Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VERBEELDINGSKRACHT TOVERWOORD VAN OPMAAT IN OUR NATURE

'Maak het ondenkbare denkbaar'

JAN HERMENS

Gespreksleider Henri Swinkels had gelijk. De opmaat voor duurzaamheidsfestival In Our Nature héétte debat, maar dat wás het niet. De bezoekers die dinsdagavond in de spiegeltent op het terrein van De Kleine Aarde zaten, hoorden vooral een pleidooi voor de inzet van verbeeldingskracht bij het oplossen van milieuproblematiek.

De bijeenkomst vond dan ook plaats onder de noemer: hoe kunst en cultuur bijdragen aan een circulaire samenleving. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant en social designer Tabo Goudswaard trapten de eerste ronde af. Een social designer benadert maatschappelijke vraagstukken vanuit de kunst.

DOE-HET-ZELF-KIP

Goudswaard noemde de doe-het-zelf-kip, die overigens niet uit zijn koker komt, als voorbeeld van een project waarin ontwerpers en maatschappij elkaar raken. In opdracht van de provincie volgde campagne- en ontwerpbureau Ultra Ultra acht consumenten die een compleet pakket meekregen om drie bevruchte eieren mee uit te broeden en op te fokken tot slachtrijpe kippen.

Ook de laatste stap, het slachten en uiteindelijk opeten van het gevogelte, maakten ze mee. ,,De campagne diende om mensen zich ervan bewust te maken dat de slacht, die in de voedselketen meestal buiten beeld wordt gehouden, onvermijdelijk verbonden is aan het eten van vlees. Het ontwerpbureau onderzocht wat het zichtbaar maken van de slacht betekent voor onze vleesconsumptie."

Voor Spierings had Swinkels een vraag in petto over een thema dat het land al weken bezighoudt: ,,Als ik stikstof zeg, wat zeg jij dan?" Spierings: ,,Druk, heel druk. In mijn studietijd, twintig jaar geleden, ging het al over stikstof en het probleem is nog steeds niet opgelost."

Ze ziet toegevoegde waarde in de blik van creatieve denkers op duurzaamheidskwesties. ,,Wat is er nodig om minister Schouten te laten overleggen met kunstenaars", vroeg Spierings zich af.

Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, mocht in de volgende gespreksronde de 'arena' in. Hij bracht twee werelden bijeen. ,,We hebben rekenmeesters nodig. De politiek werkt immers met berekenbare vraagstukken. Maar: hoe groter de opgave, hoe moeilijker berekenbaar. Om die problemen aan te pakken is verbeeldingskracht onmisbaar. Kunstenaars kunnen het ondenkbare denkbaar maken."

REGIONALE AANPAK

Tegen het eind van de bijeenkomst ontstond er alsnog enige discussie. Jan Juffermans riep op tot radicale regionaliteit. ,,We zijn hier op De Kleine Aarde. Waarom wordt er niet over landbouw gesproken? Die heeft een grote invloed op het landschap. Juffermans pleitte voor lokale energie-opwekking en duurzame voedselproductie dicht bij huis. ,,Textiel kunnen we ook al maken uit populierenhout. Ik voorzie een grote rol voor de landbouw, met een breed scala aan producten."

Wim Claessen, namens Podium Circulair initiatiefnemer van festival In Our Nature, verzekerde Juffermans dat duurzame landbouw en energietransitie zeker nog aan bod zouden komen. ,,Ik nodig u van harte uit In Our Nature te bezoeken en te ontdekken hoe creatieve geesten en ontwerpers tegen de weg naar een duurzame samenleving aankijken."

In Our Nature duurt tot en met vanavond.

FOTO BOVEN: Gedeputeerde Anne-Marie Spierings en social designer Tabo Goudswaard voerden in de eerste gespreksronde van de bijeenkomst het woord. Het debat vormde de opmaat voor duurzaamheidsfestival In Our Nature. (Foto: Albert Stolwijk).

De Walnoot

VRIJDAG 11 OKTOBER

Koning Willem I College         08.00
Koffie-inloop         10.00
Vrij biljarten         13.00
Dansmariekes         18.00
Wereldkoor         19.30

ZONDAG 13 OKTOBER

Ruilbeurs         10.00

MAANDAG 14 OKTOBER

Koning Willem I College         08.00
Activiteitencommissie KBO         09.30
Pilates         09.30
Koffie-inloop         10.00
Biljart De Walnoot         13.00
Yoga VCB         13.00
Fotocursus DS        19.00
Lezing Daphnia         19.30
VVE Banier         19.30
Rikken en jokeren         20.00

DINSDAG 15 OKTOBER

Koning Willem I College         08.00
KVG kunstgeschiedenis         09.00
Biljarten Ursulanen         09.00
Koffie-inloop         10.00
Biljarten KBO         13.00
Kienen KBO         13.00
Bridgen Revanche         19.30

WOENSDAG 16 OKTOBER

Koning Willem I College         08.00
Gym         09.00
Rijbewijskeuring         09.00
Biljarten Ursulanen         09.00
Koffie-inloop         10.00
Kwiekroute         10.00
Yoga         10.30
Wijkplatform jongeren         12.30
Kienen IVV        13.30
Bestuur KBO         13.30
Wijkplatform jongerenavond         19.00
Lavendel         19.30

DONDERDAG 17 OKTOBER

Koning Willem I College         08.00
Koffie-inloop         10.00
Biljarten        13.00
Bridgen KBO         13.00
Inloopbridge Revanche         13.00
Bewonersavond Joost        19.00
Vrouwen Contact Boxtel         19.30
Kienen Aquavaria         20.00