewel paragliden, telt circa 1.700 beoefenaars in Nederland. Coumans: ,,Die zijn verdeeld over zo'n twintig verenigingen. Zij vaardigen teams af naar het Nederlands kampioenschap."

PRECISIE

In dit geval ging het om het NK precisie klassiek. Het werd gehouden bij vliegclub Falcon Air in het Limburgse Horst. Coumans legt uit wat de discipline precisie inhoudt: ,,De deelnemers vliegen naar een elektronische doelschijf, met een middenstip van drie centimeter en die proberen ze te raken. De doelschijf heeft een straal van vijftien centimeter. Een driekoppige jury meet alles binnen de doelcirkel van tien meter."

Een hoofdjury volgt de vluchten en bekijkt of alles volgens de regels verloopt. De sporters vliegen minimaal drie rondes en alle scores worden bij elkaar opgeteld. ,,Degene met de kleinste afstand tot de middenstip, is de winnaar. Voor de betere vliegers is het echt centimeterwerk."

Zaterdag 5 oktober was het redelijk vliegweer, aldus Coumans. ,,Het regende niet, maar de wind had wel nukken." Al snel was duidelijk dat het een pittige wedstrijd zou worden, vanwege de vlagen. ,,De betere vliegers zetten toch goede scores neer. Er werden die dag drie rondes gevlogen, dus er was al sprake van een geldig Nederlands kampioenschap."

REGEN

Maar goed ook, want zondag kwam de regen 's ochtends al met bakken uit de hemel. ,,Er kon geen vervolg gegeven worden aan de wedstrijd." De scores van zaterdag werden dan ook opgeteld en die resulteerden in de 21e titel voor Huub Coumans. Hij won de open klasse. Daarnaast zegevierde hij met zijn teamgenoten van de Falcon Rebels bij de teams.

FOTO ONDER: Schermvlieger Huub Coumans landt zo dicht mogelijk bij de middenstip. De Boxtelaar is een grootheid in zijn sport. Hij heeft 21 individuele nationale titels achter zijn naam staan, plus diverse internationale zeges en teamkampioenschappen. (Foto: eigen foto).