TRILLING- EN GELUIDOVERLAST HOUDT AAN

Nog ruim jaar wachten op raildempers spoor

HENK VAN WEERT

ProRail heeft toegezegd versneld raildempers aan te zullen leggen op het spoor in de gemeente Boxtel. Toch duurt het nog ruim een jaar voordat deze geluidsmaatregel daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Dat meldde wethouder Peter van de Wiel dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering op vragen van oppositiepartij Balans.

In augustus drong Jan Bakx, oud-gemeenteraadslid voor DPBL, de partij die zes jaar geleden de naam veranderde in INbox, er bij het college van B en W op aan om maatregelen te nemen op het spoor. Dit om onder meer overlast van geluid en trillingen door toename van het treinverkeer tegen te gaan. Bakx woont aan de Ridder van Cuijkstraat en zijn tuin grenst aan de spoorlijn Boxtel-Vught. Hij heeft zich met enkele andere buurtbewoners aangesloten bij de actiegroep Goederentreinen Nee die er voor pleit dat vrachttreinen via de Betuweroute gaan rijden en niet door Brabant.

EXTRA MILJOENEN

Samen met de CDA-fractie stelde Balans-raadslid Kim Bremmer vragen naar aanleiding van Bakx' brief. Ze wilde van de wethouder weten of de gemeente Boxtel aanspraak maakt op het bedrag van 3,5 miljoen euro dat het Rijk heeft toegezegd om het spoor tussen Boxtel en Meteren (op de Betuweroute) stiller te maken. Ook was zij benieuwd wanneer er raildempers worden aangebracht.

Volgens wethouder Van de Wiel is het bedrag van 3,5 miljoen bedoeld voor co-financiering. ,,De staatssecretaris wil het traject Boxtel-Meteren aanwijzen als zogeheten quiet route en trekt daarvoor ook geld uit. Het Rijk vergoedt echter maximaal een/derde van de kosten voor de te nemen maatregelen. We hebben berekend dat Boxtel zelf dan anderhalf tot twee miljoen euro op tafel moet leggen." Dat vindt hij te veel geld, te meer omdat Boxtel al zes miljoen euro investeert in het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Wel zegde Van de Wiel toe om met de overige gemeenten die aan het spoor grenzen bij de Tweede Kamer aan de bel te trekken.

De wethouder gaf aan regelmatig met ProRail overleg te voeren: daarbij is half juli toegezegd dat de plaatsing van raildempers versneld wordt aangepakt. ,,Daarvoor is echter wel nieuw akoestisch onderzoek nodig. Als de resultaten daarvan bekend zijn kunnen de dempers worden geplaatst. De verwachting is dat dit eind 2020 of begin 2021 gaat gebeuren", aldus Van de Wiel.

HOOGFREQUENT SPOOR

Het landelijke PHS-programma is opgestart vanwege de grote toename van het aantal personen- en goederentreinen. Oók in Boxtel. Daarom moet de dubbele overweg in de Tongersestraat worden gesloten. Boxtel wil op die plek een fietstunnel realiseren, maar eerst dient daarvoor de nieuwe Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg worden aangelegd. Ook de Keulsebaan wordt deels verbreed. De voortgang van deze maatregelen is vertraagd doordat het Rijk nieuwe stikstofwetgeving moet maken van de Raad van State.